Sectia pentru judecatori a CSM solicita Parlamentului urgentarea adoptarii Legii privind Agentia pentru recuperarea prejudiciilor constatate prin hotarari judecatoresti
Data: 03 September 2015, 14:15 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1912 afisari
Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii un comunicat de presa privind hotararea Sectiei pentru judecatori referitoare la instrumentarea cauzelor penale avand ca obiect infractiuni economice, adoptata in sedinta de joi, 3 septembrie 2015.
Comunicatul CSM:
„In sedinta de azi, 3 septembrie 2015, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, cu observatii, Raportul Inspectiei Judiciare privind respectarea dispozitiilor legale referitoare la modalitatea de instrumentare a cauzelor, precum si din perspectiva practicii judiciare a instantelor judecatoresti sub aspectul masurilor dispuse pentru recuperarea prejudiciilor in dosarele penale avand ca obiect anumite categorii de infractiuni – spalare de bani, evaziune fiscala, contrabanda si infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
>>Ordinea de zi solutionata a sedintei din 3 septembrie 2015 a Sectiei pentru judecatori
Sectia pentru judecatori a hotarat transmiterea unei solicitari publice catre Parlamentul Romaniei cu privire la necesitatea urgentarii procedurii pentru adoptarea Legii privind Agentia pentru recuperarea prejudiciilor constatate prin hotarari judecatoresti.
Verificarile Inspectiei Judiciare au vizat identificarea cauzelor avand ca obiect categoriile de infractiuni mentionate, analiza modalitatii de derulare a procedurilor, prin raportare la durata afectata solutionarii cauzelor si la motivele obiective si subiective care au determinat prelungirea in timp a procedurilor, masurile luate pentru asigurarea recuperarii prejudiciilor, respectiv prezentarea datelor referitoare la valoarea prejudiciilor in respectivele cauze penale.
Scopul verificarilor a fost acela de a identifica, pe de o parte, metodele si practicile pozitive, dar si vulnerabilitatile si factorii de risc, in limitele competentelor instantelor judecatoresti, pentru a oferi suport si informatie unei viziuni ce urmareste aplicarea corecta a legii si respectarea valorilor constitutionale.
Astfel, s-a constatat ca in perioada de referinta 01.01.2013 – 01.04.2015, pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost inregistrate un numar de 61 de dosare, in diferite faze procesuale si avand ca obiect infractiuni din categoria celor anterior metionate. Sub aspectul prejudiciilor inregistrate in aceste cauze, acestea se situeaza intre limita minima de aproximativ 7.000 lei si limita maxima de peste 300.000.000 euro. In ceea ce priveste dosarele de recurs si recurs in casatie, valoarea totala a despagubirilor civile, stabilite in mod definitiv, este de 100.500 euro si 52.927.756 lei.
Pe rolul tuturor curtilor de apel si instantelor arondate, la nivelul lunii aprilie 2015, se aflau un numar total de 2152 de cauze avand ca obiect infractiuni de spalare de bani, evaziune fiscala, contrabanda si infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Cele mai multe s-au inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti si instantele arondate, respectiv un numar de 367 dosare, iar cele mai putine la Curtea de Apel Pitesti si instantele arondate, respectiv un numar de 39 de dosare.
S-a mai constatat ca in perioada 01.01.2013 – 01.04.2015, curtile de apel si instantele arondate au solutionat definitiv un numar de 2813 dosare cu obiectul anterior mentionat, cuantumul prejudiciului stabilit de instantele de judecata prin hotarari definitive pronuntate in aceste cauze situandu-se la nivelul sumelor de 1.321.629.027,53 lei, 80.379.207,8 euro, 149.265.191,6 USD, 13.291 GBP, 8.199 CAD, 1.190 AUD, 2.120 CZK si 1.528 NZD. Cele mai multe s-au solutionat la Curtea de Apel Bucuresti si instantele arondate, respectiv un numar de 417 dosare, iar cele mai putine la Curtea de Apel Pitesti si instantele arondate, respectiv un numar de 69 de dosare.
Inspectia Judiciara a constatat o buna administrare a actului de justitie in astfel de cauze, avand in vedere ca acestea se caracterizeaza prin complexitate, decurgand din numarul de fapte ori al persoanelor trimise in judecata, dar si din probatoriul complex ce trebuie administrat. Totusi, exista si unele deficiente cu privire la celeritatea solutionarii cauzelor, a motivarii solutiei, lipsa de fermitate a unor instante in luarea unor masuri, interpretarea diferita a unor texte de lege incidente si cu privire la punerea in executare a dispozitiilor din hotararile penale referitoare la despagubiri, confiscare si masuri asiguratorii.
In situatiile in care s-a constatat ca prelungirea duratei procedurilor este imputabila judecatorilor, au fost demarate verificari prealabile, ceea ce a condus la sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare in cazul a sase judecatori, cu privire la existenta indiciilor privind eventuala savarsire a abaterii disciplinare reglementate de art.99 lit.h teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata – 'nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor...'.
Pentru inlaturarea deficientelor si reducerea riscurilor in cazul vulnerabilitatilor constatate, Sectia pentru judecatori a Consiliului a dispus luarea masurilor administrative care se impun de catre presedintii de instante, precum si cu privire la intensificarea activitatii de invatamant profesional tematic in materia executarii civile si penale, atat la nivel descentralizat, cat si prin Institutul National al Magistraturii”.
foto: jud. Marius Tudose, presedinte al CSM
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii