Comisia Permanenta a UNBR reactioneaza ca urmare a controverselor aparute pe legea avocaturii: "S-a folosit obsesiv si incorect sintagma 'super-imunitatea avocatului'. Campania denigratoare, intretinuta de reprezentanti ai institutiilor publice ori de oameni politici, prejudiciaza profesia de avocat si reflecta lipsa de respect fata de statul de drept"

Data: 21 May 2016, 08:47 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1794 afisari

Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania s-a intrunit, vineri 20 mai 2016, pentru a analiza situatia creata de controversele aparute in spatiul public cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. 


Comunicatul UNBR:

"Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania,  intrunita in sedinta la 20 mai 2016, a analizat situatia creata ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Comisia Permanenta a constatat ca s-a produs  o dezinformare cu privire  la obiectivele si finalitatea acestui demers legislativ, cu consecinte grave asupra garantarii dreptului la aparare si a dreptului la un proces echitabil al cetatenilor care apeleaza la avocat.

S-a folosit obsesiv si incorect sintagma 'super-imunitatea avocatului', intr-un context care produce confuzie si instiga opinia publica impotriva profesiei de avocat.

In realitate, proiectul de lege nu contine o dispozitie noua cu privire la interdictia perchezitiilor si a interceptarilor privitoare la avocat. Aceste dispozitii sunt in vigoare inca din 1995 si nu au fost contestate pana in prezent. Proiectul prevede ca atunci cand exista probe sau indicii temeinice ca avocatul este implicat in savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, aceste interdictii nu se aplica. Se precizeaza limitele in care se pot ridica, sechestra sau confisca documente, care intereseaza pe cei care au apelat la serviciile avocatului.

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995, avocatii pot fi trasi la raspundere penala, pot fi perchezitionati si interceptati daca exista probe sau indicii temeinice ca au savarsit fapte penale, fara sa fie necesara vreo incuviintare din partea Baroului sau a vreunei autoritati statale.

S-a indus in mod eronat ideea ca avocatii ar fi aceia care s-ar sustrage principiului egalitatii in fata legii, desi avocatii pot fi trasi la raspundere la fel ca orice alt cetatean.

Comisia Permanenta reaminteste ca principiul secretului profesional si al confidentialitatii comunicarilor avocat – client este instituit in toate legislatiile din lume (cu exceptia unor regimuri dictatoriale!).

Secretul profesional nu reprezinta un privilegiu al avocatului, ci un drept fundamental in folosul justitiabilului.

Nu toti cetatenii acuzati penal sunt si infractori.

Orice acuzat trebuie sa aiba dreptul sa se apere.

Armele legale ale acuzarii trebuie sa fie egale cu armele legale ale apararii!

Aceasta este in realitate  egalitatea in fata legii!

Atunci cand comunicarile avocat - client sunt cunoscute de acuzare prin interceptari si perchezitii, persoana acuzata va avea mari reticente de a spune tot adevarul avocatului si astfel apararea va fi in dezavantaj.

Campania denigratoare, intretinuta de reprezentanti ai institutiilor publice ori de oameni politici, prejudiciaza  profesia de avocat si reflecta lipsa de respect fata de statul de drept, de neconceput in lipsa avocatului si a garantiilor legale ale apararii, instituite exclusiv in beneficiul cetateanului!

Comisia Permanenta a UNBR reaminteste ca pe site-ul www.unbr.ro, a facut  informari exhaustive si fundamentate juridic cu privire la reglementarile europene si jurisprudenta europeana care stau la baza modificarilor propuse in proiect, ignorate, fara temei, de vectorii de opinie care sustin ca demersul legislativ ar fi incorect.

Materialele documentare pot fi consultate accesand link-urile:

Departamentul 'Protectia profesiei, informare si relatii publice' din cadrul U.N.B.R. pune la dispozitia reprezentantilor profesiei la nivel local un compendiu de principii, analize si comparatii cu privire la comentariile aparute in media referitoare la Legea nr. 51/1995 precum si practica extinsa la nivel european privind secretul profesional al avocatului.

Comunicatul Departamentului Protectia profesiei, informare si relatii publice al UNBR din 05 mai 2016: 'Intarirea principiului secretului profesional in Proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat' – partea I

Comunicatul Departamentului Protectia profesiei, informare si relatii publice al UNBR din 09 mai 2016: 'Intarirea principiului secretului profesional in Proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat' – partea II". 

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*