Avocatii clujeni au protestat printr-un mars al tacerii. Baroul Cluj ii adreseaza o scrisoare deschisa ministrului Raluca Pruna, invitand la un dialog rational si sperand la o reparare publica a ofensei aduse profesiei de avocat (Galerie foto)

Data: 30 May 2016, 15:41 | autor: C.G. | 0 comentarii | 3938 afisari

Avocatii clujeni au protestat, luni 30 mai 2016, printr-un "mars al tacerii", fata de afirmatiile facute in spatiul public de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, cu referire la asa-numita „imunitate absoluta” de care ar urma sa beneficeze avocatii odata cu modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Imbracati in robe, avocatii s-au plimbat, in frunte cu decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, pe trotuarele din fata Curtii de Apel Cluj si a Tribunalului Cluj, afisand, pe pancarte, mesaje precum „Secretul profesional = Garantia apararii!”, Avocatul apara, nu tradeaza!”, „Nu 'trageti' in avocati; loviti in dreptul la aparare!” sau „Suntem aparatori, nu turnatori!”.


Marsul tacerii a fost organizat de Baroul Cluj dupa dezbaterea problemelor legate de „ofensiva mediatica declansata de afirmatiile facute in spatiul public de catre Ministrul Justitiei fata de proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995, referitoare la asa numita 'imunitate absoluta' a avocatilor, precum si la calificarea dispozitiilor prevazute in proiect drept 'o ofensiva care aduce aminte de o restauratie'”.

Tot cu privire la aceasta „ofensiva mediatica”, Baroul Cluj a intocmit si o scrisoare deschisa, adresata ministrului Raluca Pruna, dar si Guvernului Romaniei si Camerei Deputatilor.

>>Scrisoarea semnata de Consiliul Baroului Cluj, prin decanul Mircea Pop, in 30 mai 2016 (sursa – Clujust.ro):

Scrisoare descrisa adresata:

1. Ministrului Justitiei – doamna Raluca Pruna

2. Guvernului Romaniei – in atentia domnului Prim-ministru Dacian Ciolos

3. Camerei Deputatilor – in atentia domnului Presedinte Valeriu Stefan Zgonea

Consiliul Baroului Cluj a hotarat, cu ocazia sedintei din data de 19.05.2016, lansarea unei scrisori deschise catre institutiile publice aratate mai sus, respectiv catre reprezentatii acestora, motivele care au generat acest demers fiind urmatoarele:

Avand in vedere ofensiva mediatica declansata de afirmatiile facute in spatiul public de catre Ministrul Justitiei Raluca Pruna, care a declarat:

-'Asistam acum la o ofensiva care aduce aminte de o restauratie. Imi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am castigat”, afirmatie facuta pe data de 15 mai 2016, la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti;

-'Nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si cea a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta. Este ceva nemaiintalnit in UE', afirmatie facuta pe data de 16 mai 2016 la CSM.

Precum si luand in considerare:

-Faptul ca a lipsit discursul rational si argumentat pe un articol de lege, precum si dezbaterea profesionala cu privire la o anumita propunere legislativa;

-Riscul ca aceste afirmatii sa aiba un efect manipulatoriu cu grave consecinte asupra functiei apararii;

-Rolul incontestabil al avocatului in infaptuirea justitiei si asigurarea efectiva a dreptului constitutional la aparare, cu respectarea principiilor de baza ale profesiei – libertatea, independenta si pastrarea secretului profesional.

Afirmatiile facute in spatiul public de catre Ministrul Justitiei – doamna Raluca Pruna, precum si campania denigratoare intretinuta de oameni politici ori de reprezentanti ai unor institutii publice, au generat o confuzie si au instigat opinia publica impotriva profesiei de avocat. In acelasi timp, ele au produs o grava dezinformare, fiind urmate de un asalt mediatic cu consecinte directe asupra dreptului la aparare.

Folosirea repetata si incorecta a unor sintagme de genul 'imunitatea absoluta a avocatului' ori 'superimunitatea avocatului' a indus in mod eronat ideea ca avocatii s-ar sustrage principiului egalitatii in fata legii si ca proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat ar contine asemenea asertiuni.

In realitate, proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat nu contine nicio modificare a legii care sa legitimeze asemenea afirmatii, dimpotriva; potrivit proiectului, avocatii pot fi trasi la raspundere ca orice cetatean, pot fi perchezitionati si interceptati daca exista probe sau indicii temeinice ca au savarsit fapte penale, fara vreo incuviintare din partea Baroului sau a autoritatilor statului.

Inducandu-se in mod gresit ideea ca avocatii s-ar sustrage principiului egalitatii in fata legii, s-a lovit in mod grav in functia apararii si, implicit, s-a lovit in dreptul fundamental al omului, garantat prin Constitutie: dreptul la aparare.

Pastrarea secretului profesional si respectarea confidentialitatii comunicarilor dintre avocat si client reprezinta principii instituite de toate legislatiile specifice regimurilor democratice din lume.

Dimpotriva, incalcarea acestor principii este apanajul regimurilor totalitare, dictatoriale!

Si este firesc sa fie asa, cata vreme pastrarea secretului profesional nu este un privilegiu al avocatului, ci un drept al justitiabilului, al cetateanului, al omului.

Egalitatea in fata legii inseamna egalitatea de arme legale, ale acuzarii cu ale apararii.

Daca este suprimata confidentialitatea comunicarii dintre avocat si client, dreptul la un proces echitabil devine iluzoriu.

Reamintim faptul ca avocatii se afla in prima linie in lupta pentru pastrarea valorilor democratice in general, si a drepturilor omului in special, dreptul la aparare fiind unul dintre drepturile fundamentale ale cetateanului.

Fideli juramantului depus de fiecare avocat la intrarea in profesie si in scopul apararii acesteia, dar si pentru respectarea dreptului la aparare al cetateanului, Baroul Cluj a hotarat in sedinta de Consiliu din data de 19.05.2016, organizarea unei manifestatii publice, pasnice si tacute, intitulatain mod sugestiv 'MARSUL TACERII'.

In ziua de 30.05.2016, la orele 12.00, pe spatiul public din fata Curtii de Apel Cluj, avocatii imbracati in robe vor protesta in tacere impotriva afirmatiilor eronate si denigratoare facute la adresa profesiei, afirmatii ce au consecinte directe asupra dreptului la aparare.

Simbolistica tacerii nu este deloc intamplatoare, ea fiind menita sa sublinieze importanta respectarii dreptului la pastrarea secretului profesional si respectarea confidentialitatii comunicarii dintre avocat si client.

Scopul acestei scrisori deschise este acela de a atrage atentia asupra gravitatii afirmatiilor facute si consecintelor generate, invitand la un dialog rational si sperand la o reparare publica a ofensei aduse profesiei de avocat.

Post scriptum

Prin aceasta scrisoare deschisa, Baroul Cluj tine sa multumeasca in mod explicit celor care, cunoscand legea si veghind la respectarea statului de drept, au luat atitudine fata de afirmatiile eronate, facute in spatiul public, relativ la 'imunitatea absoluta a avocatilor', subliniind si consecintele indezirabile ale acestui gen de discurs asupra dreptului la aparare”.

Galeria foto cu protestul avocatilor clujeni, prezentata de Clujust.ro:


Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*