Adrian Toni Neacsu lanseaza "Cartea alba a practicii judiciare unitare"

Data: 10 June 2015, 16:38 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2766 afisari

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) din Baroul Bucuresti, fost judecator si membru al CSM, a anuntat lansarea primelor 4 volume ale colectiei "Cartea alba a practicii judiciare unitare". Demersul publicistic este o continuare a proiectului Jurindex, lansat in 2008.

Autor al deja celebrei lucrari "Convinge judecatorul", Adrian Toni Neacsu revine cu o colectie de "puncte de vedere motivate ale instantelor asupra modului in care trebuie ca judecatorii sa aplice legea in situatii controversate". Primele 4 volume ale "Cartii albe a practicii judiciare unitare" vor aparea pana la sfarsitul lunii iunie 2015 si vor acoperi tot atatea curti de apel din tara. Volumul de informatii oferit este enorm, anunta autorul, lucrarile vizand indrumarile instantelor in perioada 2012 si 2014.


Anuntul a fost facut de avocatul Adrian Toni Neacsu pe blogul personal, jurindex.ro:

"Cel mai mare handicap al sistemului judiciar romanesc il constituie caracterul imprevizibil al solutiilor instantelor de judecata. Impresia pe care o lasa instantele judecatoresti in ce priveste solutiile pe care le iau este de haos deplin. Sondajele de opinie si alte cercetari sociologice din ultimii ani arata fara exceptie ca cea mai mare nemultumire a populatiei este data de caracterul incoerent al hotararilor judecatoresti.

Inexistenta unor mecanisme functionale care sa garanteze o jurisprudenta coerenta a instantelor este o evidenta. Cel putin aparent, un judecator, un complet sau o instanta pot decide orice si oricum, in izolare totala de solutiile anterioare in spete identice ale altor judecatori, complete sau instante. Iar nu rareori in contradictie deplina chiar cu propriile solutii anterioare.

Toate procedurile administrative derulate in ultimii ani in vederea unificarii jurisprudentei instantelor au esuat lamentabil. Oricum ele, in lipsa unei modificari de substanta a dispozitiilor procedurale, nu puteau fi mai mult decat paleative.

Haosul solutiilor instantelor este sursa, in proportie covarsitoare, a neincrederii populatiei in justitie. Caracterul imprevibil al solutiilor judecatorilor ridica in mod evidente intrebari si este explicat de justitiabilul simplu in modalitatile cele mai simple pe care le are la dispozitie si anume nu de putine ori prin referire la acte de coruptie. E foarte greu sa intelegi de ce tu ai pierdut un dosar cand vecinul tau aflat in aceeasi situatie a castigat. Un cetatean aflat intr-o astfel de situatie personala de nesuportat pentru el va fi tentat sa-si explice ghinionul prin presupusa coruptie a instantei. Altfel spus, el va spune despre vecinul lor mai norocos ca este si descurcaret si a ajuns unde trebuie.

In mod obiectiv vorbind insa, este neserios sa cerem publicului sa inteleaga lipsa de predictibilitate a solutiilor ca fiind ceva firesc. Pentru ca nu este ceva normal ci este o anomalie sistemica a justitiei noastre de dupa Revolutie.

Desigur exista si explicatii obiective. Instantele pronunta anual peste 2,2 milioane de hotarari si in aceasta invazie de solutii juridice dezlegate este greu sa pastrezi o ordine. Judecatorii insisi nu au acces la jurisprudenta instantelor, nu au surse de informare rapida, nu cunosc ce fac colegii de judet in situatii similare. Nu exista sistematizari ale solutiilor judecatoresti care odata accesate sa indrume in mod unitar instantele. Justitia este faramitata la nivel de judecator, astfel incat aproape ca avem nu 241 de jurisdictii (numarul instantelor) ci 3.500 (numarul judecatorilor). Legislatia insasi nu este suficient de stricta pentru a impune coerenta judecatorului. Fiecare hotarare judecatoreasca se bucura de aceeasi prezumtie de adevar, indiferent cate alte hotarari judecatoresti ale altor instante sau chiar ale altor judecatori contrazice. Propria contradictia a judecatorului – azi ma pronunt intr-un fel, maine intr-o situatie identica exact invers – nu declanseaza nici o verificare, nici o raspundere. Judecatorul in numele infailibilitatii are dreptul sa fie in contrasens cu sine insusi.

Avocatii nu au nici ei instrumentele necesare pentru a exercita o presiune eficienta in vederea unificarii jurisprudentei. In primul rand, nu au acces sistematic la jurisprudenta instantelor, astfel incat nu pot invoca in fata instantelor dezlegari asemanatoare de alte instante a problemelor de drept pe care le deduc judecatii. Totul se rezuma la cazuistica proprie sau a prietenilor. Cu astfel de carpaceli in documentare nu poti influenta directia in care merge practica judecatorilor priviti individual.

Cand in 2008 am lansat proiectul Jurindex am urmarit sa creez un instrument de lupta impotriva impredictibilitatii in justitie. Publicarea unui numar de peste 300.000 de hotarari judecatoresti a constituit la acel moment un aliat important in lupta impotriva arbitrariului pretorian. Efectul a fost limitat in primul rand datorita volumului limitat de hotarari judecatoresti pe care le-am adus la suprafata. Daca intentia era de a publica 2 milioane de documente anual, m-am oprit la doar 10% din numarul hotararilor judecatoresti pronuntate. Ulterior, pe cand eram in Consiliul Superior al Magistraturii, am fost sustinatorul cel mai aprig al reglementarii prin lege a coerentei jurisprudentei. Introducerea obligativitatii jurisprudentei era singura solutie efiecienta impotriva haosului, chiar daca radicala. Un astfel de proiect legislativ nu putea trece insa in stadiul in care ne aflam, dupa cum nu poate trece nici acum. Hotararile judecatoresti vor fi publicate, in standardele pe care le-am stabilit in 2008. Pana la sfarsitul anului piata va fi inundata de hotarari judecatoresti, succesorul institutional al Jurindex-ului meu, RoLII, urmand sa publice cateva milioane de hotarari. Asa sa fie!

Nu va fi insa suficient, sunt primul constient. In lupta la baioneta impotriva impredictibilitatii solutiilor judecatoresti voi scoate pe piata, de data asta ca avocat nu ca judecator, alte instrumente, pe care de data asta le vad potential ca fiind cu adevarat eficiente. Judecatorii, prin prevederi administrative, sunt obligati sa poarte discutii in intalniri profesionale asupra aspectelor de drept care la instantele lor au primit dezlegari diferite. Sa dezbata practica neunitara din propria lor jurisdictie. Prin votul majoritatii trebuie sa decida asupra solutiilor corecte, pe care urmeaza sa le respecte in cauze similare. Lansez pana la sfarsitul lunii mai multe colectii continand punctele de vedere motivate ale instantelor insele asupra modului in care trebuie ca judecatorii sa aplice legea in situatii controversate. Sunt un fel de indreptare de practica unitara. Un fel de ghiduri de aplicare coerenta a legii. Primele volume vor viza indrumarile instantelor pe perioada 2012-2014, un volum mare de informatii. Le voi scoate, deloc intamplator, sub aceeasi umbrela generoasa a conceptului JURINDEX. Inchei astfel, sau doar continui, vom vedea, o etapa pe care am inceput-o in 2008.

Pana la sfarsitul lunii iunie vor aparea, cel mai probabil, primele 4 volume, reprezentand 4 curti de apel".

 

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*