UNJR: „Premierul Ciolos, solicitat de judecatori sa vina cu o propunere pentru solutionarea conflictului dintre Guvern si magistrati, escaladat de Ministrul Justitiei Raluca Pruna” (Scrisoarea)
Data: 05 October 2016, 14:53 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1467 afisari
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii, miercuri 5 octombrie 2016, continutul scrisorii adresate premierului Dacian Ciolos prin care ii solicita acestuia „sa transmita o propunere de solutie pentru iesirea din actuala criza, cauzata de Ordonanta de Urgenta 43/2016 prin care Guvernul nu ia in considerare drepturile salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti”.
Comunicatul UNJR:
„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-a solicitat premierului Dacian Ciolos pe data de 5 octombrie 2016 sa transmita prin Ministrul Justitiei Raluca Pruna 'o propunere de solutie pentru iesirea din actuala criza' cauzata de ordonanta de urgenta 43/2016 prin care Guvernul nu ia in considerare drepturile salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti.
UNJR s-a adresat direct premierului deoarece, in discutiile cu magistratii, ministrii din Guvern si-au fundamentat 'pozitia pe o mentalitate institutionala profund eronata, care plaseaza practic sistemul de justitie in subordinea Executivului'.
'Justitia, potrivit Constitutiei, este o putere in stat alaturi de Executiv si Legislativ, ceea ce inseamna ca intreg corpul magistratilor formeaza unul dintre cei trei piloni pe care este asezat statul de drept', au spus magistratii.
'Comparatia, asadar, facuta de reprezentanti ai Guvernului intre magistrati, care sunt o putere de sine statatoare, cu diverse sectoare bugetare din subordinarea Executivului este profund eronata ca principiu, iar o astfel de mentalitate a condus la tipul de conflict instititutional pe care-l avem azi intre puterea Executiva si Judecatoreasca', au mai spus magistratii.
Pozitia magistratilor a fost ca 'acest conflict a fost generat in special de actiunile Ministrului Justitiei Raluca Pruna care, pe langa neintelegerea modului cum functioneaza institutiile intr-un stat de drept, a gestionat in mod total neprofesionist relatia cu magistratii si personalul auxiliar, evitand sa discute in mod real problemele ridicate de acestia. In locul unei abordari focalizate pe solutii la problemele ridicate, aceasta a recurs, in mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupa.'
Magistratii au aratat ca Ministrul Justitiei Raluca Pruna nu a venit cu o propunere din partea Guvernului de solutionare a crizei, asa cum a fost agreat la intalnirea din data de 23 septembrie.
Aceasta nu doar ca nu a venit cu o astfel propunere, dar prin multiple luari de pozitie din ultima perioada 'a amplificat si mai tare conflictul pe care l-a generat', s-a spus in scrisoare.
'Ministrul Justitiei arata prin acest comportament ca nu e un partener de discutii de buna credinta si compromite pozitia Executivului in discutiile cu puterea Judecatoreasca', au sustinut magistratii.
'Este inadmisibil ca Ministrul Justitiei sa continue sa manipuleze opinia publica, insinuand ca drepturile recunoscute prin hotarari judecatoresti se situeaza in afara legii si ca acestea ar putea fi analizate distinct de drepturile recunoscute de lege', s-a mai spus in scrisoare.
Magistratii au aratat ca, in loc ca Ministrul Justitiei Raluca Pruna sa isi asume eroarea de a nu fi anticipat corect efectul OUG 20/2016, aceasta a iesit la atac impotriva magistratilor.
Mai grav, Guvernul a adoptat o noua ordonanta de urgenta, 43/2016, care agraveaza situatia deoarece 'pentru stabilirea nivelului maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, se iau in considerare numai drepturile salariale prevazute in actele normative privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si nu se includ drepturile stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti'.
'Cu alte cuvinte, Guvernul admite ca legea poate fi disociata de hotararile judecatoresti, care nu fac altceva decat sa aplice legea si sa restabileasca legalitatea atunci cand legea este incalcata', au spus magistratii.
'Daca Ministrul Justitiei – care avizeaza legalitatea actelor Guvernului – are asemenea carente in intelegerea unor chestiuni fundamentale de drept si separatie a puterilor, este de neimaginat cum nimeni din Guvern nu a inteles gravitatea si enormitatea unei asemenea prevederi in OUG 43/2016, care nu face altceva decat sa nege rolul fundamantal al judecatorului de a ‘rosti legea’', s-a spus in scrisoare.
Prin disocierea drepturilor prevazute de lege de drepturile recunoscute prin hotararile judecatoresti pronuntate in numele legii, 'Guvernul scoate prin OUG 43/2016, de fapt, puterea judecatoreasca in afara legii', au sustinut magistratii.
Magistratii au condamnat si atutudinea dispretuitoare a ministrului Raluca Pruna la adresa judecatorilor, 'si dispretul fata de lege si atributiile pe care le are ca ministru al justitiei'.
'Problema ridicata de magistrati nu este una de 'oportunitate', deoarece nu negociem mariri de salarii, asa cum in mod nefondat si manipulatoriu se repeta in spatiul public. Problema pe care o ridicam este de 'legalitate', pentru care Ministrul Justitiei Raluca Pruna trebuie sa raspunda. Eschivarea permanenta a domniei sale arata ca evita sa isi asume raspunderea ce ii revine in calitate de ministru al justitiei', au sustinut magistratii.
Magistratii au condamnat si 'manipularea opiniei publice cu privire la salariile judecatorilor, reprezentantii Guvernului indicand salarii de peste 10.000 de lei, insinuand ca acestea ar fi norma. In realitate, marea majoritate a judecatorilor activeaza la instantele de fond, unde salariile sunt intre 3.500-8.000 de lei.'
Magistratii au aratat ca 'salarille juristilor din Ministerul Justitiei sunt egale sau mai mari decat cele ale judecatorilor de la curtile de apel, iar asimilatii judecatorilor din cadrul ministerului au salarii ce depasesc 12.000 de lei'.
'Ipocrizia Ministrului Justitiei Raluca Pruna – cu scopul de a induce cetatenilor imaginea ca magistratii ar fi bugetari de lux – este intolerabila, in contextul in care Romania aloca pentru instante unul dintre cele mai mici bugete pe cap de locuitor din Uniunea Europeana', au sustinut magistratii.
Acestia au mai sustinut ca 'agresivitatea declaratiilor ministrei Pruna si atitudinea sfidatoare a acesteia fata de puterea Judecatoreasca, precum si amenintarile voalate pe care le-a transmis, au condus – pe fondul unor probleme acute din sistem – la actuala criza'.
Peste 60% din instante au adoptat pana in prezent 'Memorandumul privind justitia' ca o prima forma de protest, iar alte zeci de instante au adoptat si alte forme de protest fata de atitudinea publica sfidatoare a Ministrului Justitiei Raluca Pruna in raport cu judecatorii. De asemenea, sute de grefieri se alatura protestelor.
'In acest context, Ministrul Justitiei Raluca Pruna continua o atitudine de fronda fata de sistemul judiciar, refuzand cu obstinatie o implicare adecvata pentru aplanarea acestei crize pe care ea insasi a generat-o', sustin magistratii.
'Am dat timp Guvernului pe care il conduceti sa analizeze situatia si sa vina cu o propunere de solutie pentru a-si corecta propria greseala, lucru care pana acum nu s-a intamplat', au mai aratat magistratii.
Acestia i-au reiterat la final premierului solicitarea de a avansa o solutie prentru reintrarea in legalitate si iesirea din aceasta criza institutionala, care poata fi discutata la sedinta CSM din data de 6 octombrie.
'Ceea ce ramane dupa acest ministru al justitiei este un haos institutional si un conflict intre puteri care va fi decontat de toti cetatenii ce se adreseaza justitiei', si-au concluzionat magistratii scrisoare.
In urma intalnirii care va avea loc la CSM pe data de 6 octombrie asociatiile profesionale ale magistratilor vor evalua situatia si trece la alte actiuni in cazul in care propunerea Guvernului nu restabileste legalitatea”.
foto: jud. Dana Girbovan, presedinte al UNJR
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii