UNJR: „Magistratii europeni, ingrijorati ca problema implicarii serviciilor secrete in justitia din Romania nu a fost inca clarificata”
Data: 25 November 2015, 13:09 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1469 afisari
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii, miercuri 25 noiembrie 2015, un comunicat de presa referitor la votarea unei rezolutii, de catre Magistratii europeni pentru democratie si libertati (MEDEL), prin care acestia trag un semnal de alarma si isi exprima ingrijorarea „fata de esecul CSM de a clarifica pentru opinia publica implicarea SRI-ului in procedurile judiciare si faptul ca problema agentilor acoperiti din justitie nu a fost inca clarificata”.
Comunicatul UNJR:
„Magistratii europeni pentru democratie si libertati (MEDEL) au votat o rezolutie la Chisinau, pe data de 21 noiembrie, prin care 'isi exprima profunda ingrijorare fata de esecul CSM de a clarifica pentru opinia publica implicarea SRI-ului in procedurile judiciare si faptul ca problema agentilor acoperiti din justitie nu a fost inca clarificata'.
'Lipsa unei dezbateri publice referitoare la aceste chestiuni importante pentru independenta justitiei este de natura a slabi democratia in Romania', au spus magistratii europeni.
Magistratii europeni s-au aratat 'socati' sa afle 'ca CSM a decis ca declaratia generalului SRI Dumitru Dumbrava, potrivit careia instantele reprezinta un «camp tactic» pentru acest serviciu secret, nu afecteaza independenta justitiei'.
'Inca si mai socant este ca CSM a folosit la deliberari note clasificate ale SRI, prin care acesta isi explica implicarea in procedurile judiciare. Utilizarea acestor note inaccesibile publicului ingradeste dreptul cetatenilor romani la un proces echitabil si arunca si mai multa indoiala asupra independentei justitiei in Romania', se spune in rezolutie.
Magistratii europeni afirma ca toate legile, regulamentele si conventiile referitoare la administrarea justitiei trebuie sa fie accesibile publicului.
'Faptul ca nici judecatorii nu au acces la informatiile privind relatia dintre procurori si serviciile secrete sau la modul in care serviciile opereaza in instante, unde, de altfel, nu ar trebui sa fie prezente, ridica serioase probleme in ceea ce priveste modul in care justitia este administrata in Romania', afirma acestia.
MEDEL reaminteste necesitatea transparentei absolute in sistemul judiciar, precum si rolul CSM de garant al independentei si transparentei, ca fundamente ale increderii publicului in justitie.
Un alt aspect care a ridicat preocupare in randul magistratilor europeni a fost neelucidarea existentei unor agenti acoperiti printre magistrati.
'CSAT nu a furnizat inca un update cu stadiul activitatii pe care o desfasoara pentru a verifica declaratiile magistratilor ca nu sunt agenti acoperiti ai vreunui serviciu secret', se afirma in rezolutie.
O ingrijorare suplimentara pentru magistratii europeni a fost provocata de recunoasterea SRI-ului din raportul de activitate pe anul 2014 ca acest serviciu de informatii actioneaza permanent pentru a examina calitatea si consistenta informatiei adresate parchetelor, acuratetea argumentatiei juridice si, respectiv, relevanta probelor.
'Cu alte cuvinte, SRI a recunoscut ca actioneaza ca o parte in procedurile judiciare, ceea ce este cu totul interzis de lege', afirma magistratii europeni.
'Lipsa unei dezbateri publice, ezitarea mass-mediei de a discuta si investiga aceste aspecte importante, precum si reactiile sporadice ale societatii civile slabesc democratia in Romania. Cel mai bun exemplu pentru a ilustra aceasta stare de fapt este ca o noua lege «Big Brother» a fost adoptata fara nicio dezbatere publica sau parlamentara si cu o reactie palida a mass mediei si a societatii civile', au spus magistratii europeni.
MEDEL face apel catre toate autoritatile romane competente pentru a clarifica toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete in justitie, implicare ce este de natura sa submineze independenta justitiei.
'Vom sustine in continuare demersurile judecatorilor si procurorilor romani pentru apararea independentei justitiei si vom informa institutiile europene despre aceasta grava situatie din Romania', si-au concluzionat magistratii europeni rezolutia.
Magistratii romani au fost reprezentanti la aceasta intalnire de judecator Dana Girbovan (foto), presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania”.
sursa foto: clujust.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii