UNJR impartaseste pozitia ministrului Raluca Pruna potrivit careia raportul MCV contine „erori factuale”
Data: 09 February 2016, 15:21 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1473 afisari
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii, marti 9 februarie 2016, un comunicat de presa prin care transmite ca impartaseste pozitia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, potrivit careia raportul MCV contine „multe erori factuale”, cauzate de modul defectuos in care autoritatile romane coopereaza cu Comisia Europeana.
Comunicatul UNJR:
„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania impartaseste pozitia ministrului justitiei, doamna Raluca Pruna, potrivit careia raportul MCV are 'multe erori factuale', cauzate de modul defectuos in care autoritatile romane coopereaza cu Comisia Europeana.
UNJR apreciaza semnalul de alarma tras de ministrul justitiei si cheama la o colaborare mai eficienta, profesionista si transparenta intre autoritatile romane si reprezentantii Comisiei Europene.
Romania are nevoie de continuarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), insa acesta trebuie sa urmeze o metodologie transparenta si sa fie elaborat de profesionisti in drept independenti, fara implicare politica de la Bucuresti sau Bruxelles.
Un raport asupra justitiei, care este putere separata in stat, nu poate fi rezultatul negocierii politice dintre reprezentanti ai puterii executive sau legislative de la Bucuresti ori Bruxelles, pentru ca se incalca principiul separatiei puterilor in stat.
Evaluarea unui sistem de justitie necesita o abordare comprehensiva si multidimensionala, folosind unitati de masura constante, metode de cercetare cantitativa si calitativa, includerea punctelor de vedere ale tuturor factor implicati intr-un proces (de ex., nu exista pozitia avocatilor in raport), iar intregul mecanism de evaluare trebuie sa fie pe deplin transparent.
Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat o serie de obligatii, pe care este datoare in continuare sa le indeplineasca atat fata de celelalte state membre, cat si, mai ales, fata de proprii cetateni. Acest fapt presupune in primul rand capacitatea autoritatilor romane de a face o analiza obiectiva a propriei activitati, de a asculta si a raspunde criticilor si problemelor relevate in dezbaterile publice si de a comunica si coopera in mod onest cu autoritatile europene.
UNJR considera ca raportul Comisiei Europene asupra progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) reprezinta o radiografie partiala a starii actuale a sistemului judiciar, reflectand unele evolutii pozitive, fara insa a atrage atentia asupra unor probleme si provocari semnificative pentru sistemul judiciar, ignorate de autoritatile interne cu atributii in domeniu in pofida preocuparii constante manifestate de practicieni.
Abordarea responsabila a acestor obiective este absolut necesara, insa treneaza din cauza ca atat actorii politici, cat si reprezentantii magistratilor din Consiliul Superior al Magistraturii aleg sa ignore semnalele de alarma trase de judecatori, asociatiile profesionale ale magistratilor si societatea civila.
UNJR saluta evolutia pozitiva punctata in raport cu privire la instituirea unor proceduri pentru alegerea procurorilor generali, redistribuirea competentei intre instante, anchetarea indiferent de pozitia publica sau nivelul functiei detinute. In acelasi timp, insa, UNJR considera ca ignorarea unora dintre preocuparile si problemele majore ale sistemului judiciar nu reflecta o abordare obiectiva si de substanta necesara pentru ca monitorizarea progreselor sa nu devina o forma fara fond.
Existenta acestui Mecanism de Cooperare si Verificare a fost sustinuta in mod constat de UNJR ca un factor de dinamizare a reformelor in sistemul judiciar, insa pentru pastrarea eficientei sale este necesara o informare mai corecta si mai completa a expertilor si institutiilor implicate in redactarea si adoptarea raportului.
Din acest motiv, in perioada urmatoare UNJR va adresa o serie de observatii punctuale vis a vis de raport Comisiei Europene si celorlate institutii implicate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
Pentru o corecta evaluare si identificare a cauzelor erorilor factuale din raportul MCV este necesara publicarea unei liste cu toate institutiile statului, ONG-urile si expertii romani ori straini care au fost consultati in elaborarea acestui raport si publicarea pozitiilor pe care acestia le-au trimis Comisiei Europene. Un asemenea raport necesita o transparenta totala pentru a ne asigura ca astfel de erori nu se mai repeta pe viitor”.
foto: jud. Dana Girbovan, presedinte al UNJR
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii