UNBR. Proiect de declaratie a CCBE asupra consultarii publice a Comisiei Europene privind platformele, intermediarii on-line, datele personale, informatica in sistem cloud si economia colaborativa
Data: 16 December 2015, 12:13 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1692 afisari
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii, marti 15 decembrie 2015, un comunicat de presa privind declaratia CCBE asupra consultarii publice a Comisiei Europene privind platformele, intermediarii on-line, datele personale, informatica in sistem cloud si economia colaborativa.
Comunicatul UNBR:
„CCBE declara ceea ce urmeaza asupra consultarii publice lansata asupra platformelor, intermediarii on-line, datele personale, informatica in sistem cloud si economia colaborativa de Comisia Europeana:
Serviciile juridice sunt reglementate in interes public, in ceea ce priveste pregatirea profesionala, calificarile si disciplina prestatorilor, in scopul garantarii protectiei clientilor prin intermediul valorilor fundamentale ale profesiei de avocat, precum independenta, secretul profesional si prevenirea conflictelor de interese.
Acest principiu este unanim recunoscut, inclusiv prin jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Competenta reglementarii serviciilor juridice in sanul UE revine in principal statelor membre, cu exceptia situatiei in care ea tine de resortul UE, cum este cazul pietei interne, al concurentei sau al comertului.
Cadrul juridic al UE privitor la profesia europeana de avocat se constituie, in principal, din directivele privind libertatea de circulatie a avocatilor (prestarea de servicii 77/249/CEE si stabilirea 98/5/CE). El include, de asemenea, reguli privind profesionistii straini care pot exercita profesia in cadrul UE, astfel cum sunt guvernate de angajamentele UE in materia serviciilor juridice in lista GATS, prin procedura girata de Organizatia Mondiala a Comertului.
Daca s-ar permite operatorilor de paltforme sa ofere servicii juridice, indiferent daca aceste platforme sunt operate in Europa sau in afara ei si pentru care principiile si reglementarile admise in mod general in materia serviciilor juridice ar fi ignorate, aceasta ar fi in defavoarea interesului public si a garantiilor necesare asigurarii unei bune administrari a justitiei. De asemenea, s-ar aduce atingere legislatiilor nationale care reglementeaza profesia de avocat, cat si cadrului juridic al UE privind profesia de avocat.
CCBE adreseaza un apel Comisiei Europene, ca in contextul dezvoltarii economiei colaborative, sa ia masuri eficace in vederea salvgardarii principiilor expuse mai sus, in special atunci cand serviciile juridice sunt oferite prin intermediul unor platforme on-line”.
foto: Gheorghe Florea, presedinte al UNBR
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii