UNBR adreseaza o scrisoare de multumire catre UNJR si AMR
Data: 08 June 2016, 13:30 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1601 afisari
Av. Gheorghe Florea (foto), presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, adreseaza, in numele UNBR, o scrisoare de multumire catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si catre Asociatia Magistratilor din Romania. Prin scrisoarea publicata miercuri, 8 iunie 2016, UNBR isi exprima „pretuirea si recunostinta” fata de solidaritatea arata de judecatori dupa izbucnirea scandalului privind „super imunitatea avocatilor”.
Scrisoarea:
„Uniunea Nationala a Barourilor din Romania multumeste Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si Asociatiei Magistratilor din Romania pentru reactia prompta, ferma si neechivoca prin care au criticat afirmatiile facute in spatiul public relativ la o asa-zisa 'imunitate absoluta' ori 'superimunitate' a avocatilor.
Cele doua organizații profesionale ale judecatorilor din Romania au subliniat consecintele nefaste ale campaniei de dezinformare privind perspectivele reale ale legislației profesiei de avocat, pe de o parte, si efectele ireparabile de decredibilizare a profesiei prin denigrarea acesteia.
Apelurile judecatorilor au menționat și au explicat rolul incontestabil al avocatilor in infaptuirea justitiei si in asigurarea efectiva a dreptului constitutional la aparare.
Printr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Dacian Ciolos la data de 17 mai 2016, U.N.J.R. i-a solicitat acestuia sa indice public 'de indata' articolul din proiectul de modificare a legii avocatului 'la care Ministrul Justitiei Raluca Pruna face trimitere ca ar crea avocatilor o 'imunitate absoluta''.
Solicitarea a venit in contextul in care doamna Ministru al Justitiei Raluca Pruna a declarat la CSM, in data de 16 mai 2016, ca 'nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si cea a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta. Este ceva nemaintalnit in UE'.
Declaratia doamnei Ministru a venit dupa ce, in data de 5 mai 2016, prezenta la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, Ministrul Justitiei Raluca Pruna a spus: 'Asistam acum la o ofensiva care aduce aminte de o restauratie. Imi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am castigat'.
In scrisoarea deschisa trimisa premierului Dacian Ciolos, UNJR a aratat:
'Afirmatiile Ministrului Justitiei Raluca Pruna au creat o adevarata isterie in presa, discursul rational fiind inlocuit de strigate de 'alarma' ca se doreste subjugarea justitiei, in contextul in care justitia este facuta de catre instante, prin judecatori'.
'In toata aceasta galagie publica, intretinuta de jurnalisti si membri ai societatii civile care nu sunt nici practicieni si nici cunoscatori ai dreptului, a lipsit discursul rational si argumentat pe un articol din lege clar'.
'Analiza punctuala a propunerii legislative trebuie facuta cu indicarea precisa a normelor europene la care ministrul justitiei a facut referire, pentru a putea avea o dezbatere profesionista pe un subiect ce tine de buna administrare a justitiei'.
'Analiza unei propuneri legislative trebuie facuta pornind de la principiul ce se doreste a fi ocrotit prin norma propusa, trecand prin modul concret in care acesta este implementat, pentru a se verifica in ce masura solutia aleasa este sau nu excesiva. O astfel de dezbatere permite si identificarea unor eventuale erori, ce pot fi in acest mod corectate'.
'La lecturarea proiectului de lege si al punctului de vedere al Guvernului la modificarile propuse legii 51/1995, UNJR nu a putut identifica nicaieri sintagma 'super-imunitate' sau 'imunitate absoluta''.
'Facem un apel la o dezbatere profesionista, argumentata pe subiectele ce privesc infaptuirea justitiei, ferita de exagerari ce risca sa aiba un efect mai degraba manipulatoriu decat unul constructiv. Administrarea justitiei este un proces sobru care se face in numele legii, adica rational si nu emotional. Un act de justitie eficient si corect are nevoie de legi clare si bine gandite care sa il sustina. Modificarile la legea privind statutul avocatului sunt importante si trebuie analizate rational si profesionist, lucru pe care presa nu l-a facut'.
O atitudine similara a avut-o si Asociatia Magistratilor din Romania, printr-o declaratie publica din 1 iunie 2016, in care s-a aratat:
'Daca nu mai avem nici apararea sigura in tara asta, probabil ca ar trebui sa ne intoarcem in trecut, fiindca avocatul avea mai multe garantii in perioada comunista. Doamna ministru Pruna, asa cum au observat invitatii dumneavoastra, nu citeste Drept comparat, am observat ca i-au dat o replica foarte buna distinsii domni avocati, astazi, face afirmatii ca am fi cumva o tara unica in materie de reglementare si dati-mi voie sa va spun ca nu e nimic nelalocul lui in ceea ce priveste propunerea formulata pe Legea avocatilor. Aceasta profesie si ea trebuie reformata si e foarte bine ca s-a inceput reformarea ei. Nu e nimic, nicio superimunitate, nu e nimic peste lege. Avocatul trebuie sa fie la fel ca preotul, nu e posibil ca un cetatean sa nu aiba siguranta cand merge la un avocat ca ceea ce discuta cu dumnealui ramane acolo'.
'Observam ca este la moda aceasta practica a denunturilor, ca nu se mai pot face altfel de anchete si adevarul nu mai poate iesi la iveala, din conceptia doamnei Pruna, decat pe baza de denunturi. Este un lucru foarte rusinos, doamna Pruna uita ca la 25 de ani reforma sistemului judiciar, de la Revolutie, s-a semnat anul trecut o carta interprofesionala a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani. Dati-mi voie sa va spun ca pentru un judecator, un avocat este la fel de important cum este procurorul. Nu este cu nimic mai deosebit procurorul decat avocatul'.
Aceste opinii exprimate in public de reprezentanții organizațiilor profesionale ale judecatorilor din Romania demonstreaza faptul ca o profesie nu poate fi desprinsa de domeniul profesional in ansamblul sau si nici de mediul socio-cultural care integreaza in mod natural profesiile juridice.
Este de neconceput o justitie libera si independenta cu avocati ingraditi in exercitiul liber al profesiei si privati de una dintre garantiile esentiale ale apararii: confidentialitatea comunicarii dintre client si avocat si dreptul de pastrare a secretului profesional, ca expresie a unei obligații sacrosante fața de cel care apeleaza la avocat.
Prin atitudinea avuta, judecatorii din Romania au dat expresie pretuirii majore acordata ideii de justitie, care se poate implini doar cu considerarea si respectarea adevarului si dreptatii, ceea ce implica, obligatoriu, respectarea, asigurarea si garantarea dreptului la aparare.
U.N.B.R. isi exprima pretuirea si recunostinta fata de aceasta solidaritate a judecatorilor!
Pentru a 'personaliza' multumirile publice adresate judecatorilor din Romania, dar si pentru ca omul este masura tuturor lucrurilor, UNBR multumeste la final, dar nu in ultimul rand, presedintilor U.N.J.R. si A.M.R.: doamnei judecator Dana Girbovan si doamnei judecator Gabriela Baltag.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania,
Presedinte av. dr. Gheorghe Florea”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii