Un nou pas in proiectul pentru realizarea unei centrale nucleare in Europa (Hinkley Point C)
Data: 18 March 2016, 13:26 | autor: av. Monica IANCU | 0 comentarii | 1838 afisari
Realizarea unei noi centrale nucleare este un demers complex si laborios si solicita, pe langa un context de favorabilitate politica si a opiniei publice, indeplinirea unor exigente deosebite legate de asigurarea standardelor de siguranta, precum si de capabilitate financiara si tehnica a participantilor la un asemenea proiect.
Exemplificari recente in acest sens regasim in arhitectura aranjamentelor contractuale si financiare pentru proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point C, Marea Britanie, sau in dezvoltarile la nivelul fazei de construire pentru proiectul centralei nucleare de la Olkiluoto, Finlanda.
Asemenea exemple sunt relevante si pot constitui studii de caz pentru Romania, care urmareste largirea capacitatii de productie prin proiectul pentru dezvoltarea si punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
In acest sens remarcam faptul ca, in privinta proiectului Hinkley Point C, Comisia Europeana a anuntat in data de 11 martie decizia de a aproba parteneriatul dintre Electricite de France (EDF) si China General Nuclear Power (CGN) pentru dezvoltarea, construirea si operarea a trei centrale nucleare in Marea Britanie, inclusiv Hinkley Point. Comisia a concluzionat ca parteneriatul avut in vedere nu este de natura sa afecteze concurenta fata de cotele de piata ale partilor si structura pietei pe care sunt prezenti alti competitori.
Aprobarea parteneriatului dintre EDF si CGN succede deciziei Comisiei Europene din octombrie 2014 de a aproba schema de ajutor de stat pentru centrala nucleara Hinkley Point, care a fost considerata compatibila cu cerintele dreptului european cu privire la masurile de ajutor de stat dupa o investigatie care a durat 1 an. Sprijinul guvernului britanic va include mecanismul contractelor pentru diferenta, dar si alte masuri de garantare.
Mentionam ca proiectul Hinkley Point a intampinat opozitie din partea unor state membre si organizatii neguvernamentale, care au formulat actiuni pentru anularea deciziei Comisiei Europene privind schema de sprijin, invocand gresita aplicare a prevederilor Tratatului pentru Functionarea Uniunii Europene si lipsa unui interes comun in favoarea sustinerii energiei nucleare. Ramane de vazut daca rationamentul Comisiei Europene pregatit in legatura cu aprobarea schemei de sprijin va fi invalidat sau nu si care vor fi consecintele asupra proiectului.
Revenind la decizia Comisiei Europene de aprobare a partneriatului dintre EDF si CGN, consideratiile Comisiei urmeaza a fi publicate in aproximativ doua luni de la data adoptarii deciziei. In masura aplicabila fata de caracterul specific al fiecarui proiect, experienta britanica poate reprezenta un precedent valoros si favorabil inclusiv pentru Romania.
av. Monica IANCU, Partener PeliFilip
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii