Toni Neacsu dezvaluie bomba cu ceas amorsata de Parlament in magistratura
Data: 31 January 2020, 12:30 | autor: L.J. | 3 comentarii | 2263 afisari
Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) dezvaluie vineri, 31 ianuarie 2020, bomba cu ceas amorsata de catre Parlament in magistratura.
Este vorba despre situatia creata ca urmare a votului privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru judecatori si procurori (click aici pentru a citi).
Mentionam ca 18 martie 2020 este data la care Curtea Constitutionala a Romaniei ar putea solutiona exceptia de neconstitutionalitate ridicata de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie fata de legea votata in Parlament. In acest context, Toni Neacsu avertizeaza ca pana atunci magistratura romana s-ar putea confrunta cu un val de cereri de pensionari, mai ales ca 454 de judecatori si 256 de procurori sunt deja eligibili, avand implinita vechimea de 25 de ani.
In ceea ce priveste legea in sine, Adrian Toni Neacsu nu are nicio indoiala ca ea va fi desfiintata de CCR, fie numai si pentru faptul ca nu a respectat procedura parlamentara de adoptare.
Postarea de pe Facebook a fostului judecator si membru CSM:
„Pana la transarea neconstitutionalitatii vadite a legii privind eliminarea pensiei de serviciu a magistratilor si grefierilor riscul cel mai mare pentru sistem este depopularea lui masiva prin iesirea la pensie in masa in conditiile legislative mai favorabile de astazi. Termenul de solutionare este destul de indelungat (18 martie) ceea ce inseamna ca in perioada urmatoare cel mai probabil va urma un val de cereri de iesire intempestiva din sistem. Din datele oficiale ale CSM rezulta ca la 1.01.2020 erau imediat pensionabili (vechime 25 de ani) 454 de judecatori si 256 de procurori.
Personal sunt convins ca intreg demersul din parlament a fost unul doar populist, politicienii avand grija sa se asigure ca legea pe care o dau este neconstitutionala si nu va trece de Curtea Constitutionala. E doar circ pentru popor.
Un simplu exemplu, care arata ca legea este neconstitutionala in intregul ei, pentru motive extrinseci, intrucat nu putea fi data de Camera Deputatilor ci doar de Senat si Camera Deputatilor in sedinta comuna.
Potrivit art 73 alin (3) lit. c) din Constitutie prin lege organica se reglementeaza "statutul deputatilor si al senatorilor, stabilirea INDEMNIZATIEI si a celorlalte drepturi ale acestora".
Potrivit art. 65 alin. 2 lit. j) din Constitutie Camerele isi desfasoara lucrarile in sedinte comune pentru stabilirea statutului deputatilor si al senatorilor, stabilirea INDEMNIZATIEI si a celorlalte drepturi ale acestora.
Prin PL 292/2019 Camera Deputatilor (deci nu Parlamentul in sedinta comuna) a modificat Legea 96/2006 abrogand prevederile referitoare la INDEMNIZATIA pentru limite de varsta (art. 49 si 50) a parlamentarilor.
Deputatii si partidele s-au asigurat deci ca legea nu poate ramane lege si va fi trantita de CCR.
Merita insa haosul creat?”
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Edelweiss - Ivory Tower Masoreth 2 February 2020 11:10 0
# Edelweiss - Ivory Tower Masoreth 2 February 2020 11:08 0
# DODI 31 January 2020 20:36 +2