Suspiciuni de mita in programul "Prima Casa". Angajati ai Fondului de Garantare suspectati ca ar fi luat mita pentru a prioritiza aprobarile
Data: 19 July 2018, 13:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1334 afisari
Procurorii Parchetului General, cu sprijinul polititilor din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din I.G.P.R au descins joi dimineata, 19 iulie 2018, in 23 de locuinte, fiind puse in aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspectilor si dispuse audieri pentru aproximativ 60 de martori. Dosarul Parchetului General vizeaza posibile infractiuni comise de angaiati ai Fondului de Garantare, suspectati ca ar fi luat, cu titlu de mita, sume cuprinse intre 200 si 500 euro pentru a prioritiza aprobarile necesare din partea Fondului in programul Prima Casa.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public din 19 iulie 2018, prin perceperea de bani in vederea prioritizarii solutionarii unor cerere nu s-a respect ordinea inregistrarii cererilor, fiind incalcat accesul liber al beneficiarilor de buna credinta la obtinerea acordurilor din partea Fondului de Garantare. Conform Ministerului Public, actiunile vizeaza si un subofiter din cadrul unei unitati militare din Bucuresti, cercetarile fata de acesta fiind realizate distinct de catre procurori din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.
Comunicatul Ministerului Public:
"Biroul de informare şi relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie şi Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:
La data de 19.07.2018, incepand cu ora 09.00, intr-un dosar al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sub coordonarea procurorilor din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din I.G.P.R., pun in aplicare 23 mandate de perchezitie domiciliara, in Bucuresti si judetul Ilfov, la o institutie de interes public, la birourile si domiciliile mai multor angajati, cercetati sub aspectul savarsirii unor infractiuni de coruptie.
Din materialul probator administrat pana in prezent s-a stabilit faptul ca persoanele cercetate obisnuiesc sa conditioneze urgentarea indeplinirii actelor ce intra in indatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani.
In concret, cei in cauza conditioneaza solutionarea cererilor petentilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implica garantii din partea statului roman, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite in mod direct sau prin intermediul unor apropiati, fiind creat astfel un mecanism intre functionarii institutiei din diverse compartimente, avand ca scop obtinerea de beneficii personale.
In acest mod nu se respecta ordinea inregistrarii cererilor, nu sunt acordate sanse egale si este incalcat accesul liber al beneficiarilor de buna credinta, castigatori fiind doar cei ce se incadreaza in ,,prioritatile” angajatilor, in schimbul sumelor de bani date ca recompensa.
Vor fi puse in aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspectilor, urmand a fi audiati si aproximativ 60 de martori.
Concomitent, cu sprijinul specialistilor din cadrul A.N.A.F. – Directia Generala Antifrauda Fiscala, vor fi efectuate controale fiscale si verificari de specialitate la o societate comerciala detinuta de una dintre angajatele cercetate si pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obtinute ilegal de personale implicate in mecanismul infractional.
Aceste actiuni vizeaza si un subofiter din cadrul unei unitati militare din Bucuresti, cercetarile fata de acesta fiind realizate distinct de catre procurori din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.
Echipele participante la operatiune sunt constituite din politisti din cadrul I.G.P.R. - Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Institutul National de Criminalistica, politisti din cadrul D.G.P.M.B. si I.P.J. Ilfov - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice. Activitatile beneficiaza de sprijinul echipelor de interventie din cadrul Brigazii Speciale de Interventie ,,Vlad Tepes” a Jandarmeriei Romane.
Pentru desfasurarea activitatilor de astazi, organele de urmarire penala au fost sprijinite de conducerea institutiei angajatoare, in vederea probarii activitatilor infractionale ale persoanelor cercetate.
Raportat la actele procedurale efectuate in cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.
Precizam ca aceste activitati nu pot, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii