Strigatul de disperare al executorilor judecatoresti

Data: 18 March 2020, 12:39 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1694 afisari

Executorii judecatoresti – ca, de altfel, si alte profesii liberale – sunt puternic afectate de catre starea de urgenta instituita prin decretul presedintelui Klaus Iohannis.


Semnalul de alarma a fost tras marti, 17 martie 2020, de catre Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ), condusa de Marius Iacob Morari (foto).

Astfel, prin reducerea impusa a programului de lucru, executorii ajung sa-si vada diminuate dramatic chiar si veniturile de subzistenta, necesare mijloacelor de trai. La fel stau lucrurile cu banii pentru plata salariilor angajatilor, adauga UNEJ.

In plus, executorii judecatoresti se plang ca Parlamentul nu i-a consultat nici pe ei, nici pe reprezentantii altor profesii liberale cand a elaborat Legea nr. 19 din 14 martie 2020 (privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant). De aceea, atat executorii, cat si membrii altor bresle risca sa ramana fara venituri in cazul in care vor fi nevoiti sa ramana la domiciliu ca sa aiba grija de copiii lasati acasa ca urmare a inchiderii scolilor pe durata crizei coronavirusului.

Comunicatul UNEJ:

Avand in vedere nevoia adoptarii de catre institutiile statului a unor masuri urgente pentru starea economiei in contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti se raliaza demersului initiat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania privind necesitatea aplicarii masurilor de sprijin, pentru reducerea efectelor economice negative provocate de coronavirus, tuturor profesionistilor independenti, inclusiv a executorilor judecatoresti.

Prin exercitarea atributiilor conferite de lege, executorii judecatoresti indeplinesc un serviciu public, finantat din fonduri proprii, constituite din onorarii. Urmare a situatiei deosebite existente, ei sunt pusi in situatia de a-si limita volumul de activitate cu afectarea in mod direct a veniturilor necesare asigurarii mijloacelor de trai dar si a salariilor personalului angajat. Acest fapt este cauzat de conditiile care au impus emiterea Decretului privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, care implica reducerea programului si a sferei de activitate a birourilor executorilor judecatoresti, inchiderea sau adoptarea unor masuri de catre unele institutii publice, unitati bancare sau societati comerciale care contribuiau la efectuarea, cu celeritate, a activitatii de executare silita.

Astfel, executorii judecatoresti sunt in imposibilitatea obiectiva de a-si exercita activitatea la un nivel la care sa poata subzista economic, luand in considerare faptul ca reprezinta o profesie liberala cu obligatii, ca oricare alt contribuabil, privind plata contributiilor si taxelor la stat.

Totodata, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti atrage atentia autoritatilor implicate in adoptarea masurilor de limitare a efectelor starii de urgenta ca executorii judecatoresti, ca de altfel toate profesiile liberale, au fost omise la elaborarea Legii nr.19/2020, astfel ca nu a fost reglementata nicio modalitate de asigurare pentru acestia a unui venit in cazul in care ar fi nevoiti sa ramana la domiciliu pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*