Statistica CSM privind sanctiunile aplicate magistratilor in perioada 2010-2015

Data: 06 December 2015, 09:05 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1874 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii o statistica privind numarul sanctiunilor disciplinare aplicate judecatorilor si procurorilor, in perioada 2010-2015. Potrivit CSM, in perioada de referinta au fost aplicate 114 sanctiuni disciplinare, insa condamnarile penale pentru infractiuni de coruptie sunt cele mai grave situatii in care au fost implicati judecatorii si procurorii.


Astfel, in anul 2014, au fost condamnati definitiv 7 judecatori si 13 procurori, iar in primele opt luni ale anului 2015, instantele de judecata au pronuntat hotarari de condamnare definitive fata 5 judecatori si 11 procurori:

Judecatori si procurori:

- 114 sanctiuni disciplinare in perioada 2010 – 2015;

- 36 de condamnari definitive pentru infractiuni de coruptie in perioada 2014 – 2015;

- incalcari ale Codului deontologic, conditia bunei reputatii si condamnari pentru savarsirea de infractiuni.

Discutia despre valorile etice in interiorul profesiei, modul in care acestea sunt reflectate in comportamentele judecatorilor/ procurorilor, educatia acestora in spiritul acestor valori etice, intelegerea si constientizarea valorilor, raportarea fiecarui judecator/ procuror si a profesiei la valorile etice, cum trebuie ele analizate, toate acestea sunt o modalitate eficienta de prevenire a sanctiunilor.

Dimpotriva, lipsa celor de mai sus in mod cert reprezinta anticamera sanctiunilor, incalcarilor Codului deontologic, lipsei de buna reputatie, pedepselor penale.

De aceea, o scurta trecere in revista a sanctiunilor e utila din perspectiva amintita anterior:

Sectiile pentru judecatori si procurori in materie disciplinara au fost confruntate cu o intensa activitate in ultimii 5 ani.

Judecatori: Trendul in materia sanctiunilor disciplinare pentru judecatori a fost unul ascendent. Daca in anul 2010 pe rolul Sectiei de judecatori in materie disciplinara au fost intregistrate 16 dosare, fiind pronuntate un numar de 9 hotarari prin care au fost aplicate sanctiuni judecatorilor, in anul 2015, pana in luna noiembrie, pe rolul sectiei au fost inregistrate 41 de dosare.

Anul 2015 a adus cele mai multe sanctiuni disciplinare impotriva judecatorilor: actiunile disciplinare au fost exercitate in principal de Inspectia Judiciara impotriva judecatorilor si au fost pronuntate 25 hotarari prin care judecatorii au fost sanctionati pentru savarsirea unor abateri disciplinare.

Statistic, s-a constatat ca majoritatea judecatorilor sanctionati desciplinar detin functii de executie. Acestia provin de la instante cu volum mare de activitate, in special judecatorii si tribunale.

Procurori: din punct de vedere al dosarelor in materie disciplinara, situatia a fost relativ constanta. Numarul lor in perioada 2010 – 2015 a variat intre 7 si 13 dosare.

In 2015, pana in luna noiembrie, au fost aplicate 7 sanctiuni disciplinare, fata de 4 sanctiuni in anul 2010.

Sanctiunile aplicate judecatorilor si procurorilor in perioada 2010 – 2015 au acoperit intreaga paleta de sanctiuni disciplinare prevazute de art. 100 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, predominand sanctiunea avertisment.

Sanctiunea excluderii din magistratura a fost aplicata anual in cate cel putin 2 cazuri pentru judecatori, situatia culminand cu anul 2015, cand 6 judecatori au fost exclusi din magistratura.

Incalcarea normelor Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor a fost constatata in doua situatii in cazul judecatorilor si in trei cazuri pentru procurori in perioada 2012 – 2015.

Din punct de vedere al indeplinirii conditiei de buna reputatie, in perioada 2012-2015 pe rolul Sectiei pentru judecatori au fost inregistrate opt sesizari privind verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii a judecatorilor. In unul dintre cazuri procedura a fost suspendata ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva judecatorului, iar intr-un alt caz s-a constatat neindeplinirea acestei conditii de catre magistrat.

Pe rolul Sectiei pentru procurori au fost inregistrate doua sesizari privind verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii a procurorilor (in una dintre cauze s-a constatat ca nu sunt indicii iar celalta a ramas fara obiect).

Condamnarile penale pentru infractiuni de coruptie sunt cele mai grave situatii in care au fost implicati judecatori si procurori: in anul 2014 au fost condamnati definitiv un numar de 20 de magistrati dintre care 7 judecatori si 13 procurori.

In primele opt luni ale anului 2015 instantele de judecata au pronuntat hotarari de condamnare definitive fata de 16 magistrati, dintre care 5 judecatori si 11 procurori”.

foto: jud. Marius Tudose, presedinte al CSM

sursa foto: adevarul.ro

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*