Societatea civila, asteptata sa-si propuna reprezentantii in viitorul CSM
Data: 03 November 2022, 15:06 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1875 afisari
Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat joi, 3 noiembrie 2022, ca a declansat procedura de selectie a celor doi membri care vor reprezenta societatea civila in viitorul CSM (legislatura 2023-2028).
In prezent, cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM sunt juristii Victor Alistar (foto dreapta) si Romeu Chelariu (foto stanga).
Astfel, in perioada 4 noiembrie – 5 decembrie 2022, sunt asteptate propuneri de nume pentru cele doua posturi de reprezentanti ai societatii civile pe care ii va valida prin vot plenul Senatului Romaniei. Numele candidatilor vor fi afisate pe site-urile Senatului si CSM in intervalul 6-12 decembrie 2022.
Anuntul comun al Senatului si al CSM (vezi facsimil):
„In conformitate cu dispozitiile Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si potrivit Hotararii Biroului permanent al Senatului din data de 31 octombrie 2022, Senatul Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii anunta ca, in perioada 4 noiembrie – 5 decembrie 2022, in vederea alegerii celor doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, organizatiile profesionale ale juristilor, consiliile profesionale ale facultatilor de drept acreditate, asociatiile si fundatiile care au ca obiectiv apararea drepturilor omului pot propune Biroului permanent al Senatului cate un candidat. Totodata, potrivit hotararii Biroului permanent din data de 31 octombrie 2022, in perioada 6 – 12 decembrie a.c., pe paginile de internet ale Senatului si Consiliului Superior al Magistraturii, se afiseaza lista candidatilor si documentele prevazute de lege.
Pot fi alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanti ai societatii civile care indeplinesc urmatoarele conditii: sunt specialisti in domeniul dreptului, cu o vechime de cel putin 7 ani intr-o profesie juridica sau in invatamantul juridic superior, se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, nu au facut parte din serviciile de informatii inainte sau dupa anul 1990, nu au colaborat in niciun fel cu acestea si nu au un interes personal care influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege, nu au calitatea de membru al unui partid politic si nu au indeplinit in ultimii 5 ani functii de demnitate publica. Candidatii depun o declaratie autentica in sensul ca nu au fost lucratori operativi si nu au colaborat, in niciun fel, cu oricare serviciu de informatii, inainte sau dupa anul 1990.
Propunerile de candidaturi se depun la Biroul permanent al Senatului, insotite de documentele prevazute la art. 19 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Candidatii propusi vor prezenta Senatului documentele prevazute la art. 7 alin. (4) din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cazierul judiciar”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii