Societatea Avocatilor din Bucuresti solicita respingerea propunerilor Comisiei nr. 1 a CSM cu privire la numirea avocatilor in functii de judecatori sau procurori

Data: 02 September 2015, 14:37 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2161 afisari

Societatea Avocatilor din Bucuresti, condusa de avocatul Gabriel Bardan-Raine (foto), a emis, miercuri 2 septembrie 2015, un comunicat de presa in care isi exprima punctul de vedere referitor la analiza intocmita de Comisia nr. 1 din cadrul CSM cu privire la memoriul de protest impotriva propunerilor de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, semnat de peste 1.300 de judecatori si procurori.


Analizand continutul comunicatului de presa al CSM din 28 iulie 2015, SAB apreciaza ca, „prin procedura de numire a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani in functia de judecator si procuror, se doreste introducerea unor criterii subiective de selectie prin care se poate inlatura in mod arbitrar orice avocat care opteaza pentru functia de judecator si procuror”.

Astfel, reprezentantii SAB solicita respingerea propunerii de numire in functia de judecator sau in functia de procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani in conditiile mentionate in comunicatul de presa al CSM si de intrare in profesia de avocat cu scutire de examen a judecatorilor si procurorilor cu o vechime similara.

Comunicatul SAB:

Societatea Avocatilor din Bucuresti va comunica de indata Baroului Bucuresti, Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Consiliului Superior al Magistraturii si altor entitati juridice si institutii publice: Punctul de vedere cu privire la Comunicatul de presa al Consiliului Superior al Magistraturii din 28 Iulie 2015 privind analiza Comisiei nr. 1 din cadrul CSM referitoare la aspectele sesizate de magistrati.

Analizand continutul comunicatului de presa din 28 Iulie 2015 constatam ca CSM sustine urmatoarele:

'In ceea ce priveste introducerea posibilitatii de numire in functia de judecator si procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor, mentionam ca, la data de 3 martie 2015, Plenul CSM a analizat propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1991, inregistrata pe rolul Senatului (L149/2015) si a retinut, printre altele, necesitatea completarii acesteia cu o noua dispozitie care sa confere judecatorilor si procurorilor cu o vechime de cel putin 18 ani in aceste functii, eliberati din functie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocati, fara examen. Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulata propunerea corelativa, referitoare la posibilitatea numirii in functia de judecator sau procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani.

Sub acest aspect, subliniem ca procedura de numire va fi aprobata prin hotarare a Plenului CSM si va avea in vedere, prin sustinerea unui interviu si verificarea indeplinirii conditiilor de numire in aceste functii, asigurarea garantiilor referitoare la dobandirea unor cunostinte juridice temeinice si a unei experiente profesionale solide, numirea urmand a se face numai la judecatorii si parchetele de pe langa acestea'.

In aceste conditii, apreciem ca prin procedura de numire a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani in functia de judecator si procuror mentionata in comunicatul de presa al CSM se doreste introducerea unor criterii subiective de selectie prin care se poate inlatura in mod arbitrar orice avocat care opteaza pentru functia de judecator si procuror.

De asemenea, consideram ca restrictia privind numirea avocatului cu o vechime de cel putin 18 ani numai la judecatorii si parchetele de pe langa acestea este nejustificata si aduce atingere experientei profesionale a avocatului care solicita numirea in functia de judecator sau procuror. Totodata trebuie luat in considerare si aspectul privind locurile disponibile pentru functiile de judecator si procuror, deoarece este foarte posibil ca eventualele numiri sa fie pentru judecatorii si parchete de pe langa judecatorii situate in zone indepartate de localitatea de domiciliu a avocatului respectiv. Nu in ultimul rand este de remarcat faptul ca posturile de judecator si procuror sunt limitate si exista posibilitatea ca cererile avocatilor de numire in functiile de judecator si procuror sa fie respinse din lipsa de locuri disponibile, spre deosebire de profesia de avocat unde nu exista nicio limitare in acest sens.

In concluzie, apreciem ca propunerea de numire in functia de judecator sau in functia de procuror a avocatilor cu o vechime de cel putin 18 ani in conditiile mentionate in comunicatul de presa al CSM si de intrare in profesia de avocat cu scutire de examen a judecatorilor si procurorilor cu o vechime similara nu este echitabila pentru profesia de avocat si prin urmare solicitam respingerea acesteia. Consideram ca o astfel de propunere este oportuna doar in conditii de reciprocitate efectiva”.

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*