Simplificarea procedurilor birocratice pentru accesarea banilor europeni, subiectul forumului “Fonduri europene 2017 – un nou inceput” organizat la CCIR
Data: 09 May 2017, 19:33 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1517 afisari
Simplificarea procedurilor interne pentru accesarea banilor europeni si implementarea proiectelor, in conditiile in care 2016 a fost un an in care economia romaneasca nu a reusit sa atraga nici macar 1% din fondurile disponibile, a fost principalul subiect al forumului “Fonduri europene 2017 – un nou inceput”, organizat marti, 9 mai 2017 de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Intact Media Group la CCIR Business Center. Dezbaterile forumului moderat de Alessandra Stoicescu (foto 2 - stanga), Director Executiv Intact Media Group, au vizat in principal simplificarea procedurilor birocratice interne, care se adauga de cele mai multe ori la cele solicitate, in mod obligatoriu de autoritatile de la Bruxelles si digitalizarea circuitului documentelor, doua aspecte care ar imbunatati semnificativ capacitatea firmelor romanesti de a accesa bani europeni. La discutiile forumului au participat actorii principali ai institutiilor-resort, respectiv presedintele CCIR, Mihai Daraban (foto 1 - stanga), comisarul european Corina Cretu (foto 1 - dreapta), ministrul delegat pentru Fonduri Eurpene, Rovana Plumb (foto 2 - centru), primarul general al Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea (foto 2 - centru), si alti inalti functionari ai statului roman.
Iata comunicatul Camerei de Comert si Industrie:
”Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Intact Media Group au organizat forumul 'Fonduri europene 2017 – un nou inceput', astazi, 9 mai 2017, la CCIR Business Center. In cadrul forumului moderat de Alessandra Stoicescu, Director Executiv Intact Media Group, a avut loc o dezbatere aplicata pe tema fondurilor europene in ceea ce priveste oportunitatile ce tin de fondurile alocate Romaniei, deblocarea procesului de absorbtie a acestora pentru Romania si, nu in ultimul rand, rolul bancilor in finantarea si facilitarea procesului de absorbtie.
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, a declarat in deschiderea evenimentului ca „se impune o resetare a ceea ce inseamna fond european, plecand de la realitatile economiei romanesti. intotdeauna voi face apel la realitatile din teren pentru ca, daca le stim si le constientizam, stim pe cine ne bazam si daca suntem capabili sau nu sa implementam, sa accesam s.a.m.d. Vorbim de o economie in care avem 601.521 microintreprinderi, 47.941 de intreprinderi mici, 9101 mijlocii si 1876 mari si foarte mari. (...) Pe de alta parte, cred ca trebuie sa constientizam cele trei pozitii descalificante pentru noi la nivelul Uniunii Europene si anume ca ne aflam pe penultimul loc la productivitatea muncii, pe ultimul loc la inovare-cercetare si, in mod special, pe ultimul loc la digitalizare. (...) Digitalizarea sau locul nefast pe care il avem in digitalizare duce implicit si la aceasta birocratie excesiva. Am apreciat foarte mult pozitia avuta zilele trecute de comisarul european, dna. Corina Cretu, vis-a-vis de multitudinea de documente necesare, stampilate si semnate de catre cei care acceseaza fonduri europene si le si implementeaza. Pentru un proiect transfrontalier la Constanta, de 450.000 Euro, un centru de afaceri romano-bulgar, am semnat pagina cu pagina 26.200 de pagini. (...) Cred ca aceasta resetare vis-a-vis de formalitatile necesare de indeplinit trebuie inceputa pentru ca pot microintreprinderile, care inseamna 9 salariati si maximum 2 milioane Euro cifra de afaceri, sa faca fata acestui volum urias de documente necesare pentru implementarea unui proiect european? Daca plecam de la raspunsurile pentru astfel de problematici, vom intra, sper eu, intr-un drum drept”.
Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a sustinut in cadrul dezbaterii ca 'pilonul central al acestei politici este acela de a oferi prosperitate economica si sociala intr-o Europa unita si puternica, de a reduce decalajele de dezvoltare dintre regiuni, dintre statele membre, dar si din interiorul statelor membre. Pentru noi, aceste fonduri reprezinta instrumente prin care se incearca punerea in aplicare a tuturor acestor deziderate formulate. Fondurile europene reprezinta pentru Romania singura resursa prin care se poate ajunge la un nivel de trai la media statelor din vest, la dezvoltarea serviciilor publice, a infrastructurii, a zonei rurale, a economiei. (...) Avem foarte multe provocari, bugetul per ansamblu va fi automat scazut, dupa parerea mea, cu 12-15%, aceasta este contributia anuala a Marii Britanii, apoi avem aceste provocari legate de migratie, de securitate interna, externa, aceasta idee a unei armate europene si toata lumea este atenta la aceasta suma imensa, un portofoliu cu 650 de miliarde de Euro cu tot cu co-finantari. Contributia UE este de 450 miliarde, dar, alaturi de agricultura, este portofoliul cu cel mai mare buget'. Comisarul European a declarat totodata ca trebuie sa maximizam banii pe care ii avem la dispozitie in exercitiul bugetar 2014-2020.
Rovana Plumb, Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a precizat ca absorbtia pe perioada anterioara de programare multianuala financiara trebuia sa fie de peste 90%. Cu toate acestea, 'rata de absorbtie, deci procesul investitional ca grad, ca rezultat masurat in aducerea banilor europeni era la nivel de 7%, aducand in tara, la finalul perioadei, aproape 17 miliarde Euro intr-o perioada relativ scurta, de 3 ani si jumatate. (...) Datorita fondurilor europene, investitiilor care s-au facut in perioada anterioara, am avut o crestere cu aproape 14% a PIB. Romania a scazut la sfarsitul anului 2016 cu 3,7% rata a somajului si tot datorita fondurilor europene, Romania a creat aproape 100.000 de locuri de munca', a declarat doamna ministru.
Primarul general al Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, a lansat un apel la adresa Guvernului pentru a intelege necesitatea trecerii centurii Capitalei in administrarea Primariei Generale. Gabriela Firea a declarat ca municipalitatea este interesata de finalizarea acestui obiectiv strategic atat pentru Capitala, cat si pentru zona metropolitana: 'Din cei 82 de kilometri de centura, doar 20 de kilometri au fost realizati in sensul largirii la doua benzi pe sens. Este un bilant negativ pe care nu avem cum sa-l rezolvam cu puteri miraculoase'. Primarul general a sustinut ca PMB vrea sa detina in portofoliul sau aceasta raspundere de a prelua centura Bucurestiului.
La dezbatere au fost prezenti reprezentanti ai Parlamentului, ai Guvernului Romaniei, ai Autoritatilor de Management al Programelor Operationale, ai sistemului bancar, ai firmelor de consultanta si ai consultantilor si, in special, ai companiilor cu experiente pozitive in accesarea de fonduri europene, alaturi de cei ai retelei Camerelor de Comert si Industrie si, nu in ultimul rand, ai reprezentantilor Corpului Diplomatic acreditat in Romania”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii