Robert Cazanciuc s-a intalnit cu lideri ai UNJR si AMR. Ministrul Justitiei a promis o solutie la problema salarizarii
Data: 24 September 2015, 19:15 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2226 afisari
Reprezentanti ai Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) si ai Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) s-au intalnit, miercuri 23 septembrie 2015, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, pentru a discuta probleme legate de sistemul judiciar. In cadrul intrevederii, UNJR a fost reprezentata de presedintele asociatiei, judecatorul Dana Girbovan (foto), si de vicepresedinte, in persoana judecatorului Ioan Neamt (foto).
Prima tema pe agenda discutiilor a vizat aplicarea neunitara a dispozitiilor Legii nr. 71/2015 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum şi alte masuri in domeniul cheltuielilor publice in sistemul judiciar. Concluzia acestei teme a fost ca existenta in sistem a unor salarii diferite pentru persoane aflate in situatii identice este o inechitate ce trebuie de urgent corectata. In acest sens, ministrul Justitiei a promis o solutie la problema semnalata in decurs de o saptamana.
Problema aplicarii in mod diferit a Legii nr. 71/2015 a scos in evidenta, din nou, o problema de fond a sistemului judiciar. Liderii UNJR au reamintit ca existenta a patru ordonatori de credite in sistemul judiciar creeaza probleme reale legate de gestionarea bugetului justitiei si creeaza inechitati in interiorul acestora, fapt dovedit in mod repetat de-a lungul ultimilor ani. De asemenea, faptul ca bugetul parchetelor este autonom si gestionat de Procurorul General, pe cand bugetul instantelor a ramas in continuare gestionat de Ministerul Justitiei, este o chestiune ce contravine in esenta statutului acestor institutii, astfel cum este acesta definit de Constitutie si de legile ce reglementeaza sistemul judiciar. Ministrul Justitiei s-a aratat deschis fata de aceasta problema, astfel ca, in vederea gasirii celei mai optime solutii, se vor rediscuta in viitorul apropiat analizele si solutiile propuse de asociatiile profesionale pe aceasta tema.
Tot legat de rezolvarea salarizarii din justitie, s-a convenit ca pe parcursul acestei saptamani sa fie trimise amendamente de catre magistrati la proiectul legii unice de salarizare, iar acestea sa fie discutate intr-o videoconferinta comuna a reprezentantilor magistratilor, Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei.
Partea a doua a intalnirii a fost dedicata discutiilor legate de cresterea performantei, independentei si responsabilitatii corelative a sistemului judiciar.
UNJR a propus teme legate de evaluarea magistratilor, folosirea optima a resurselor umane din sistem, degrevarea instantelor, caracterul permanent al activitatii membrilor CSM si necesitatea reglementarii procedurii de revocare a acestora ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, precum si necesitatea clarificarii raporturilor dintre justitie si serviciile secrete.
Complexitatea temelor a impus continuarea discutiilor in intalniri ulterioare. In acest sens, ministrul Justitiei a propus, ca regula, organizarea trimestriala a unor astfel de intalniri, precum si intalniri speciale pentru probleme punctuale.
"UNJR saluta redeschiderea de catre Ministerul Justitiei a dialogului cu asociatiile profesionale ale judecatorilor. Solutionarea problemelor din sistemul de justitie necesita o abordare pragmatica, deschisa si profesionista care nu se poate face decat prin dialog intre toti actorii implicati (magistrati, CSM, minister)", a spus judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR.
"Apreciem deschiderea aratata de ministrul justitei, iar dialogul dintre asociatii si minister va continua in vederea gasirii si implementarii celor mai eficiente solutii, care sa conduca la cresterea eficientei si independentei sistemului judiciar", a concluzionat judecator Dana Girbovan.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii