RIL-uri promovate de Procurorul General al PICCJ, admise de ICCJ (interpretarea unor dispozitii procesual-penale si din Legea nr. 302/2004)
Data: 07 December 2015, 16:53 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2250 afisari
Completul competent sa judece recursul in interesul legii din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a admis, in sedinta de luni 7 decembrie 2015, doua recursuri in interesul legii promovate de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu (foto).
Astfel, potrivit deciziei nr. 25/2015, in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 213 si 215/1 alin. (5) din Codul de procedura penala, ICCJ a stabilit ca incheierea prin care judecatorul de drepturi si libertati solutioneaza plangerea formulata de inculpat impotriva ordonantei procurorului prin care s-a luat ori s-a prelungit masura preventiva a controlului judiciar este definitiva.
Cea de a doua decizie a vizat interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor Legii nr. 302/2004 in materia recunoasterii hotararilor judecatoresti straine in vederea executarii lor in Romania.
Comunicatul ICCJ:
"In sedinta din 7 decembrie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul competent sa judece recursul in interesul legii, legal constituit in fiecare dintre cauze, a solutionat 2 recursuri in interesul legii, fiind pronuntate urmatoarele solutii:
Decizia nr. 25 in dosarul nr. 21/2015
Admite recursul in interesul legii formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 213 si 215/1 alin. (5) din Codul de procedura penala stabileste :
Incheierea prin care judecatorul de drepturi si libertati solutioneaza plangerea formulata de inculpat impotriva ordonantei procurorului prin care s-a luat ori s-a prelungit masura preventiva a controlului judiciar este definitiva.
Obligatorie, potrivit art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala.
Pronuntata, in sedinta publica, azi 7 decembrie 2015.
Decizia nr. 26 in dosarul nr. 22/2015
Admite recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor Legii nr.302/2004 in materia recunoasterii hotararilor judecatoresti straine in vederea executarii lor in Romania stabileste ca:
Sanctiunile/ interdictiile aplicate in baza hotararilor straine de condamnare, pronuntate de autoritatile judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene care au transpus Decizia nr. 2008/909/JAI al caror corespondent in legea penala romana sunt pedepsele complementare/ accesorii, nu pot fi puse in executare de autoritatile judiciare romane.
Sanctiunile/ interdictiile aplicate in baza hotararilor straine de condamnare, pronuntate de autoritatile judiciare ale statelor care nu au transpus Decizia nr.2008/909/JAI ori care nu sunt membre ale Uniunii Europene, al caror corespondent in legea penala romana sunt pedepsele complementare/ accesorii, nu pot fi puse in executare de autoritatile judiciare romane, in afara de cazul in care statul emitent solicita aceasta in mod expres.
Obligatorie potrivit art. 474 alin. (4) Cod procedura penala.
Pronuntata, in sedinta publica, azi 7 decembrie 2015.
Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii