Revolta judecatoarei Stoicescu: „Suntem amenintati cu excluderea din magistratura daca spunem adevarul”
Data: 20 February 2020, 14:15 | autor: L.J. | 3 comentarii | 5888 afisari
Judecatoarea Adriana Stoicescu (foto) – presedinta Tribunalului Timis – a lansat joi, 20 februarie 2020, un mesaj tulburator, in care demasca presiunile politice la care este supusa breasla magistratilor (in special judecatori, dar si procurori).
Mai exact, Adriana Stoicescu a demontat argumentele detractorilor SIIJ, sefa Tribunalului Timis argumentand ca Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie ofera garantii reale de independenta pentru judecatori, spre deosebire de marile parchete (DNA, PICCJ, DIICOT), ai caror sefi sunt numiti politic. In acest sens, Stoicescu face aluzie la numerosii judecatori si procurori urmariti penal si interceptati de catre Directia Nationala Anticoruptie – fapt atestat de insasi Inspectia Judiciara, in binecunoscutul raport dat publicitatii anul trecut (click aici pentru a citi).
Presedinta Tribunalului Timis le bate obrazul si acelor judecatori care acum preiau liniile discursive ale puterii politice, uitand ca ei insisi au avut de suferit de pe urma aceleiasi puteri politice, in urma cu un deceniu, obtinand ulterior in instanta drepturile salariale taiate de politicieni.
Postarea de pe Facebook a judecatoarei Adriana Stoicescu:
„Traitori de veacuri in minciuna, am ajuns sa credem ca asta e calea.
Nu ma va putea convinge nimeni ca cele trei calatorii dus-intors decontate de stat imi consolideaza independenta si imi asigura impartialitatea.
Nu ma va putea convinge nimeni ca decontarea algocalminului este vitala pentru sanatatea sistemului judiciar, cat timp avem colegi care se imbolnavesc de cancer si mor uitati de toata lumea.
Nu ma va putea convinge nimeni ca 15 procurori cu vechime de 20 de ani, numiti de plenul CSM, imi submineaza autoritatea, dar un procuror numit politic, care poate ridica o intreaga arhiva a unei instante, daca asa considera el, nu afecteaza independenta justitiei.
Ce ii va opri sa ne ridice si pe noi?
Nu ma va putea convinge nimeni ca existenta SIIJ este o jignire la adresa procurorilor si judecatorilor cinstiti din tara asta, dar miile de magistrati interceptati, urmariti si vanati nu constituie decat o blanda si parinteasca mangaiere pe crestet.
Nu ma va putea convinge nimeni ca in anul de gratie, dupa calendarul dancilian, douazeci douazeci, nu se pot gasi persoane tinere si competente, neatinse de morbul stalinisto securist, care sa ocupe functii de conducere in ministere, comitete si comitii.
Avem, se pare, nevoie de personalitati resuscitate care sa ne readuca lumina anilor 2000, cand judecatorii erau tot inamicul public nr.1, cand era timp pentru verificarea declaratiilor de interese pentru a vedea cati magistrati sunt inscrisi in asociatiile profesionale, devenite azi de nefrecventat pentru politicianul de rit nou.
Cand politicul ne arata cu degetul pentru salariile nesimtite, precum azi pentru pensii.
Cu gratie, suntem amenintati cu excluderea din magistratura, daca indraznim sa spunem adevarul.
Cu gratie, sunt aruncate in spatiul public minciuni grosolane, cu cifre ametitoare, uitand onorabilii fosti (deveniti intre timp politicieni, dupa ce ani de zile ne-au tinut lectii de deontologie), de sumele pe care ei insisi le-au incasat, in urma cu foarte putini ani, tot in baza unor sentinte.
Independenta justitiei este pe cale sa devina o poveste frumoasa, de adormit copii, cu numiri facute tot de un politician cu teme de casa precise, in dispretul total al avizelor CSM, cu un scop clar, mentinerea dosarului penal ca instrument politic si de cumintire a judecatorilor.
O clasa politica avida de putere, influenta si bani, indiferent de care parte a esichierului se plaseaza, a transformat judecatorul intr-o paiata, buna de aruncat in arena, pentru a-i da alegatorului satisfactia suprema: paine si circ.
Da, stiu, ma veti lapida in piata publica pentru ce spun.
Dar nu va asteptati sa fim respectati cat timp ne complacem in minciuna si ipocrizie.
Din momentul in care am coborat in cetate si ne-am amestecat printre politicieni, am inceput sa vorbim ca ei si sa ne comportam ca ei, ne-am pierdut credibilitatea.
Ne refugiem sub mantia CSM pentru a ne apara o reputatie pe care tot noi am facut-o ferfenita, acceptand sa ascundem mizeria sub pres, tolerand abuzurile si incalcarile drepturilor fundamentale, aparandu-i pe cei care, din randul nostru fiind, incalca legea.
Politicul se apropie cu pasi repezi de distrugerea definitiva a independentei puterii judecatoresti.
E momentul sa uitam de ce ne desparte si sa cautam ce ne defineste sau ar trebui sa ne defineasca pe toti, procurori si judecatori deopotriva:
Nevoia de adevar si dreptate”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# COSTIN Paraschiv 23 February 2020 09:47 -1
# Lidia Pascu 20 February 2020 20:31 +7
# Gabriel 20 February 2020 19:46 +12