Program de schimb intre autoritatile judiciare din statele europene, adresat judecatorilor, procurorilor si formatorilor INM
Data: 08 November 2015, 09:05 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1770 afisari
Institutul National al Magistraturii a anuntat, vineri 6 noiembrie 2015, organizarea unui program de schimb intre autoritatile juridicare, adresat judecatorilor, procurorilor si formatorilor INM. Programul va fi derulat in 2016.
Anuntul INM:
„Institutul National al Magistraturii are placerea de a va informa cu privire la organizarea urmatoarei activitati:
NUME ACTIVITATE
Program de schimb intre autoritatile judiciare-2016.
DESCRIERE
Institutul National al Magistraturii (INM) va organiza in 2016, impreuna cu Reteaua Europeana de Formare Judiciara (EJTN), un program de schimb de magistrati intre statele europene.
Aceasta initiativa continua un program initiat de Comisia Europeana, Programul de schimb al autoritatilor judiciare, in cadrul caruia, in perioada 2005-2015, magistrati din toate statele Europei au fost implicati in astfel de schimburi.
In cursul anilor anteriori, INM a facut posibila participarea unui numar considerabil de magistrati romani (auditori de justitie, judecatori si procurori, formatori INM) la stagii in state ca Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia si Scotia. In acelasi timp, peste 600 de magistrati din aceste tari au venit in aceeasi perioada in Romania pentru stagii de doua saptamani.
Programul de schimburi va continua si in cursul anului 2016, sub coordonarea EJTN. Programul beneficiaza de finantare din partea Comisiei Europene.
Programul se desfasoara pe trei paliere si anume:
1. stagii in cadrul instantelor si parchetelor, durata acestor stagii fiind de doua saptamani (10 zile lucratoare). Stagiile se desfasoara la o instanta sau la un parchet dintr-un stat participant. In cadrul acestui stagiu, magistratul participa, alaturi de un coordonator de stagiu din acel stat, la redactarea si efectuarea de acte procedurale, asista la sedinte de judecata si efectueaza vizite in instante, parchete sau alte institutii cu activitate jurisdictionala;
2. un loc aparte il ocupa schimbul de judecatori specializati in solutionarea cauzelor de drept administrativ. Dat fiind faptul ca jurisdictia administrativa are o reglementare diferita in statele Europei, numarul de locuri alocat acestei categorii de magistrati se stabileste separat, in functie de numarul de locuri oferit de fiecare din statele membre EJTN, care au o jurisdictie speciala in aceasta materie;
3. schimb de formatori intre diverse institutii de formare din Europa.
ORGANIZATOR
Programul de schimb intre autoritatile judiciare este organizat de EJTN impreuna cu INM.
PERIOADA
Programul de schimb se va desfasura pe parcursul anului 2016. Stagiul se desfasoara pe o perioada de 10 zile, perioada care este stabilita ulterior, de comun acord, de judecatorul sau procurorul selectat si punctul de contact din statul in care se desfasoara stagiul.
STATELE PARTICIPANTE, NUMARUL DE LOCURI SI LIMBA DE DESFASURARE
Statele participante la programul de schimb, numarul total de locuri oferite de fiecare stat, precum si limba de desfasurare a stagiului figureaza pe pagina de web a EJTN dedicata programelor de schimb. Lista poate fi accesata la urmatorul link: https://ejtn-exchange.azurewebsites.net/Applicant/ShowAvailablePlaces?activityType=ShortTerm.
Trebuie subliniat faptul ca, in lista se regasesc locurile oferite de fiecare stat, in general, pentru intreg programul, iar nu locurile care vor fi puse la dispozitia magistratilor romani. Statele care vor primi magistrati romani, precum si numarul definitiv de locuri, vor fi stabilite ulterior de EJTN.
CUI SE ADRESEAZA
Aceast program de schimb se adreseaza judecatorilor, procurorilor si formatorilor INM.
FINANTAREA
EJTN acorda un per diem (intre 150-210 Euro/zi, in functie de statul in care are loc stagiul). 70% din suma este virata inainte de desfasurarea stagiului, iar 30% dupa finalizarea acestuia si transmiterea catre EJTN a raportului de stagiu.
PROCEDURA DE APLICATIE
Incepand cu acest an, procedura de aplicatie pentru programele de schimb EJTN se va realiza online, la urmatorul link: https://ejtn-exchange.azurewebsites.net/. Dupa accesarea link-ului furnizat, aplicantii trebuie sa parcurga urmatoarele etape (in ordinea indicata):
1. Selectia tipului de program pentru care aplica. In cazul programului de schimb dedicat judecatorilor, procurorilor si formatorilor INM se va alege optiunea Short term exchanges / Stages courts;
2. In chenarul intitulat 'cod de referinta' (reference code/reference), va fi introdus Codul Numeric Personal al aplicantului, iar apoi va fi apasata tasta Apply/Postuler. Neintroducerea CNP-ului atrage imposibilitatea inregistrarii aplicatiei in baza de date cu participari internationale a INM si astfel, imposibilitatea includerii aplicantului in procedura de selectie;
3. Completarea formularului de aplicatie online.
Formularul de aplicatie online trebuie completat de candidati in mod integral si cuprinde urmatoarele parti:
1. Date personale si detalii cu privire la activitatea profesionala a candidatilor;
2. Optiunea de stagiu:
- Tipul stagiului: group/collectif sau individual/individual;
- Tara, limba si perioada de desfasurare a stagiului: optiunile 1, 2 si 3;
- Alte interese speciale cu privire la stagiu;
3. Competentele lingvistice ale candidatilor;
4. Motivatie;
5. Participarea la activitati anterioare;
6. Documente suplimentare necesare pentru inscriere: prin apasarea tastei 'Send Documents / Envoyer les documents' va fi generata automat o fereastra de e-mail, avand ca destinatar persoana de contact responsabila din partea INM (dilica@just.ro). In acest e-mail candidatii trebuie sa ataseze si sa trimita urmatoarele documente scanate:
- Curriculum vitae in limba romana;
- Certificat de competenta lingvistica pentru limba in care se desfasoara stagiul, in masura in care candidatul poseda un astfel de certificat;
- Avizul colegiului de conducere al instantei sau parchetului la care acestia isi desfasoara activitatea, iar in caz de urgenta, avizul presedintelui sectiei/procurorului sef sectie in care judecatorul sau procurorul isi desfasoara activitatea sau, daca nu exista sectii, avizul conducatorului instantei sau parchetului (potrivit art. 6 din Regulamentul privind drepturile si obligatiile persoanelor trimise in misiune temporara in strainatate de catre Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri, precum si pentru stabilirea procedurii de aprobare a acestor misiuni, aprobat prin hotararea Plenului CSM nr. 335/13.03.2014).
Atentie: aceste documente trebuie trimise inainte de validarea aplicatiei!
TERMEN INSCRIERE
Magistatii/formatorii interesati trebuie sa completeze aplicatia online pana la data de 30 noiembrie 2015. Dupa expirarea acestui termen, accesarea formularului de aplicatie online nu va mai fi posibila.
CRITERII DE SELECTIE
INM va efectua selectia initiala a candidatilor romani in functie de urmatoarele criterii:
- relevanta programului pentru activitatea profesionala a magistratului candidat/specializarea ceruta pentru curs;
- neparticiparea recenta la alte forme de pregatire internationala;
- posibilitatea si disponibilitatea magistratului de a disemina informatiile la care va avea acces prin participarea la programul de pregatire;
Fiecare criteriu de selectie va fi analizat corelativ cu conditia cunoasterii temeinice a uneia din limbile straine in care se defasoara programul de pregatire, atestata, in principal, prin documente oficiale depuse de candidat.
PERSOANA DE CONTACT
Diana MIHAILA, tel. 021 407 62 53, e-mail: dilica@just.ro”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii