Procurorul General al Romaniei a participat la cel de-al treilea stagiu regional de pregatire profesionala in domeniul apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului
Data: 18 April 2018, 12:19 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1269 afisari
Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) a participat, in zilele de 16 si 17 aprilie 2018, la cel de-al treilea stagiu regional de pregatire profesionala a procurorilor in domeniul apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, desfasurat la Alba Iulia.
Stagiul este organizat in cadrul proiectului “Protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in faza de urmarire penala”, aflat in derulare la nivelul Ministerului Public. La eveniment au mai luat cuvantul Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Catalin Constantinescu, jurist la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Daniela Balcan, inspector judiciar in cadrul Inspectiei Judiciare, Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general si coordonator stiintific al proiectului, procurorii Simona Frolu (coordonator al proiectului), Remus Jurj Tudoran si Catalin Andrei Popescu. De asemenea au participat Ion Caracuian, procuror-sef al Sectiei combatere tortura din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, si Oleg Girbu, procuror in cadrul Sectiei unificarea practicii in domeniul urmaririi penale din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova.
Comunicatul PICCJ:
“Stagii regionale de pregatire profesionala a procurorilor in domeniul apararii drepturilor omului si libertatilor fundamentale
Biroul de informare şi relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este abilitat sa aduca la cunoştinta publicului urmatoarele:
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, a participat in zilele de 16 si 17 aprilie 2018, la Alba Iulia, la cel de-al treilea stagiu regional de pregatire profesionala a procurorilor in domeniul apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Stagiul este organizat in cadrul proiectului 'Protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in faza de urmarire penala', aflat in derulare la nivelul Ministerului Public.
In cuvantul de deschidere, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a evidentiat importanta teoretica si practica a proiectului, principalele obiective generale si subiecte ale fondului tematic al acestuia, precum si scopul urmarit si anume cresterea calitatii actului de urmarire penala. De asemenea, domnul Augustin Lazar a relevat necesitatea participarii procurorilor la stagii de pregatire specifice, caracterizate prin abordarea unor teme de actualitate, prin prezentarea incalcarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, analizarea cauzelor care le-au generat, precum si prin identificarea de solutii menite a le corecta si, pe cat posibil, a le elimina.
Totodata, domnul Augustin Lazar si-a manifestat satisfactia referitoare la participarea la lucrari a colegilor din cadrul Procuraturii generale a Republicii Moldova, precum si a unor judecatori ai Curtii de Apel alba Iulia si a decanului Baroului Alba.
In final, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentionat ca proiectul, in intregul sau, se doreste a fi un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.
In cadrul manifestarii au mai sustinut alocutiuni domnul Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Catalin Constantinescu, jurist la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, doamna Daniela Balcan, inspector judiciar in cadrul Inspectiei Judiciare, iar din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general si coordonator stiintific al proiectului, procurorii Simona Frolu (coordonator al proiectului), Remus Jurj Tudoran si Catalin Andrei Popescu.
Din Republica Moldova, au participat la eveniment domnul Ion Caracuian, procuror-sef al Sectiei combatere tortura din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a sustinut o prezentare cu titlul 'Infractiunile de tortura, tratament inuman sau degradant conform legislatiei Republicii Moldova', si domnul Oleg Girbu, procuror in cadrul Sectiei unificarea practicii in domeniul urmaririi penale din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a vorbit despre 'Infractiunile din domeniul relatiilor familiale. Violenta domestica'.
Mentionam ca, pe 19 si 20 aprilie 2018, va avea loc al patrulea stagiu de pregatire profesionala, la Cluj-Napoca, la care va fi prezenta si doamna Irina Cambrea, judecator, director adjunct al Institutului National al Magistraturii, care va sustine o prezentare cu titlul 'Exigente particulare privind desfaşurarea unei anchete penale efective in cazul infractiunilor contra libertatii şi integritatii sexuale şi in cazul infractiunilor privind violenta domestica'.
Precizam ca, in cursul lunii mai, se vor desfasura ultimele doua stagii din cadrul proiectului, la Timisoara, respectiv Constanta.
Proiectul 'Protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale in faza de urmarire penala' are ca obiective generale diminuarea numarului de condamnari ale Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, cresterea nivelului de pregatire profesionala a procurorilor cu privire la standardele europene de protectie a drepturilor omului, aprofundarea standardelor nationale de protectie a drepturilor omului, precum si stabilirea unor bune practici privind metode si mijloace de ancheta penala menite sa previna incalcarea drepturilor omului in timpul urmaririi penale”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii