Presedintele UNBR, av. Gherorghe Florea: „Supravegherea electronica in masa a atins dimensiuni fara precedent, drepturile la viata privata, la aparare si la un proces echitabil tind sa fie sacrificate sub stindardul luptei impotriva terorismului si a crimei organizate”
Data: 20 May 2016, 18:00 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1460 afisari
Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, av. Gheorghe Florea (foto), a vorbit, intr-un interviu acordat juridice.ro, despre noutatile din proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care au generat numeroase discutii in spatiul public.
„Aspectele cele mai controversate referitoare la interdictia perchezitiilor si a interceptarii comunicarilor avocat-client nu sunt noutati absolut deloc, asa cum eronat au fost prezentate de autoritati publice si implict de o parte a presei. Dispozitiile referitoare la interdictia perchezitiilor la sediul avocatului nesuspectat de fapte penale, precum si a interceptarilor convorbirilor acestuia exista in legislatia nationala si sunt in vigoare de cand a cazut regimul comunist in Romania. Si pana acum au fost considerate firesti. In tarile cu traditie democratica sunt in vigoare dintotdeauna. Deci, afirmatia ministrului justitiei ca asa ceva este nemaiintalnit in Europa apare ca nefundamentata si nejustificata, asa cum au observat si judecatorii din UNJR, care au solicitat premierului Ciolos sa indice public articolul de lege care ar conferi avocatilor 'imunitate absoluta'. Acesta nu exista!”, a precizat Gheorghe Florea cu privire la prevederile, din proiectul de lege, privind interdictia perchezitiilor si a interceptarii avocatului nesuspectat de fapte penale.
De asemenea, presedintele UNBR a declarat ca „CEDO s-a pronuntat de nenumarate ori in privinta incalcarii drepturilor fundamentale, in urma perchezitiilor la avocati dispuse in baza unor mandate legale sub aspectul autorizarii de catre judecator, dar ilegale sub aspectul continutului acestor mandate mult prea evazive”. In ciuda acestui lucru, in opinia av. Gheorghe Florea „supravegherea electronica in masa a atins dimensiuni fara precedent, drepturile la viata privata, la aparare si la un proces echitabil tind sa fie sacrificate sub stindardul luptei impotriva terorismului si a crimei organizate. Insa aceasta lupta legitima trebuie sa fie, la randul ei, in conformitate cu legea, pentru ca altfel ne indreptam spre noi dictaturi si statul de drept este compromis”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii