Pensiile speciale au picat la CCR. Legea de modificare si completare a Statutului alesilor locali este neconstitutionala

Data: 20 January 2016, 19:11 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1415 afisari

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de miercuri 20 ianuarie 2016, ca dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale. Hotararea a fost pronuntata in cadrul controlului anterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, pe calea admiterii unei obiectii de neconstitutionalitate formulate de Guvern.


Curtea a retinut ca legea pentru modificarea si completarea Statutului alesilor locali contravine art. 1 alin. (5) din Constitutie, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate si previzibilitate cu privire la „indemnizatia pentru limita de varsta”, sub aspectul naturii juridice a acestei institutii, al sferei beneficiarilor sai si al modului de acordare a dreptului. De asemenea, judecatorii constitutionali au constatat ca legea a fost adoptata cu incalcarea prevederilor art. 16 din Constitutie referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor, precum si a art. 138 alin. (5) care consacra interdictia aprobarii cheltuielilor bugetare fara stabilirea sursei de finantare.

Comunicatul CCR:

"In ziua de 20 ianuarie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, obiectie formulata de Guvernul Romaniei.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali sunt neconstitutionale. Curtea a retinut ca legea contravine art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat normele pe care le reglementeaza nu indeplinesc conditiile de claritate si previzibilitate cu privire la 'indemnizatia pentru limita de varsta', sub aspectul naturii juridice a acestei institutii, al sferei beneficiarilor sai si al modului de acordare a dreptului. De asemenea, Curtea a constatat ca legea a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor, precum si a celor ale art.138 alin.(5) care consacra interdictia aprobarii cheltuielilor bugetare fara stabilirea sursei de finantare.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului".

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*