PCAB si-a prezentat bilantul pe 2015 (analiza raportului)
Data: 04 March 2016, 15:11 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2213 afisari
Cristian Mihai Ban, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, a prezentat, joi 3 martie 2016, raportul de activitate pe 2015 al institutiei pe care o conduce.
Potrivit unui comunicat de presa emis de PCAB, evenimentul in cadrul caruia a fost prezentat bilantul a avut loc in Sala de Consiliu a PICCJ, in prezenta ministrului Justitiei Raluca Pruna, a Procurorului General interimar al Romaniei, Bogdan Licu, si a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori.
In raport se arata ca, in cursul anului 2015, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti au fost inregistrate 1677 dosare, fata de 1717 in anul 2014.
„Au fost solutionate in cursul anului 2015, de procurorii unitatii, 1472 de cauze fata de 1394 in anul 2014 iar intr-un numar de 56 de cauze (55 de rechizitorii si un acord de recunoastere a vinovatiei) a fost sesizata instanta de judecata, fata de 55 de rechizitorii in anul 2014 si 6 acorduri de recunoastere a vinovatiei. In ceea ce priveste numarul inculpatilor trimisi in judecata, acesta este de de 119 de inculpati din care 19 in stare de arest preventiv fata de 88 de inculpati, din care 6 in stare de arest preventiv in anul 2014. Din cele 55 rechizitorii, un numar de 22 rechizitorii au fost emise in dosare penale aflate in competenta proprie de cercetare a acestei unitati de parchet, iar 33 rechizitorii au fost emise in dosare preluate de la alte unitati de parchet. In ce priveste rechizitoriile emise in dosare penale aflate in competenta proprie de cercetare, au fost trimisi in judecata :12 avocati, 5 notari publici, 1 executor judecatoresc si 4 functionari de politie/ penitenciar”, se arata in bilant.
Concluziile raportului:
„Activitatea desfasurata in cursul anului 2015 de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si ai unitatilor din subordine poate fi caracterizata, in ansamblu, ca fiind foarte buna raportat la resursele avute la dispozitie si comparativ cu celelalte unitati de parchet din tara.
A scazut numarul cauzelor inregistrate si a crescut atat numarul cauzelor solutionate, cat si cel al persoanelor trimise in judecata.
De remarcat ca din cele 55 rechizitorii, un numar de 22 rechizitorii au fost emise in dosare penale aflate in competenta legala proprie de cercetare.
In ceea ce priveste activitatea procedurile speciale si a sectiilor judiciare, se remarca acelasi trend pozitiv, in sensul cresterii indicatorilor de calitate.
Nu au fost inregistrate restituiri si nici achitari imputabile procurorilor.
Aceleasi aspecte, de crestere a numarului cauzelor solutionate si de imbunatatire a indicatorilor de calitate, se retine si in cazul tuturor unitatilor din subordine.
A crescut numarul dosarelor solutionate cu rechizitorii in cauzele privind infractiunile de evaziune fiscala, spalare de bani, contrabanda, coruptie si conflict de interese.
Monitorizarea constanta a dosarelor vechi si masurile dispuse de catre conducerile unitatilor de parchet au determinat o scadere importanta a numarului acestor cauze.
Toate aceste date reflecta preocuparea constanta in realizarea principalelor directii de actiune stabilite pentru anul 2015 la nivel national.
In ceea ce priveste conditiile materiale, este de remarcat ca anul 2015 a fost unul deosebit, reusindu-se relocarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 in sedii noi.
Evident, rezultatele prezentate nu ar fi fost posibile fara efortul sustinut al tuturor procurorilor, personalului auxiliar, politistilor si specialistilor detasati la parchet, specialistilor IT, departamentelor economico-financiar si juridic precum si al procurorilor sefi sectie si procurorilor generali adjuncti in exercitarea atributiilor de coordonare si conducere.
In acelasi context al concluziilor, prin Ordinul nr. 1/2016 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, s-au lansat directiile prioritare de actiune pentru anul 2016 care privesc solutionarea cauzelor avand ca obiect evaziunea fiscala, contrabanda, spalarea de bani, fapte de coruptie, conflictul de interese, achizitiile publice, sesizarile Curtii de Conturi, infractiuni comise cu violenta si infractiuni electorale, cu un accent deosebit pe identificarea bunurilor, indisponibilizarea acestora si recuperarea prejudiciilor”.
>>Raportul activitatii PCA Bucuresti pe 2015
sursa foto: www.looms.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii