Participarea presedintelui ICCJ la finala concursului de educatie juridica „Citizens of Tomorrow” (alocutiunea)
Data: 02 June 2016, 16:32 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1806 afisari
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii un comunicat de presa privind participarea presedintelui ICCJ, Livia Stanciu (foto), la finala concursului de educatie juridica „Citizens of Tomorrow”, desfasurata miercuri, 1 iunie 2016, cu ocazia Zilei Copilului. Finala a fost disputata de elevii liceelor „Gheorghe Sincai” si „Sfantul Sava” din Bucuresti, competitia fiind jurizata de presedintele ICCJ, alaturi de ministrul Justitiei Raluca Pruna, procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi, ministrul Educatiei Adrian Curaj si presedintele Universitatii „Titu Maiorescu” Iosif Urs.
Comunicatul ICCJ:
„Miercuri, 1 iunie 2016, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator dr. Livia Doina Stanciu, a participat la evenimentul 'Citizens of Tomorrow', respectiv la finala primului concurs de educatie juridica intre liceele bucurestene, desfasurat in Aula Magna a Universitatii Titu Maiorescu.
La eveniment au mai fost prezenti: Ministrul Justitiei, doamna Raluca Pruna, Ministrul Educatiei Nationale si al Cercetarii stiintifice, domnul prof. univ. dr. Adrian Curaj, Procuror dr. - sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, Presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii Titu Maiorescu, domnul prof. univ. dr. Iosif Urs si domnul judecator dr. Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, autorul manualului 'Educatia juridica pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi si justitie' si organizator al evenimentului.
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator dr. Livia Doina Stanciu, luand cuvantul in deschiderea evenimentului, a remarcat importanta acestuia si a adresat un mesaj de multumire organizatorilor pentru invitatia de participare, evidentiind cu aceasta ocazie, necesitatea includerii unui program de educatie juridica in scolile din Romania.
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator dr. Livia Doina Stanciu, a subliniat in continuare faptul ca este esential pentru elevi, ca la finalul anilor de studiu preuniversitar, sa aiba minime cunostinte despre principalele lor drepturi si obligatii, despre cum pot sa-si apere drepturile, despre cum pot sa reactioneze cand acestea le sunt incalcate, sa fie avizati si despre cum functioneaza sistemul de justitie in Romania.
De asemenea, presedintele instantei supreme, a vorbit auditoriului, elevilor, despre conceptul de 'Lege', despre necesitatea existentei unor reguli in societatea romaneasca, despre nevoia de ordine, de randuiala, de armonie, de legi precise si clare. A evidentiat totodata ca, legile sociale ii invata pe oameni ca fiecare cauza are un efect si fiecare actiune sau inactiune are o consecinta.
'... asadar, daca vreau sa retineti ceva despre lege, va rog sa retineti ca, rolul ei este de a guverna societatea, de a evita anarhia si, in esenta, de a evita suferinta. Legea nu a fost creata pentru a ingradi libertatea de gandire si actiune a indivizilor, ci, a fost creata tocmai pentru a garanta aceasta libertate'.
'... niciodata, dar niciodata, incalcarea legii sociale nu ramane fara consecinte. Ca acestea sunt de moment sau apar mai tarziu, ca sunt constientizate sau nu de catre cel care a ales sa nu se supuna legii, ca aceste consecinte le va suferi chiar el sau le va suferi altcineva, nici nu mai conteaza chiar atat de mult, dar ele vor aparea. Pentru ca atunci cand se incalca legea intotdeauna cineva va avea de suferit...'.
'... respectul datorat legii, ce garanteaza atingerea unui scop social mult mai inalt decat scopurile individuale, de moment, ale fiecaruia dintre noi, este o lectie a umanitatii pe care, din pacate, oamenii mari o mai uita uneori..'.
Presedintele a felicitat organizatorii concursului pentru initiativa, pentru deschiderea extraordinara pe care au demonstrat-o fata de acest nou domeniu de studiu care, dincolo de cateva ore razlete de dirigentie, a ajuns un domeniu de concurs inter-liceal cat se poate de serios si competitiv”.
Alocutiunea presedintelui ICCJ:
„Onorat prezidiu,
Distins auditoriu,
Stimati profesori,
Dragi elevi,
Permiteti-mi sa incep prin a va marturisi faptul ca invitatia pe care am primit-o de a participa la evenimentul educational de astazi - finala primului concurs de educatie juridica intre liceele bucurestene - mi-a adus o imensa bucurie: bucuria de a fi din nou in prezenta tineretii, a entuziasmului, a emotiilor scolare, din nou in prezenta profesorilor, a sunetului de clopotel… de a fi, intr-un cuvant, din nou la scoala!
Si mi-a mai adus o alta mare bucurie: aceea de a constata rapiditatea cu care acest proiect initiat nu cu mult timp in urma, de includere a unui program de educatie juridica in scoli, a prins viata, a prins contur.
Pot sa va spun ca acest program de educatie juridica in scoli este pentru societatea noastra de astazi unul de stricta necesitate, fiind esential ca elevii, la finalul anilor de studiu preuniversitar, sa aiba minime cunostinte despre principalele lor drepturi si obligatii, despre cum, chiar copii sau adolescenti fiind, pot sa-si apere drepturile, in mod elegant insa, despre cum trebuie sa reactioneze atunci cand acestea le sunt incalcate, sa fie avizati despre modul de organizare si functionare a statului, despre cum functioneaza sistemul de justitie, sa aiba minime cunostinte si notiuni de drept penal si drept civil. Derularea acestui program se inscrie, de altfel, intr-o tendinta manifestata la nivel european, in decursul ultimilor ani, de a transforma problema educatiei juridice pentru elevi intr-o prioritate, avand in vedere ca exista o preocupare crescuta pentru reformarea sistemului de justitie juvenila si dezvoltarea de noi metode de raspuns la problema delincventei juvenile. Mai mult, acest program, punand accent pe avizarea elevilor mai inainte ca acestia sa intre in conflict cu legea, realizeaza o componenta importanta a procesului de prevenire.
Dragi elevi,
Victor Hugo spunea, cu multi ani in urma, ca cine deschide o scoala inchide o temnita. Daca aceste cuvinte sunt adevarate, si nu avem de ce sa ne indoim, cu atat mai mult ele vor deveni relevante in conditiile in care scoala va va oferi dumneavoastra elevilor si minime cunostinte despre lege, despre necesitatea respectarii acesteia, cat si despre consecintele incalcarii ei.
De aceea, inca de la inceput, vreau sa ii felicit pe organizatorii acestui concurs pentru initiativa, pentru deschiderea extraordinara pe care au demonstrat-o fata de acest nou domeniu de studiu care, dincolo de cateva ore razlete de dirigentie a ajuns, gratie eforturilor unor oameni ca domniile-lor, un domeniu de concurs inter-liceal cat se poate de serios si de competitiv.
Dar, dragii mei, dincolo de toate aceste aspecte, invitatia de a participa la evenimentul scolar de astazi mi-a oferit aceasta ocazie unica pentru mine, aceea de a sta in fata unui auditoriu total inedit pentru mine, format din cei mai frumosi si, sunt convinsa, inteligenti elevi, in dorinta de a va spune cateva cuvinte despre un concept la care eu tin enorm de mult, care mi-a marcat atat cariera profesionala, cat si destinul, si care a insemnat si inseamna pentru mine mult mai mult decat un simplu cuvant sau notiune teoretica: conceptul de LEGE .
De aceea, in cele ce urmeaza, onorat auditoriu, o sa va rog sa imi permiteti sa ma adresez exclusiv lor, eroii principali ai evenimentului de azi, respectiv dumneavoastra
Dragi elevi,
Despre lege se pot spune multe… sunt volume intregi de filozofie a dreptului care prezinta in studii amanuntite rolul si importanta legii pentru om si pentru societate. Dar despre lege se poate vorbi si extrem de simplu, pentru ca, in esenta, necesitatea existentei unor reguli in societate este o chestiune pe care cu totii o simtim in interiorul nostru, chiar si atunci cand nu detinem nici cea mai mica pregatire juridica. Si este asa, pentru ca nevoia de ordine, de randuiala, de armonie ne precede, dragii mei. Daca va veti uita in jurul vostru, veti constata ca lumea inconjuratoare functioneaza dupa niste legi precise, clare – numite de noi in sens general legile fizicii – si care ne demonstreaza ca fiecare cauza are un efect si ca fiecare actiune sau inactiune are o consecinta.
Dar, la fel ca si legile fizicii, si legile sociale ne invata ca fiecare cauza are un efect, si fiecare actiune sau inactiune are o consecinta. Si, la fel ca legile fizicii, si cele sociale - ne invata ceva: ca viata, asa cum o stim noi, nu este posibila decat in conditiile in care respectam regulile. De aceea, nu doar legile fizicii, ci si cele sociale l-au insotit pe om inca de la inceputurile existentei sale.
'Ubi societas ibi jus' (unde este societate, acolo exista si drept) spuneau latinii in antichitate, dand caracter de axioma constatarii ca o societate nu poate exista decat atunci cand are legi.
Istoria, insa, ne-a demonstrat ca desi lucrurile par simple in teorie, in practica devin mult mai complicate, pentru ca intotdeauna in societatea umana –indiferent de gradul ei de dezvoltare – au existat cazuri de incalcare a regulilor, a legilor. Intotdeauna in societate au existat si vor exista indivizi care vor alege sa nu se supuna legii. Aceasta se datoreaza, cred eu, in buna parte, faptului ca multi oameni au eronata impresie ca, spre deosebire de legile fizicii, care sunt implacabile, cele sociale pot fi eludate.
Va rog sa retineti un lucru extrem de important: niciodata, dar niciodata, incalcarea legii sociale nu ramane fara consecinte. Ca acestea sunt de moment sau apar mai tarziu, ca sunt constientizate imediat sau nu de catre cel care a ales sa nu se supuna legii, ca aceste consecinte le va suferi chiar el sau le va suferi altcineva, ceea ce este esential este ca, ele vor aparea.
Pentru ca atunci cand se incalca legea intotdeauna cineva va avea de suferit. Uneori aceasta suferinta este usor de sesizat: atunci cand cineva fura, cand alege sa loveasca, sa violeze, sa ucida, ii cauzeaza victimei o suferinta care este vizibila si perfect constientizabila de noi ceilalti. Dar si atunci cand cineva alege sa incalce legea fiscala si sa nu isi declare veniturile ori sa nu isi plateasca datoriile catre stat cauzeaza altora suferinta: suferinta tuturor celor care din lipsa de fonduri nu pot fi tratati in spitale, si care isi pierd, poate, din acest motiv chiar viata, suferinta tinerilor care isi pierd sansa la o educatie mai buna, la un viitor mai bun, suferinta batranilor care raman fara pensii... Suferinta se produce si atunci cand cineva obtine un folos, nu pentru ca il merita, ci pentru ca primeste/ofera mita. Fie ca e vorba de suferinta cauzata celui care merita sa obtina folosul si nu l-a obtinut chiar el pentru ca acesta a fost acordat altcuiva pe nedrept, fie ca este vorba de suferinta celor care ulterior au de tras consecintele generate de obtinerea fara drept si fara merit a folosului de catre cel care a primit/mituit...
Asadar, daca vreau sa retineti ceva despre lege, este aceasta: rolul ei este acela de a guverna societatea, de a evita anarhia si, in esenta, de a evita suferinta. Legea nu a fost creata pentru a ingradi libertatea de gandire si de actiune a indivizilor, ci, a fost creata tocmai pentru a garanta aceasta libertate.
De multe ori legea este incalcata din necunoastere. Dar de cele mai multe ori legea este incalcata din nepasare. Ati auzit ca se spune: 'legea e facuta sa fie incalcata'. Nu. Legea e facuta sa fie respectata. Pentru ca, asa cum va spuneam, ea e facuta pentru a evita suferinta. Retineti: Cand se incalca legea, intotdeauna cineva are de suferit. Daca veti alege vreodata sa incalcati legea - dar sper sa nu o faceti- vreau sa va amintiti ca prin asta veti alege sa cauzati o suferinta. Mai devreme sau mai tarziu, cineva va avea de suferit de pe urma alegerii voastre. Puteti fi chiar voi cei care vor avea de suferit sau vor putea fi altii, nevinovati, dar cineva – intotdeauna - va avea de suferit.
La 15 ani sau la 20 de ani poate parea mai importanta realizarea sociala, materiala, profesionala… Si pentru asta poate parea tentant sa fie aleasa calea usoara: calea eludarii legii. Mai ales in conditiile in care influenta perceptiei generale poate juca un rol, din pacate, negativ sub acest aspect (un studiu Gallup relevand anii trecuti faptul ca 57% dintre adultii romani cred ca majoritatea romanilor care au facut avere au reusit acest lucru prin incalcarea legii sau cu ajutorul relatiilor). Dar pe masura ce vor trece anii o sa constatati ca nimic din ceea ce e realizat usor, cu pretul suferintei altor oameni, nu aduce, in final, bucurie.
De aceea, ca om care am ales sa fac din slujirea legii o profesie, dar mai ales ca mama – pentru ca, dincolo de calitatea mea de judecator, sunt mama unei fete, unei tinere, ce e putin mai mare ca voi – vreau sa va dau un sfat, si vi-l dau din inima: claditi-va viata, cariera respectand legea si, pe masura ce vor trece anii, veti putea fi cu adevarat mandri de toate realizarile voastre, veti fi cu adevarat fericiti.
Respectul datorat legii, ce garanteaza atingerea unui scop social mult mai inalt decat scopurile individuale, de moment, ale fiecaruia dintre noi, este o lectie a umanitatii pe care, din pacate, oamenii mari o mai uita uneori…
Este credinta si speranta mea ca generatia dumneavoastra va intelege si va respecta mult mai bine aceasta valoare absoluta care este LEGEA decat au facut-o generatiile anterioare.
Si pentru ca azi este 1 iunie, si este ziua voastra, dati-mi voie sa inchei dorindu-va sa fiti sanatosi, cuminti si vesnic fericiti! Mult succes competitorilor la concursul de astazi!
La multi ani!”.
sursa foto: Facebook
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii