Palmaresul DNA pe luna ianuarie
Data: 13 February 2020, 15:52 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1602 afisari
Lumea Juridica prezinta o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie condusi de Calin Nistor (foto) in luna ianuarie 2020, altele decat cele deja mediatizate.
Iata dosarele trimise in instanta de DNA:
“1. -Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat – reprezentant al unei organizatii a utilizatorilor de apa pentru irigatii, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2013, intre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (A.F.I.R.) si o organizatie a utilizatorilor de apa pentru irigatii, ar fi fost incheiat un contract de finantare nerambursabila ce avea ca obiect modernizarea si retehnologizarea sistemului de irigatii de suprafata din judetul Ialomita.
Ulterior, in cursul anului 2014, beneficiarul fondurilor europene ar fi organizat o licitatie in urma careia ar fi fost selectata o societate comerciala care urma sa realizeze amenajarea sistemului de irigatii si a statiilor de pompare in comuna Traian, jud. Ialomita.
In acest context, in perioada 2015-2018, inculpatul ar fi depus la A.F.I.R., in numele organizatiei utilizatorilor de apa pentru irigatii, mai multe documente false, inexacte (extrase de cont si ordine de plata) ce atestau, in mod nereal, ca toate lucrarile executate de societatea respectiva fusesera achitate de organizatia utilizatorilor de apa pentru irigatii.
Aceste actiuni ale inculpatului ar fi avut ca rezultat admiterea la plata, pe nedrept, a sumei totale de 1.779.021 lei.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 3.142.957 lei.
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor terenuri ce apartin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
Persoana fizica, administrator al S.C. La Ferma Veche Bogdana SRL, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
S.C. LA FERMA VECHE BOGDANA SRL, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
Persoana fizica, reprezentant al unei intreprinderi individuala, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
Patru persoane fizice, administratori ai unor societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2014-2016, in contextul implementarii a doua proiecte finantate din fonduri nerambursabile, ce aveau ca obiect constructia unor pensiuni, cei doi inculpati, in calitatile mentionate mai sus, ar fi depus la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false si inexacte (facturi, situatii de plata, etc.), ce ar fi avut ca rezultat obtinerea pe nedrept a sumei totale de 1.057.642 lei.
O mare parte din aceste documente ar fi fost puse la dispozitie de catre ceilalti inculpati.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.057.642 lei.
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin S.C. La Ferma Veche Bogdana SRL si unui alt inculpat.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacau cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Ulterior, la data de 17 ianuarie 2020, un alt inculpat, administrator al unei societati comerciale, a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei.
In prezenta avocatului ales, persoana respectiva a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinuta in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an si 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea, pe o perioada de 1 an si 6 luni, de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
Dosarul de urmarire penala privind persoana respectiva impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bacau.
3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
PERSOANA FIZICA, la data faptelor presedinte Cooperativa Agricola “Zomina Ferm”, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
Cooperativa Agricola ZOMINA FERM, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2010 – 2019, inculpatul, in calitate de presedinte al Cooperativei Agricole Zomina Ferm a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false (centralizatoare de imputernicire pentru depunerea cererii unice de plata, formularul III.1, etc.), pentru obtinerea in mod nelegal de subventii pe suprafata pentru terenurile cu destinatia pasune situate pe raza orasului Saveni, judetul Botosani.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 1.660.501 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza.
In cauza, s-a dispus instituirea masurilor asiguratorii asupra unor bunuri mobile, imobile si asupra unei sume de bani, ce apartin celor doi inculpati.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botosani cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului
PERSOANA FIZICA, pentru savarsirea a trei infractiuni de participatie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, din care una in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2011-2013, inculpatul ar fi pus la dispozitia fiului sau mai multe documente false (contracte de arenda) in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plata unice pe suprafata, pentru suprafete de teren pe care acesta din urma nu le detinea in realitate.
Ulterior, fara a avea cunostinta despre caracterul fals al acestor documente, fiul sau le-ar fi depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.)
Prin aceste demersuri, fiul inculpatului ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 95.707 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza.
In cauza, s-a dispus instituirea masurilor asiguratorii (sechestru si poprire) asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatului si asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de catre o a treia persoana inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Cu referire la toate dosarele anterior mentionate, facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii