Obiectivele lui Catalin Predoiu, propus ca ministru al Justitiei. Ce se intampla cu codurile penale
Data: 24 October 2019, 15:42 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1583 afisari
Catalin Predoiu (foto) a fost propus joi, 24 octombrie 2019, de catre PNL ca ministru al Justitiei in guvernul Orban, in cazul in care acesta va fi votat in Parlamentul Romaniei. Tot joi, PNL a prezentat si Programul de Guvernare.
Lumea Juridica prezinta obiectivele lui Catalin Predoiu si PNL in ceea ce priveste justitia.
Potrivit Programului de Guvernare, cadrul legislativ consacrat Justitiei se impune ajustat, in raport de evolutiile sociale, practicii judiciare si jurisprudentei Curtii Constitutionale a Romaniei:
“Din pacate, aceasta necesitate a fost folosita drept pretext pentru modificari care au slabit independenta Justitiei si capacitatea organelor de urmarire penala de a derula anchete, unele modificari creand reale amenintari la siguranta cetatenilor (recursul compensatoriu) prin aplicarea lor defectuoasa si dezorganizata.
Guvernul opteaza pentru stoparea acestor modificari aduse codurilor penale, aflate in Parlament, dupa reintoarcerea lor de la CCR, care a stabilit ca aproximativ 90 de articole erau neconstitutionale in urma acestor modificari. Aceeasi solutie se impune si pentru aproximativ 70 de propuneri legislative depuse in Parlament pentru modificari punctuale ale codurilor penale, elaborate fara ca ele sa fi fost rodul unei conceptii unitare care sa le coreleze. Guvernul considera ca relansarea unui proces de modificare a codurilor penale trebuie sa intruneasca cateva conditii esentiale:
a) sa plece de la un proiect coerent si unitar elaborat de o comisie de specialisti in domeniu sub coordonarea Ministerului Justitiei, la care reprezentantii CSM si ai organizatiilor profesionale ale magistratilor, precum si ai profesiilor juridice sa participe cu statut de membru;
b) sa fie precedat de o dezbatere larga si incluziva cu societatea civila si profesiile juridice, atat in primele etape ale redactarii proiectului, cat si inainte de sesizarea Parlamentului si pe parcursul dezbaterii in Parlament in cadrul comisiilor juridice ale celor doua Camere;
c)sa aiba la dispozitie inclusiv avize consultative prealabile ale Comisiei de la Venetia. Guvernul va initia prin Ministerul Justitiei un dialog permanent in acest sens cu CSM, asociatiile profesionale, profesiile juridice, si nu in ultimul rand cu comisiile juridice din Parlament, COM si Comisia de la Venetia, pentru identificarea unor solutii care sa intruneasca votul majoritatii parlamentarilor si sa poata fi adoptate de Parlament".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii