Obiective pentru o avocatura libera si prospera. Propuneri pentru Congresul Avocatilor 2016
Data: 25 March 2016, 14:03 | autor: Av. Dr. Iosif Friedmann – Nicolescu | 0 comentarii | 2286 afisari
Deviza mea: Avocatura este expresia nivelului de dezvoltare a societatii romanesti.
Cateva dintre coordonatele pe care le voi sustine la Congresul U.N.B.R. din 25 – 26 Martie 2016 de la Bucuresti:
Se impune a se mentiona ca toti delegatii la Congres trebuie sa actioneze exclusiv in interesul profesiei de AVOCAT, respectand traditia si deontologia profesiei.
U.N.B.R. impreuna cu Barourile, trebuie sa apere valorile profesiei de Avocat in societate si sa se preocupe in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic, social si international de cresterea bunastarii tuturor Avocatilor prin obiective clare si imediate.
U.N.B.R. se impune a se consulta in toate situatiile in care se impun cu un „Consiliu al Seniorilor” format exclusiv din Avocati de cariera, cu o vechime neintrerupta in profesie de minimum 30 de ani si care se bucura de prestigiu in randul Avocatilor.
Sunt necesare masuri institutionale coordonate la nivel national de catre U.N.B.R. in colaborare cu toate Barourile pentru reconsiderarea locului si rolului avocatului in societatea romaneasca.
Prestigiul profesiei de Avocat trebuie realizat prin perfectionarea profesionala continua, la standarde care sa impuna respect din partea societatii, ceea ce contribuie hotarator la ridicarea economica a avocaturii.
Totodata se impun masuri legislative pentru protectia profesiei de Avocat, plecandu-se de la un adevar bine cunoscut, ca pauperizarea avocaturii este anticamera dictaturii intr-un stat.
Statul de Drept exista exclusiv intr-o societate in care Avocatura este independenta din toate punctele de vedere, fiindca Drepturile Omului s-au nascut exclusiv din truda Avocatilor.
Aspectele privitoare la exercitarea profesiei de Avocat – ca Avocat ales si ca Avocat desemnat pentru apararea obligatorie din oficiu si in calitate de curator judiciar – trebuie sa fie identice, nediscriminatorii, unicul criteriu de apreciere sa fie pregatirea profesionala si vechimea in activitate.
Exercitarea profesiei de Avocat trebuie sa fie libera.
Avocatul nu trebuie sa fie supus nici unei presiuni, de nici o natura.
Avocatul se supune numai:
- Legiilor Statului de Drept,
- Drepturilor fundamentale ale Omului,
- Normelor eticii profesiei si Juramantului profesional,
- Constiintei sale,
- Confraternitatii,
fara nici o alta restrangere sau alte restrictii, care nu trebuie sa existe in exercitarea libera a profesiei.
Avocatul este singurul profesionist care apara drepturile si libertatile OMULUI, aceasta este esenta profesiei.
Sacralitatea profesiei consta in aceea ca Avocatul apara OMUL care este zamislit dupa chipul si asemanarea cu Divinitatea.
Avocatul este un Sacerdot in Templul Dreptatii, Adevarului si Justitiei, avand misiunea de a-l apara pe OM, care este creatia Divinitatii.
Se impun masuri sustinute pentru repunerea profesiei in drepturile sale traditionale intr-o Romanie in care in ultimii ani, profesia sufera restrictii nepermise.
Apararea secretului profesional este una dintre ideile forta ale acestei minunate profesii, obligatie decurgand din sacralitatea misiunii avocatului, care apara OMUL creatie a Divinitatii, OM care este dupa chipul si asemanarea Creatorului.
Astfel ca orice ingerinta indreptata impotriva misiunii sociale a Avocatului, este o grava incalcare a Drepturilor Omului, drepturi care sunt de origine divina.
Se impune mentinerea dispozitiilor legale actuale referitoare la formele de exercitare ale profesiei, care si-au dovedit viabilitatea. Trecerea la cerere dintr-o forma de exercitare a profesiei intr-o alta forma de exercitare a profesiei trebuie sa se poata face simplificat si intr-un termen scurt.
Cu privire la taxele si obligatiile profesionale, acestea trebuie sa fie stabilite si mentinute la un nivel direct proportional cu situatia economico-sociala a corpului de avocati, in contextul crizei economice globale, care afecteaza dezvoltarea societatii umane.
Apartenenta la Corpul profesional trebuie sa fie privita si din perspectiva confraternitatii si eticii profesiei de Avocat.
Toate taxele si obligatiile profesionale se impune a fi stabilite si printr-o larga consultare a tuturor membrilor corpului profesional si prin realizarea unui studiu fezabilitate.
Contriubtiile la sistemul propriu al Casei de Asigurari a Avocatilor sa revina la vechiul cuantum traditional de 10%, fiindca trecerea la cuantumul de 11% a fost si este total nejustificat.
Sustin ca sistemul propriu de pensii si asigurari sociale sa se dezvolte continuu, prin majorarea punctului de pensie si a indexarii pensiei pentru cei care au contribuit la crearea fondurilor, corelativ cu grija pentru actualii contributori. Se impune reducerea cuantumului penalitatilor de intarziere la valori rezonabile, care sa nu fie camataresti, astfel incat sa nu fie ingradita exercitarea profesiei de catre Avocatii care s-au aflat la un moment dat in dificultate datorita conditiilor economice determinate de criza mondiala actuala. Nu trebuie sa existe o „epurare din profesie” pe criterii economice, care sa ingradeasca dreptul la munca al Avocatului.
Se impune studierea rentabilizarii sistemului de asigurari sociale prin prisma regandirii principiului contributivitatii, prin trecerea la o noua viziune, aceea a principiului contractual. Aceasta poate fi materializata prin asumarea unui contract intre avocatul-asigurat si sitemul de asigurari, prin stabilirea anuala a unor contributii fixe, corespunzatoare cu PUNCTUL de PENSIE.
(EXEMPLIFICATIV. Astfel, contract pentru un punct de pensi, o contributie lunara asumata contractual la o suma echivalenta. Posibilitatea de asumare contractuala, intre UN PUNCT de PENSIE si CINCI PUNCTE de PENSIE).
Principiul contractualitatii este singurul perfect compatibil cu principiul profesiei libere, care este Avocatura.
Totodata, se impune stabilirea posbilitatii ca la cerere Avocatul sa poata beneficia si de o pensie suplimentara, asumata contractual de catre avocat, contributia aceasta fiind benefica intregului sistem al Casei de Asigurari a Avocatilor.
In cadrul sistemului propriu al Casei de Asigurari a Avocatilor, se impune infiintarea a doua structuri cu participare facultativa a avocatilor si statute proprii, cu gestiune proprie, anume si administrare unica:
a) Casa de Ajutor Reciproc a Avocatilor din Romania;
b) Casa de Credit si imprumut a Avocatilor.
Ambele structuri avand menirea de a ridica nivelului economic al avocatilor si totodata a crea o profesie intr-adevar libera.
Se impune ca plata onorariilor Avocatilor numiti din oficiu sau curatorilor judiciari sa fie platite fara intarziere. Printr-un nou Protocol se impune trecerea la o viziune diferita de cea actuala, anume aceea ca platile sa fie facute anticipat, la numirea ca Avocat din oficiu sau curator judiciar, asemanator onorariilor Avocatului ales. Prin aceasta modalitate ar creste interesul prestarii unei munci de calitate, in interesul justitiabilului si totodata calitatea acestei forme institutionale de desfasurare a activitatii profesionale.
Totodata prin lege trebuie sa fie interzisa categoric posibilitatea magistratilor de a cenzura onorariile Avocatilor desemnati din oficiu si practica magistratilor de a mentine delegatia Avocatului din oficiu in situatia prezentarii Avocatului ales.
Se impune ca pe cale legislativa – in cadrul Codurilor de procedura civila si de procedura penala, prin avocatii parlamentari – sa se prevada interdictia absoluta a judecatorilor de a cenzura onorariile Avocatilor.
Avocatii stagiari trebuie sa fie sustinuti de catre corpul profesional si sa beneficieze de o pregatire profesionala accesibila care sa conduca la perfectionarea acestora in toate domeniile dreptului si a tuturor ramurilor de drept.
Totodata tinerii Avocati trebuie sa cunoasca minunata istorie a profesiei de Avocat, sa fie continuatorii marilor oameni de cultura care au facut Avocatura cunoscuta in societatea umana, prin introducerea unui modul special la I.N.P.P.A. de Cultura juridica, avand ca discipline stiintifice obligatorii Istoria Dreptului si a profesiei de Avocat, cat si Teoria generala a Dreptului.
Avocatii pensionari trebuie sa fie pretuiti la justa lor valoare de profesionisti si de intelectuali care au contribuit la mentinerea profesiei si la dezvoltarea ei, inclusiv in perioade istorice vitrege profesiei de Avocat.
Avocatii definitivi care se afla in exercitarea profesiei trebuie sa se bucure de intregul respect cuvenit din partea colegilor stagiari si pensionari, deoarece prin acestia se sustine corpul profesional.
Se impune organizarea obligatorie si periodica la nivelul U.N.B.R. si al Barourilor sesiuni stiintifice si simpozioane nationale si internationale, cu teme specifice preocuparilor profesiei de Avocat, astfel ca aceste dezbateri stiintifice sa reformeze gandirea juridica si perceptia societatii la adresa profesiei.
Personal in avocatura bucuresteana am adus o noutate absoluta prin organizarea de vernisaje a lucrarilor de arta plastica (tablouri si desene) create de Avocati din Baroul Bucuresti si totodata lansari de carte juridica si beletristica scrise de Avocati ai Baroului Bucuresti. Aceasta componenta de cultura nationala, trebuie sa fie dezvoltata si continuata in intregul sistem al U.N.B.R. la nivelul fiecarui barou ca si obligatie statutara.
Trebuie sa militam pentru o profesie libera de orice constrangere, cu exceptia rigorilor etico-profesionale si a celor determinate de Lege.
Reclama profesionala trebuie sa respecte rigorile si exigentele eticii profesiei de Avocat, fara alte restrictii nejustificate, deoarece fiecare forma de exercitare a profesiei isi cunoaste mai bine interesul de a face reclama pentru realizarea aducerii la cunostinta societatii a serviciilor acordate. Se impune – cu consultarea intregului corp profesional – elaborarea unor principii de bune practici in materia reclamei profesionale, care sa fie in acord cu practicile din Avocatura internationala.
Un alt obiectiv major pentru profesia de Avocat il reprezinta monitorizarea Avocaturii clandestine, forma care trebuie eradicata complet din societatea romaneasca, fiindca aduce atingere intereselor financiare si prestigiului corpului Avocatilor.
Avand in vedere ca imaginea profesiei de Avocat trebuie sa fie protejata si aparata in mod continuu, consider ca se impune imbunatatirea comunicarii in interiorul profesiei de Avocat si necesitatea unei transparente in deciziile care sunt luate de organele de conducere ale profesiei, printr-o larga consultare, iar pentru aspecte fundamentale care intereseaza profesia sa se dispuna organizarea unui referendum cu participarea tuturor Avocatilor.
Totodata se impune monitorizarea stirilor din mass media pentru a raspunde prompt si raspicat celor care ne denigreaza profesia in societate.
Profesia de Avocat, are un specific inconfundabil, Avocatul fiind deopotriva profesionist si cetatean, se afla la confluenta apararii drepturilor omului, in conditiile secretului profesional configurat unui cadru constitutional, cu dexteritatea si vocatia sa profesionala personala, pusa in slujba interesului legitim al clientului in conditiile stabilite de lege.
Activitatea Avocatului, in forma de exercitare a profesiei, in fata instantei, in fata unei autoritati, dar mai ales in „dialogul Avocatului cu legea” evidentiaza faptul ca acesta este un siguratic in centrul societatii, intr-o perpetua lupta cu nedreptatile sociale.
Primul „OM in CETATE”, este de buna seama AVOCATUL (scris cu majuscule).
Profesia de Avocat este una din primele profesii ale omenirii, aparuta odata cu primele forme de civilizatie umana, poate mai veche decat magistratura, alaturata insa acesteia intotdeauna.
Avocatura in istoria sa multimilenara si-a demonstrat necesitatea si utilitatea sociala, in cadrul actului de justitie, pentru stabilirea si restabilirea adevarului si dreptatii.
Astazi, in sistemul dreptului european, cat si al globalizarii, Avocatura are un rol important in organizarea judiciara si in procedurile necontencioase.
Avocatura este deopotriva stiinta si arta.
Activitatea profesionala, sociala, politica, economica, dar si cea cultural – stiintifica dedicate societatii de catre Avocati este plasata, intentionat sau nu, de catre mass media, intr-un con de umbra si nu de putine ori Avocatul – Avocatura in general – fiind expediat/a „la periferia socialului”.
Putine sunt profesiile care ca si Avocatura, au la temelie CULTUL pentru DREPTATE si ADEVAR absolut, in realitatea sociala, care se materializeaza prin valoarea suprema JUSTITIA.
Din pacate – in ultima vreme – dupa mai bine de 25 ani de la „evenimentele din Decembrie 1989”, inca mai apar „clisee” care intr-un limbaj desuet, lipsit total de eleganta, in totala necunoastere a profesiei „lipesc etichete si lozinci” vexatorii pe fruntea Avocaturii si a Avocatilor.
Datorita activitatilor profesionale, desfasurate dispersat, Avocatii pe de o parte, nu se cunosc indeajuns intre ei (alaturi de Avocatii de cariera si fosti reprezentanti ai magistraturii, fiind inscrisi in barouri si persoane provenite din alte meserii presupunand studii juridice superioare), iar pe de alta parte (din pacate) nu toti colegii sunt solidari cu profesia de Avocat.
Avocatura este mai de graba un apostolat, nu o profesie ca celelalte.
Organele profesiei de Avocat – din pacate – nu riposteaza imediat la atacurile din mass media indreptate impotriva Avocaturii si a Avocatilor luati individual, atacuri venite de la persoane iresponsabile sau de la alte categorii de „cetateni”.
Opinia publica, societatea civila in general dar si unele institutii ale Statului de Drept au o perceptie gresita asupra profesiei de Avocat, desconsiderandu-ne, fara ca acestia sa primeasca imediat o replica pe masura.
Nu sunt facute cunoscute activitatile pozitive ale Avocatilor din societatea romaneasca de catre organele profesiei.
Cati dintre contemporanii nostri stiu ca cei mai de seama oameni de cultura ai Romaniei au fost juristi si Avocati ?
Sa nu amintim decat pe: Titu Maiorescu (numele sau fiind in centrul frontispiciului Fundatiei Culturale Regele Carol I, alaturi de Eminescu, Dimitrie Cantemir, etc.), Rodica Ojog-Brasoveanu, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Iuliu Maniu, Avram Iancu, Barbu Stefanescu-Delavrancea, Nicolae Titulescu, Nicolae Steindhard (calugarul de la Rohia, Avocat si doctor in drept), Petre Tutea, Mihail Sebastian, Gib Mihaiescu, Alexandru Vlahuta, Barbu Stefanescu Delavrancea, Traian Vuia, George Bacovia, etc., cativa din marii romani care au fost primii in Cetate si in Cultura Nationala.
Cati din contemporanii care ne hulesc stiu ca Facultatea de drept este cea care desavarseste cultura si civilizatia umana, iar marii intelectuali ai acestei tari sau format ca juristi: Andrei Radulescu (Presedintele Academiei Romane), Dimitrie Gusti, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, (actorul) Florin Scarlatescu, (poetul si textierul) Romeo Iorgulescu, (poeta) Magda Isanos, (scriitorul) Tudor Musatescu, (actorul) Nicolae Gardescu, (actorul) Fory Eterle, (actorul) Dorin Dron, etc.
Ceea ce fac Avocatii benefic pentru societate este prea putin cunoscut de catre oamenii de rand care percep deformat profesia de avocat si Avocatura in general.
Se impune
- infiintarea unei structuri specializate, care sa promoveze transparenta activitatii organelor profesiei si a serviciilor aflate in slujba profesiei.
- infiintarea unui centru pentru monitorizarea stirilor avand legatura cu Avocatura si Avocatii aparute in mass media.
Structura specializata pentru promovarea transparentei organelor profesiei de Avocat, alaturi de Centrul de monitorizare a informatiilor legate de Avocati si de Avocatura, pot coexista in cadrul unui:
CENTRU DE PRESA si RELATII cu SOCIETATEA CIVILA si INSTITUTIILE STATULUI de DREPT,
avand ca scop schimbarea perceptiei asupra avocaturii si a avocatilor ca si corp profesional aristocrat al societatii, formand elita gandirii intelectuale a societatii romanesti actuale.
Romania de astazi nu mai poate fi conceputa concentrationist, Avocatura fiind una dintre profesiile de referinta, cu importanta sociala care nu poate fi negata.
Respectul datorat profesiei de Avocat si nesupunerea acesteia presiunilor de orice gen implica si cunoasterea activitatilor Avocatilor.
Avocatura romana din spatiul Uniunii Europene nu poate fi supusa nici unei denigrari de catre institutii oficiale sau de mijloacele de comunicare mass media.
Centrul de presa va functiona sub autoritatea Comisiei Permanente, coordonat de un grup de Avocati cu o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 25 de ani din cadrul Barourilor, Avocati neangajati in activitati politice si cu apreciati de colegi.
Totodata centrul va pune la dispozitia celor interesati date de informare generala, promovand imaginea pozitiva a Avocaturii si Avocatilor.
In cadrul Centrului vor fi redactate de urgenta – ori de cate ori va fi nevoie – Comunicate de presa, are sa de riposte ferme si imediate celor care denigreaza profesia.
Centrul va avea un punct de documentare si de centralizare a stirilor din mass media, prin monitorizarea din presa scrisa si vorbita, din cadrul audio-vizualului si din orice sursa, a informatiilor legate de Avocatura si Avocati.
Comunicatele de presa vor cuprinde si atitudinea profesiei, a Avocatilor fata de schimbarile legislative de alte aspecte sociale, politice, economice, sau culturale, fata de institutiile Statului de Drept pentru afirmarea AVOCATULUI ca PRIMUL OM din CETATE.
Acestea sunt cateva din coordonatele pe care Congresul U.N.B.R. trebuie sa le aibe in vedere si sa le adopte.
Congresul U.N.B.R. trebuie sa fie un Congres al Avocatilor si al Avocaturii din Romania.
Avocat dr. Iosif Friedmann – Nicolescu
Delegat al Baroului Bucuresti
la Congresul 2016 al U.N.B.R.
sursa foto si text: Facebook
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii