Neconstitutionalitati in Regulamentul Camerei Deputatilor si in Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului

Data: 27 January 2016, 17:18 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1335 afisari

Curtea Constitutionala a admis, in sedinta de miercuri 27 ianuarie 2016, cu unanimitate de voturi, doua sesizari referitoare la neconstitutionalitatea unor dispozitii din Regulamentul Camerei Deputatilor, modificat si completat prin Hotararea Camerei Deputatilor nr. 106/2015, si, respectiv, din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, modificat prin Hotararea Parlamentului nr. 46/2015, sesizari formulate de parlamentari ai Grupului PNL.


Tot cu unanimitate de voturi, in aceeasi sedinta, CCR a respins obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, apreciind ca prevederile actului normativ sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Comunicatul CCR:

"I. In ziua de 27 ianuarie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind modificarea si completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei.

II. Tot in ziua de 27 ianuarie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea art.137 din Regulamentul Camerei Deputatilor, modificat si completat prin Hotararea Camerei Deputatilor nr.106/2015, sesizare formulata de un numar de 84 deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea si a constatat ca dispozitiile art.137 alin.(3), (4) si (5) din Regulamentul Camerei Deputatilor, modificat si completat prin Hotararea Camerei Deputatilor nr.106/2015, sunt neconstitutionale. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) referitor la principiul legalitatii, sub aspectul lipsei de claritate si previzibilitate a normelor, in art.77 alin.(2) si (3) privind procedura reexaminarii legii, precum si in art.147 alin.(4) referitor la caracterul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Camerei Deputatilor.

III. In aceeasi zi , Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea art.56 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, modificat prin Hotararea Parlamentului nr.46/2015, sesizare formulata de un numar de 84 deputati si 14 senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea si a constatat ca dispozitiile art.56 alin.(2) si (3) din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, modificat si completat prin Hotararea Parlamentului nr.46/2015, sunt neconstitutionale. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) referitor la principiul legalitatii, sub aspectul lipsei de claritate si previzibilitate a normelor, in art.77 alin.(2) si (3) privind procedura reexaminarii legii, precum si in art.147 alin.(4) referitor la caracterul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Camerei Deputatilor si Senatului.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*