NCPP. Neconstitutionalitate in materia formularii cererii de recurs in casatie prin avocat

Data: 22 June 2016, 14:28 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1767 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, in sedinta de marti 21 iunie 2016, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatului Poporului cu privire la dispozitiile art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4/1) teza I si art. 440 alin. (2) Cpp, cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii cererii de recurs in casatie prin avocat, constatand ca acestea sunt neconstitutionale.


Comunicatul CCR:

In ziua de 21 iunie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4/1) teza intai si art. 440 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.

Dispozitiile criticate au urmatorul continut:

Art. 436 alin. (2): 'Inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot formula cerere de recurs in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie.'

Art. 439 alin. (4/1) teza intai: 'In cazul in care cererea de recurs in casatie nu este formulata prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie [....], presedintele instantei sau judecatorul delegat de catre acesta restituie partii, pe cale administrativa, cererea de recurs in casatie.'

Art. 440 alin. (1) si alin. (2): '(1) Admisibilitatea cererii de recurs in casatie se examineaza in camera de consiliu de un complet format din un judecator, dupa depunerea raportului magistratului-asistent si atunci cand procedura de comunicare este legal indeplinita, fara citarea partilor si fara participarea procurorului.

(2) Daca cererea de recurs in casatie nu este facuta in termenul prevazut de lege sau daca nu s-au respectat dispozitiile art. 434, art. 436 alin. (1), (2) si (6), art. 437 si 438, instanta respinge, prin incheiere definitiva, cererea de recurs in casatie.'

In urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile din Codul de procedura penala cuprinse in art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4/1) teza intai si art. 440 alin. (2), cu referire la mentiunile care decurg din obligativitatea formularii cererii de recurs prin avocat, sunt neconstitutionale.

Curtea a observat ca, potrivit dispozitiilor de lege criticate, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot formula cerere de recurs in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In continuare, Curtea a retinut ca accesul, formularea si exercitarea cailor de atac, asadar, in cauza de fata, a recursului in casatie, reprezinta un aspect al accesului liber la justitie, drept fundamental protejat de art. 21 din Constitutie.

Curtea a constatat ca, prin conditionarea formularii cererii de recurs in casatie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, este afectat in mod iremediabil interesul individual, respectiv cel al persoanei care doreste sa recurga la concursul justitiei in vederea realizarii drepturilor si intereselor sale subiective. Astfel, Curtea a statuat ca solutia legislativa criticata creeaza premisele transformarii liberului acces la justitie si a dreptului la aparare in drepturi iluzorii, ceea ce atrage neconstitutionalitatea acesteia.

In ceea ce priveste dispozitiile art. 440 alin. (1) din Codul de procedura penala, Curtea, cu unanimitate de voturi, a respins exceptia de neconstitutionalitate, ca neintemeiata si a constatat ca acestea sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*