Modificarile la Codul penal adoptate in Senat (Document)
Data: 03 July 2018, 16:36 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1503 afisari
Plenul Senatului a adoptat, marti, 3 iulie 2018, proiectul de lege privind modificarea Codului penal. Printre modificarile aduse se numara si aplicarea legii mai favorabile. In prezent, alineatul (1) al art. 5 prevede: “In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila”.
In urma modificarii, va avea urmatorul cuprins:
“In cazul in care de la savarsirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila in integralitate, neputandu-se combina prevederi din legi succesive.”
A fost modificat si art. 16 din Codul Penal cu privire la fapta savarsita cu intentie. In forma actuala, art.16. alineatul (3) litera a) prevede: “Fapta este savarsita cu intentie cand faptuitorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte”.
In urma modificarilor adoptate articolul respectiv, va avea urmatorul cuprins:
“ (3) Fapta este savarsita cu intentie cand faptuitorul:
a) prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte. Ori de cate ori legea penala prevede ca pentru a putea fi infractiune se impune savarsirea faptei intr-un anume scop, infractiunea trebuie sa fie savarsita cu intentie directa, care sa rezulte in mod neindoielnic, din circumstantele concrete ale cauzei.”
Parlamentarii au modificat si prevederile din Codul penal privitoare la aplicarea sporului de pedeapsa. In prezent, art. 39, alineatul (1) literele b), c) si e) prevede:
“(1) In caz de concurs de infractiuni, se stabileste pedeapsa pentru fiecare infractiune in parte si se aplica pedeapsa, dupa cum urmeaza:
b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
c) cand s-au stabilit numai pedepse cu amenda, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
e) cand s-au stabilit mai multe pedepse cu inchisoare si mai multe pedepse cu amenda se aplica pedeapsa inchisorii conform lit. b), la care se adauga in intregime pedeapsa amenzii.
Prin forma adoptata de Senat, art. 39 va avea urmatorul cuprins:
“b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se poate adauga un spor de pana la 3 ani.
c) cand s-au stabilit numai pedepse cu amenda, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se poate adauga un spor pana la o treime din acel maxim.
e) cand s-au stabilit mai multe pedepse cu inchisoare si mai multe pedepse cu amenda, se aplica pedeapsa inchisorii potrivit dispozitiei de la lit. b), la care se adauga pedeapsa amenzii potrivit dispozitiei de la lit. c).”
Potrivit unei alte modificari aduse Codului Penal, pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei se supenda și pedepsele accesorii. De asemenea, in urma modificarilor aduse Codului, “constituie circumstanta atenuanta acoperirea integrala a prejudiciului material cauzat prin infractiune, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, daca faptuitorul nu a mai beneficiat de aceasta circumstanta intr-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei. Circumstanta atenuanta nu se aplica in cazul savarsirii urmatoarelor infractiuni, daca au produs un prejudiciu material: talharie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice.”
>>Proiectul de lege adoptat de Senat
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii