MJ. Dezbatere publica privind regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 (executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal)

Data: 10 July 2016, 09:12 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1430 afisari

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica, joi 7 iulie 2016, proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.


Anuntul MJ:

In temeiul dispozitiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata, Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

Propunerile, sugestiile si opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pe adresa Ministerului Justitiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucuresti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro”.

Potrivit proiectului, regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 ar urma sa se modifice dupa cum urmeaza:

1. La Titlul III – Executarea pedepselor privative de libertate, dupa Capitolul VI – Munca prestata de catre detinuti, se introduce un nou capitol, Capitolul VI/1 - Procedura privind elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau de inventii brevetate de catre persoanele private de libertate aflate in unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor, avand urmatorul cuprins:

Art. 186/1. Prevederi comune

(1) Lucrarile stiintifice sau inventiile brevetate pot fi elaborate de catre detinuti in conditiile stabilite de Lege si de prezentul regulament.

(2) Detinutilor care doresc realizarea de lucrari stiintifice sau de inventii, li se asigura formularele de cerere si de angajament referitoare la realizarea acestora prin grija sefului sectiei de detinere sau a persoanei desemnate de directorul penitenciarului.

(3) Detinutii care desfasoara activitati de elaborare a unei lucrari stiintifice sau a unei inventii pot participa si la activitati lucrative, fara ca acestea sa se suprapuna si fara ca, insumata, durata desfasurarii tuturor acestor activitati, sa depaseasca durata prevazuta de legislatia muncii.

(4) Detinutii care desfasoara activitati de elaborare a unei lucrari stiintifice sau a unei inventii pot participa si la activitati specifice domeniului educatie, asistenta psihologica si asistenta sociala, fara ca programele activitatilor sa se suprapuna.

(5) Demersurile detinutilor, corespunzatoare activitatilor de elaborare si publicare a unei lucrari stiintifice ori de realizare si brevetare a unei inventii, se realizeaza pe cheltuiala proprie, fara ca administratia locului de detentie sa aiba obligatia achitarii de taxe ori a suportarii unor cheltuieli.

(6) Administratia locului de detinere faciliteaza, in masura posibilitatilor, accesul la mijloace bibliografice si la echipament de tehnologie a informatiei, conform prevederilor legale.

(7) In situatii temeinic justificate, in baza cererii detinutului si cu aprobarea scrisa a directorului locului de detinere, se pot primi si alte bunuri in afara celor permise de reglementarile in vigoare, in masura in care acestea au legatura cu activitatea de elaborare a lucrarii stiintifice sau de realizare a inventiei. Evidenta acestora se tine separat, iar depozitarea lor se face in spatii din afara camerei de detinere, pana la finalizarea activitatilor in cauza.

(8) Indiferent de natura sau importanta lucrarii stiintifice sau a inventiei, este interzisa procurarea, detinerea si manipularea de substante ori materiale toxice, explozive sau periculoase, echipamente de comunicatii, echipamente neomologate, echipamente de dimensiuni mari, echipamente tehnice sau industriale precum si orice alte bunuri interzise a fi introduse in penitenciar, conform reglementarilor in vigoare.

(9) Documentele care au stat la baza aprobarii elaborarii unei lucrari stiintifice sau inventii se claseaza in dosarul individual de catre serviciul sau biroul evidenta detinuti.

(10) In situatia in care detinutul savarseste o infractiune ori o abatere disciplinara grava sau foarte grava, aprobarea privind programul de lucru poate fi revocata, prin decizia directorului penitenciarului, la propunerea motivata a directorului adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar sau a persoanei care asigura supravegherea detinutului pe perioada elaborarii lucrarii stiintifice sau realizarii unei inventii.

Art. 186/2. Procedura de elaborare a lucrarilor stiintifice

(1) In vederea aprobarii realizarii unei lucrari stiintifice, a stabilirii programului de lucru si a tinerii evidentei activitatii zilnice de elaborare a unei lucrari stiintifice, detinutul are obligatia de a completa o cerere, conform anexei nr. 4, si de a o inainta spre aprobare directorului penitenciarului.

(2) La cererea prevazuta la alin. (1) se anexeaza si o recomandare scrisa privind relevanta tematicii pentru cercetarea stiintifica si argumentele privind includerea temei intr-un domeniu si specializare universitara stabilite de nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, din partea unui profesor universitar sau a unui conferentiar universitar din specialitatea in care urmeaza sa fie elaborata lucrarea. Recomandarea va cuprinde si numarul de inregistrare atribuit de institutia de invatamant superior in cadrul careia activeaza profesorul universitar sau conferentiarul universitar semnatar al acesteia. De asemenea, cererea va fi insotita si de un angajament asumat de catre solicitant, conform anexei nr. 5.

(3) Comisia de selectionare si repartizare la munca analizeaza cererea, verificand daca aceasta este completata corespunzator, precum si daca este insotita de recomandare si daca solicitantul si-a asumat prin semnatura angajamentul si face o propunere motivata cu privire la aprobarea sau respingerea solicitarii. In cazul propunerii de aprobare, comisia face recomandari cu privire la programul de lucru si spatiile de desfasurare a activitatii, conform anexei nr. 6.

(4) Directorul unitatii aproba programul de lucru, locul destinat activitatii de elaborare si desemneaza, din cadrul Comisiei de selectionare si repartizare la munca, persoana care va asigura monitorizarea detinutului pe perioada elaborarii lucrarii stiintifice, inclusiv evidentierea activitatii zilnice a acesteia.

(5) Evidenta zilnica a activitatii se tine de catre persoana desemnata cu monitorizarea activitatii. In acest sens, la sfarsitul fiecarei zile, persoana privata de libertate prezinta materialele elaborate care vor fi consemnate intr-un proces-verbal, semnat de ambele persoane.

(6) Persoana desemnata cu monitorizarea activitatii de elaborare a unor lucrari stiintifice completeaza rubricile corespunzatoare in tabelul nominal de pontaj, conform timpului efectiv lucrat.

(7) Persoana desemnata cu monitorizarea activitatii va intocmi un dosar care cuprinde: copia cererii pentru aprobarea realizarii lucrarii stiintifice sau inventiei, cu anexele care o insotesc; procesele verbale care reflecta activitatea zilnica a detinutului; copii ale tabelelor nominale de pontaj; copia manuscrisului lucrarii. Dosarul va insoti detinutul in cazul transferului in alte unitati si se claseaza la compartimentul organizarea muncii din unitatea in care i s-au acordat zilele considerate executate ca urmare a muncii prestate.

(8) Programul de lucru si locatia destinata activitatii de elaborare a lucrarii stiintifice pot fi modificate, daca situatia o impune, numai cu aprobarea directorului penitenciarului, la propunerea Comisiei de selectionare si repartizare la munca.

(9) In cazul transferarii intr-un alt penitenciar, realizat potrivit dispozitiilor art. 108, detinutul trebuie sa formuleze cerere privind continuarea activitatii de elaborare a lucrarii stiintifice, fara a fi reluata procedura de la alin. (1)-(3). Dispozitiile alin. (4)-(10) se aplica in mod corespunzator.

(10) Administratia penitenciarului de destinatie analizeaza posibilitatea asigurarii continuarii activitatii de elaborare a lucrarii stiintifice ori de realizare a unei inventii si existenta aprobarii anterioare, sens in care comisia de selectionare si repartizare la munca inainteaza directorului unitatii o propunere motivata cu privire la acceptarea sau respingerea solicitarii. In cazul propunerii de aprobare, comisia face recomandari cu privire la programul de lucru si spatiile de desfasurare a activitatii, conform anexei nr. 6.

(11) In cazul transferarii intr-un alt penitenciar, realizata potrivit dispozitiilor art. 109, activitatea de elaborare a lucrarii stiintifice ori de realizare a unei inventii desfasurata de detinut se suspenda pana la revenirea in penitenciar sau pana la transferarea in alt penitenciar in conditiile art. 108.

Art. 186/3. Evaluarea caracterului stiintific

(1) Dupa finalizarea lucrarii, detinutul formuleaza o cerere scrisa conducerii penitenciarului, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru confirmarea caracterului stiintific al lucrarii, de catre Consiliul National al Cercetarii stiintifice, denumit in continuare CNCS, cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, denumita in continuare UEFISCDI, potrivit art. 961 alin. (1) din Lege. La cererea depusa, detinutul anexeaza lucrarea stiintifica, in original, precum si declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca este autorul lucrarii.

(2) Directorul penitenciarului informeaza CNCS cu privire la existenta unei lucrari elaborate, mentionand domeniul si specializarea universitara stabilita de nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare si numarul de pagini si solicita comunicarea costurilor evaluarii acesteia, precum si detaliile modului de efectuare a platii.

(3) Dupa achitarea de catre detinut a costurilor evaluarii, transmise potrivit alin.(2), directorul penitenciarului transmite lucrarea elaborata de detinut la CNCS.

(4) CNCS, cu sprijinul logistic al UEFISCDI, desemneaza in mod aleatoriu trei evaluatori din baza de date, care fac evaluarea lucrarii si stabilesc daca aceasta are sau nu caracter stiintific. Evaluatorilor nu li se comunica identitatea autorului lucrarii, iar identitatea evaluatorilor desemnati ramane confidentiala.

(5) CNCS transmite penitenciarului rezultatul evaluarii privind caracterul stiintific al lucrarii, care se comunica detinutului prin grija persoanei desemnate pentru monitorizarea activitatii de elaborare a unor lucrari stiintifice.

(6) Publicarea lucrarii stiintifice se realizeaza prin grija si pe cheltuiala detinutului, la edituri recunoscute la nivel academic, fara implicarea administratiei penitenciarului.

(7) In baza evaluarii privind caracterul stiintific al lucrarii si urmare publicarii acesteia, directorul penitenciarului dispune serviciului sau biroului de evidenta detinuti inscrierea in dosarul individual a acordarii celor 20 de zile considerate ca executate, conform Legii. Comisia pentru liberare conditionata are obligatia de a verifica materialele prevazute la art. 186/2 alin. (7), la termenul de analizare in comisia pentru liberarea conditionata.

(8) In cazul elaborarii in coautorat a unei lucrari stiintifice, numarul zilelor considerate executate se va stabili proportional cu numarul de coautori si se va comunica de catre serviciul sau biroul evidenta detinuti catre detinutul autor al lucrarii. Prin elaborarea altor lucrari stiintifice conform legii, detinutului i se vor acorda restul zilelor considerate executate pana la 20 de zile. Comisia pentru liberare conditionata are obligatia de a verifica materialele prevazute la art. 186/2 alin. (7) pentru toate lucrarile stiintifice elaborate, la termenul de analizare in comisia pentru liberarea conditionata.

(9) Acordarea creditelor pentru activitatile de elaborare a lucrarilor stiintifice se face potrivit Procedurii de lucru pentru acordarea recompenselor pe baza Sistemului de creditare a participarii la activitati si programe educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala, activitati lucrative, precum si la prevenirea situatiilor de risc, prin intermediul aplicatiei informatice, ca urmare a introducerii in sectiunea specifica a zilelor considerate executate.

Art. 186/4. Procedura de realizare a unei inventii

(1) In vederea aprobarii realizarii unei inventii, a stabilirii programului de lucru si a tinerii evidentei activitatii zilnice de realizare a acesteia, detinutul are obligatia de a completa o cerere, conform anexei nr. 4, si de a o inainta, spre aprobare, directorului penitenciarului. Art. 186/2 alin. (3) - (13) se aplica in mod corespunzator.

(2) Demersurile necesare obtinerii brevetului de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci se realizeaza exclusiv de catre detinut.

(3) Dupa obtinerea brevetului de inventator eliberat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, detinutul se adreseaza cu o cerere conducerii unitatii unde executa pedeapsa in vederea acordarii zilelor considerate ca executate. La cererea depusa detinutul anexeaza brevetul de inventator in original, care, dupa realizarea de catre penitenciar a unei fotocopii, certificata conform cu originalul, se va restitui acestuia.

(4) Directorul unitatii dispune serviciului sau biroului de evidenta detinuti inscrierea in dosarul individual a acordarii celor 20 de zile considerate ca executate. Prevederile art. 186/3 alin. (7)–(9) se aplica in mod corespunzator.

2. Art. 349 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 'Art. 349. Anexe Anexele nr. 1 - 6 fac parte integranta din prezentul regulament'”.

>>Proiectul de Hotarare

>>Nota de fundamentare

foto: Raluca Pruna, ministru al Justitiei

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*