MJ. Dezbatere publica privind Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea legilor justitiei
Data: 10 October 2016, 15:52 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1801 afisari
Ministerul Justitiei a lansat luni, 10 octombrie 2016, procesul de informare si consultare publica privind modificarea si completarea legilor justitiei - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Potrivit MJ, prin acest proces se doreste informarea si consultarea publicului - respectiv, a membrilor corpului judiciar, membrilor celorlalte profesii din domeniul justitiei, cetatenilor, mediului de afaceri, organizatiilor neguvernamentale - cu privire la solutiile legislative propuse pentru eficientizarea si imbunatatirea activitatii si organizarii sistemului judiciar, in vederea asigurarii unui serviciu public de calitate. Consultarea este sustinuta, in plan local, si printr-o serie de intalniri regionale la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti cu magistrati, reprezentanti ai altor profesii juridice, parteneri institutionali si ONG-uri.
Data-limita pana la care sunt asteptate propuneri din partea cetatenilor este 11 noiembrie 2016.
Anuntul MJ:
„Proiect de modificare si completare a legilor justitiei (Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii)
Scopul
Ministerul Justitiei doreste informarea publicului cu privire la intentia de a initia un act normativ pentru modificarea si completarea legilor justitiei (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), in temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata.
In perioada de un deceniu de la republicarea legilor justitiei, realitatile si nevoile sistemului judiciar s-au schimbat partial, impunandu-se reformarea lor, situatie constatata atat in practica Consiliul Superior al Magistraturii, cat si a celorlalte institutii din sistemul justitiei. De asemenea, in ultimii ani, a avut loc o reforma profunda a legislatiei care constituie principalul instrument de lucru al sistemului judiciar, realizata prin adoptarea celor patru coduri in materie civila si penala care au modificat competentele instantelor si parchetelor, au reorganizat caile de atac, au generat tipuri noi de cauze si proceduri, au determinat ample reorganizari ale sectiilor si completelor instantelor. Proiectele de lege propuse spre dezbatere publica si adoptare au fost elaborate intr-o prima forma de Consiliul Superior al Magistraturii care, in calitate de garant al independentei justitiei, are rolul de a aplica dispozitiile legale privind cariera magistratilor si organizarea instantelor. Proiectul inaintat Ministerului Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii a fost discutat in cadrul grupului de lucru constituit in acest sens la initiativa Ministerului Justitiei, din care au facut parte: reprezentanti ai magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa instanta suprema, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, reprezentanti ai asociatiilor de magistrati (Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Procurorilor din Romania), ai Consiliului Superior al Magistraturii, Instutului National al Magistraturii si ai Ministerului Justitiei. Inainte de a fi pus in dezbatere publica, Ministerul Justitiei a supus proiectul consultarii tuturor instantelor si parchetelor din tara.Proiectul propune solutii legislative mai eficiente ce pot imbunatati activitatea si organizarea sistemului judiciar, activitate a carei calitate depinde in principal de calitatea resursei umane prin care se realizeaza justitia ca serviciu public in slujba cetateanului.
Grupul tinta
Membrii corpului judiciar, membrii ai celorlalte profesii din domeniul justitiei, cetateni, mediu de afaceri, organizatii non-guvernamentale.
Perioada consultarii
De la 07.10.2016 la 11.11.2016.
Intalniri regionale
In perioada 07.10.2016-11.11.2016 vor avea loc intalniri regionale la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti cu magistrati, reprezentanti ai altor profesii juridice, parteneri institutionali si ONG-uri.
Detaliile referitoare la locul, data si agenda intalnirilor vor fi publicate in timp util pe website, iar intrebarile si propunerile transmise in aceasta perioada vor fi incluse pe agenda intalnirilor, pe masura ce sunt primite.
Transmiterea contributiilor
Toate contributiile (observatii, propuneri si intrebari) pot fi transmise pe adresa de email (si adresa de contact): legijustitie@just.ro.
Etape ulterioare
Procesul de informare si de consultare a publicului ofera partilor interesate posibilitatea de a contribui cu sugestii pentru o buna implementare a masurilor de reforma a sistemului judiciar.
In urma propriei analize si a rezultatului procesului de informare si de consultare, se va definitiva forma proiectelor care vor fi supuse spre aprobare Guvernului si transmise Parlamentului, spre adoptare”.
>>Legea nr. 303/2004 – tabel de corespondenta intre actuala forma a legii si proiectul de modificare
>>Legea nr. 304/2004 – tabel de corespondenta intre actuala forma a legii si proiectul de modificare
>>Legea nr. 317/2004 – tabel de corespondenta intre actuala forma a legii si proiectul de modificare
foto: Raluca Pruna, ministru al Justitiei
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii