MJ. Angajamentul Romaniei pentru accelerarea luptei impotriva coruptiei ca o datorie fata de cetatenii sai
Data: 13 May 2016, 12:34 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1531 afisari
Ministerul Justitiei a publicat angajamentul depus joi, 12 mai 2016, in cadrul Summit-ului Anticoruptie de la Londra, de ministrul Raluca Pruna si de viceprim-ministrul Costin Borc (foto), privind accelerarea luptei impotriva coruptiei.
Angajamentul:
ROMANIA
ANGAJAMENTE DE TARA
PENTRU ACCELERAREA LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI
CA O DATORIE FATA DE CETATENII SAI
In ultimii ani, Romania a facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei, de la etapa adoptarii legilor si politicilor anticoruptie la cea a asigurarii unei puneri in aplicare eficiente a acestora.
In prezent, avem rezultate consistente in lupta impotriva coruptiei in sectorul public si in cel privat. Mai mult decat atat, lucram indeaproape cu un numar semnificativ de institutii in alte jurisdictii pentru a urmari si recupera veniturile realizate prin fapte de coruptie si de crima organizata.
In consecinta, valoarea anuala a bunurilor sechestrate a depasit o jumatate de miliard de euro, iar institutiile noastre emblematice in lupta impotriva coruptiei - Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate - sunt recunoscute astazi ca parteneri seriosi si furnizori de bune practici la nivel international.
Prin urmare,
Recunoscand importanta integritatii, transparentei si a guvernarii deschise,
Reafirmand ca un nivel inalt de performanta al Directiei Nationale Anticoruptie si al Agentiei Nationale pentru Integritate este posibil numai daca aceste institutii sunt incredintate cu un mandat ferm de catre Guvern si Parlament, reflectat intr-o legislatie clara si predictibila, resurse adecvate si independenta fata de presiuni politice si economice necuvenite,
Pornind de la rezultatele inregistrate de autoritatile nationale anticoruptie si de sistemul judiciar in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt,
Admitand ca masurile preventive, administrative si fiscale, precum si programele educationale necesita sa fie dezvoltate si implementate in continuare,
Recunoscand importanta intensificarii luptei impotriva coruptiei ca o datorie fata de cetatenii nostri,
Romania este ferm hotarata sa isi asume si sa implementeze urmatoarele masuri in cadrul viitoarei strategii nationale anticoruptie:
BENEFICIARUL REAL
- sa dezvolte in continuare Oficiul National al Registrului Comertului, astfel incat informatiile privind beneficiarul real sa fie puse la dispozitie.
- sa se asigure ca institutiile abilitate sa aplice legea au acces deplin si efectiv la informatii referitoare la beneficiarul real al companiilor si al altor entitati juridice inregistrate in jurisdictia nationala, precum si ca au mandat legal pentru schimb de astfel de informatii la nivel international, intre retelele de practicieni relevante.
PREVENIREA FACILITARII CORUPTIEI
- sa promoveze in continuare transparenta procesului de luare a deciziilor publice prin instituirea unor cerinte de dezvaluire publica a interactiunilor dintre demnitari si reprezentantii grupurilor de interese. [Angajament OGP]
- sa implementeze planuri de integritate ca cerinte obligatorii pentru companiile de stat.
- sa continue sa asigure publicului larg si societatii civile accesul transparent si egal la informatii relevante cu privire la activitatile implementate si la indicatorii de performanta elaborati si monitorizati in cadrul strategiei nationale anticoruptie [angajament OGP]
ACHIZITII PUBLICE
- sa sprijine, in continuare, adoptarea legislatiei necesare si sa asigure resursele adecvate pentru mecanismul de control ex-ante care urmeaza sa fie pus in aplicare de catre Agentia Nationala de Integritate pentru procedurile de achizitii publice.
- sa actioneze in vederea implementarii totale a principiilor legate de standardele pentru date deschise privind achizitiile publice, concentrandu-se pe proiectele majore, ca prioritate de inceput. [angajament OGP]
PREVENIREA CASTIGARII DE CONTRACTE DE CATRE OFERTANTII CORUPTI
- sa dezvolte mecanisme de recompensare pentru ofertantii care s-au dovedit a fi integri in derularea afacerilor lor.
- sa creeze baze de date accesibile privind companiile cu condamnari definitive, precum si cu cele care nu reusesc sa execute in mod corespunzator contractele atribuite in cadrul procedurilor de achizitii publice.
RECUPERAREA CREANTELOR PROVENITE DIN INFRACTIUNI
- sa furnizeze Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate resursele si independenta necesare pentru a putea deveni pe deplin operationala si pentru a castiga un rol determinant in identificarea si recuperarea activelor. Ne angajam sa returnam produsele infractionalitatii inapoi catre societate, prin reutilizarea sociala si publica si sa fim pe deplin transparenti in ceea ce priveste alocarea si utilizarea unor astfel de resurse. [Angajamentul OGP]
- sa continue sa utilizeze cat mai bine toate resursele disponibile ale retelelor internationale de practicieni, cum ar fi Platforma ARO a UE, CARIN si, de asemenea, sa cooperam indeaproape cu partenerii nostri in cazurile internationale de coruptie si de alte infractiuni grave.
INVESTIREA IN EDUCATIA PENTRU PREVENIREA CORUPTIEI SI IMPOTRIVA
IMBUNATATIREA MASURILOR PREVENTIVE EXISTENTE
- sa furnizeze functionarilor publici pregatire anuala obligatorie, on-line, cu privire la aspecte de integritate. [Angajament OGP]
- sa revizuiasca si imbunatateasca punerea in aplicare a mecanismelor de protectie a avertizorilor in interes public.
- sa asigure aplicarea restrictiilor post-angajare si sa reglementam, in continuare, in aceasta chestiune.
- sa consolideze mandatul si rolul consilierilor de etica.
COOPERAREA SI STANDARDELE INTERNATIONALE
- sa continue urmarirea obiectivului Romaniei de a deveni membru cu drepturi depline al OCDE si al grupurilor de lucru relevante ale organizatiei, si, in special, in grupul de lucru privind coruptia. Aceasta presupune, de asemenea, aderarea completa la Conventia OCDE privind combaterea mituirii functionarilor publici straini in tranzactiile comerciale internationale si punerea in aplicare a acesteia.
SCHIMBUL DE BUNE PRACTICI
- sa impartaseasca expertiza Romaniei in lupta impotriva coruptiei si sa puna la dispozitia tarilor partenere modele desprinse din experienta noastra si solutii dezvoltate in combaterea coruptiei. Intre acestea, putem include Directia Nationala Anticoruptie, insarcinata cu lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Agentia Nationala de Integritate, responsabila in ceea ce priveste declaratiile de avere, conflictele de interese si incompatibilitatile, precum si Ministerul Justitiei, insarcinat cu elaborarea si promovarea legislatiei anticoruptie, formularea politicilor si dezvoltarea institutionala.
- sa continue sprijinirea activitatii retelelor de cooperare regionala existente, precum Initiativa Regionala Anticoruptie si Reteaua Anticoruptie pentru Europa de Est si Asia Centrala a OCDE, dar si initiative cum ar fi propunerea Regatului Unit pentru crearea unei retele a practicienilor in materia integritatii institutionale.
sursa foto: capital.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii