Ministrul Justitiei: "Le transmit inca o data"

Data: 30 March 2020, 10:21 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1399 afisari

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) a declarat, in contextul epidemiei de coronavirus, ca majoritatea romanilor respecta legea. Dar este posibil ca aceasta tulburare a vietii sociale pe care o traversam sa stimuleze altor cetateni intentia de a savarsi infractiuni. 


 Predoiu a tinut sa precizeze intr-o declaratie facuta la Europa FM ca ii avertizeaza pe cei care vor sa profite de starea de urgenta si sa comita infractiuni ca vor gasi politistii si procurorii la datorie: "Le transmit inca o data, firesc, respectati legea sau o veti simti. Poate chiar dupa gratii".

Iata declaratia facuta de Catalin Predoiu la Europa FM in 26 martie 2020:

Realizator: Ne ingrijoreaza criza sanitara, ne ingrijoreaza criza economica, dar si potentialul de infractionalitate pe care il aduc de obicei vremurile tulburi. Inainte de a intra in sedinta de Guvern, am discutat cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, despre pregatirile de a face fata unui eventual val infractional.

Buna ziua, domnule ministru Predoiu. Ati transmis recent o indrumare catre procurori sa aplice legea fara rezerva in aceasta perioada. Ati facut-o pentru ca va asteptati la un val de infractionalitate?

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Buna ziua si dvs., si radioascultatorilor dvs. As vrea sa precizez de la bun inceput ca din toate datele pe care le avem pana in prezent, imensa majoritate a cetatenilor romani respecta legea. Dar e posibil ca aceasta tulburare a vietii sociale pe care o traversam sa stimuleze altor cetateni intentia de a savarsi infractiuni. Stim cu ce ne-am putea confrunta, mai ales in contextul deplasarii unui numar mare de cetateni dintr-o parte in alta a Europei, dintr-o parte in alta a tarii. Si de aceea as vrea de la bun inceput sa precizez ca cei care vor sa profite de starea de urgenta si sa comita infractiuni vor gasi politistii si procurorii la datorie. Le transmit inca o data, firesc, respectati legea sau o veti simti. Poate chiar dupa gratii.

Realizator: Concret, ce strategie aveti in fata acestui fenomen la care spuneti ca, intr-o oarecare masura, va asteptati?

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: A fost clar pentru mine si ceilalti colegi de aici de la minister ca ne aflam in fata unei alegeri - fie va fi nevoie de elaborarea unei politici penale speciale pentru perioada starii de urgenta, fie va fi nevoie de o actiune mai speciala, mai concentrata si mai energica in aplicarea legii existente, insotita, eventual, si de interventii punctuale pe lege acolo unde e cazul. Am optat dupa o analiza foarte temeinica, foarte riguroasa, dupa ce m-am consultat si cu procurorul general, pentru cea de-a doua optiune. In speta, de a face aplicarea legii mai ferm, mai coerent si mai prompt.

Iar reperele politicii Ministerului pe care le avem in vedere in aceasta perioada sunt urmatoarele, in materie de politica penala:

-protectia unor valori fundamentale- viata, sanatatea, proprietatea, in conditii specifice de stare de urgenta;

-restrangerea unor drepturi proportional cu nevoia impusa de starea de urgenta, fara exagerari si restrangeri definitive, fireste;

-caracterul temporar al starii de urgenta, dar si revenirea la starea legislativa si judiciara normala dupa iesirea din starea de urgenta si pastrarea pe termen lung in parametri a unei legislatii penale democratice.

Noi am si facut, se stie deja, o interventie printr-o Ordonanta de Urgenta, saptamana trecuta, prin care am introdus infractiuni noi privind protectia vietii si sanatatii si am majorat punctual anumite pedepse la unele infractiuni existente. In acelasi timp, am emis si o indrumare catre Ministerul Public pentru a se concentra pe acele fapte care aduc atingere acestor valori fundamentale.

Am avut consultari cu procurorul general, cum spuneam, m-am consultat si cu ministrul de Interne si cred ca politica pe care noi o adoptam in prezent este cea corecta pentru ca, sa nu uitam, avem un Cod Penal care e construit deja astfel incat pedepsele in starea de urgenta sa fie severe si care se pot majora cu 2 ani daca fapta a fost comisa profitand de starea de urgenta. Daca va uitati, in cazul anumitor infractiuni se poate ajunge la pedepse de 7-10-15-20 de ani sau chiar pe viata daca sunt consecinte grave.

Realizator: E adevarat, este articolul 77, litera g, care spune ca savarsirea infractiunii de catre o persoana care a profitat de situatia prilejuita de o calamitate, de stare de asediu sau in cazul nostru stare de urgenta. Dar ce ne facem cu situatia in care, in fata unei instante, nu se va putea stabili ca infractorul a profitat de starea de urgenta, pur si simplu a comis un furt, o inselaciune in conditiile starii de urgenta, fara a profita de ea. Nu aveti in vedere totusi o lege temporara care sa inaspreasca pedepsele in perioada aceasta?

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Este tocmai rolul politistului si al procurorului sa dovedeasca faptul ca a profitat. Daca prezumam ca a profitat intram in logica unui proces inechitabil, iar procesul trebuie sa ramana echitabil chiar si in stare de urgenta. Relativ la circumstanta agravanta e firesc ca sanctiunile sa fie mai aspre, respectiv pana la maximul special prevazut de lege, maxim care spuneam ca poate fi majorat cu inca doi ani de zile. Din analiza noastra, pentru moment, politia, parchetele si instantele dispun de o legislatie penala apta sa asigure siguranta cetatenilor si ordinea publica.

Concentrarea trebuie sa fie acum pe aplicarea legii, din punctul nostru de vedere. Vorbiti de o lege penala temporara- legea penala temporara are in vedere perioade mai lungi de timp decat cea impusa de starea de urgenta si situatii de dezordini mai mari provocate de cauze si mai grave- miscari de populatii, dizlocari pe termen lung de la domiciliu prilejuite de dezastre, de razboaie etc., care presupun fragilizarea sau chiar fracturarea sociala pe termen lung, de luni si ani. Si, Slava Domnului, nu e cazul in prezent.

Realizator: Sunteti sigur ca nu e cazul sa se prelungeasca aceasta stare de urgenta? Presedintele Romaniei spunea ca ne-am putea astepta ca pana la sfarsitul anului lucrurile sa reintre in normal, deci mai sunt luni bune inainte.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Ca principiu, noi suntem pregatiti la Ministerul Justitiei pentru mai multe scenarii. Avem pregatite inclusiv texte suplimentare gata redactate pentru interventii punctuale sau mai de amploare, daca situatia o va impune, interventia fiind foarte rapida. Dar acum, in acest moment, sa venim cu o lege penala temporara care ar pune eventual si problema daca sanctiunea se aplica dupa iesirea din starea de urgenta si iesirea din vigoare a legii temporare este, repet, in acest moment nepotrivit.

Nu este adecvat momentului. Noi monitorizam permanent situatia. Filosofia de la care plecam si as vrea sa subliniez acest lucru, pe langa fermitatea mesajului catre institutiile de aplicare a legii, filosofia este proportionalitatea si echilibrul in materie de legiferare, actiunea ferma si rapida in materie de aplicare a legii. In acest moment, ce avem in Codul Penal este apt sa protejeze, fara nicio ezitare spun lucrul acesta, si trebuie sa ne concentram pe actiunea de aplicare a legii. Aplicare ferma, adica o ancheta rapida, o trimitere in judecata rapida pe probe solide, o judecata rapida bazata pe probe. De aceea, decretul a prevazut ca judecatorul poate da termen de la o zi la alta, tocmai pentru ca interventia se cere mai prompt acum, mai rapid. Concentrarea trebuie sa fie pe aplicarea legii.

Realizator: Ati vorbit despre aplicarea legii, ati spus ca v-ati consultat de mai multe ori cu procurorul general al Romaniei, un procuror general nou numit la propunerea dvs. Sunteti multumit de activitatea noului procuror general si de felul in care functioneaza Parchetul sub conducerea doamnei Scutea?

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Eu cred ca e devreme pentru un bilant, de abia a inceput mandatul, insa pot sa spun, fara ezitare, ca lucrez foarte bine cu procurorul general si cu echipa procurorului general de la Parchetul General. Comunicam zilnic, chiar si de mai multe ori, avem pareri rezonante pe subiecte, cel putin pana la acest moment. Imi pare rau ca e un botez cu apa rece, ca sa zic asa, pentru procurorul general dat fiind contextul, dar a mai trecut prin crize, a mai fost in functie, e un procuror experimentat si... sper sa nu se supere, e o mica doamna de fier. Exact ce trebuie acum la Parchetul General. Nu pot sa nu imi retin gandul ca a fost foarte bine ca am demarat la timp procedurile de selectie. Acum avem un Minister Public echipat bine, zic eu, in functiile cheie.

Realizator: Punctul sensibil al Ministerului Justitiei, cel mai complicat de obicei pentru orice ministru al Justitiei, este la nivelul penitenciarelor. Ati si avut deja o criza. Ati inregistrat pana acum vreun caz de detinut sau de personal din cadrul penitenciarelor care sa fi fost infectat cu coronavirus?

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Sistemul penitenciar e un punct sensibil pentru ministrii de Justitie din toate tarile europene, lucru pe care il spun in cunostinta de cauza. Nu avem in acest moment niciun caz confirmat. A fost un caz suspect de boala, dar testul e negativ, a iesit ieri (nn joi, 26 martie) si, in acest moment, nu avem. Avem insa mai multe persoane care sunt in supraveghere pentru ca sunt transferate.

Inclusiv aseara am avut un transfer din Italia si a intrat imediat in izolare. De altfel, pot sa va spun ca la Administratia Nationala a Penitenciarelor am luat primele masuri inca de acum o luna de zile in preajma CSAT, am accelerat dupa CSAT si am apasat si mai tare pe acceleratie dupa emiterea decretului privind starea de urgenta. Avem, simultan, trei provocari: protectia fata de epidemie, pastrarea controlului in penitenciare si restrangerea proportionala a drepturilor persoanei aflate oricum temporar in restrangere de drepturi fundamentale ca urmare a condamnarii penale.

Realizator: Concret, ce masuri ati luat?

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Am impus de cateva saptamani vizitele cu separator, pentru a evita contaminarile, a fost prima masura. Acum, in stare de urgenta, le-am suspendat, ca o masura temporara, insotita de compensatii, insa. Le-am extins posibilitatea de a comunica telefonic sau video cu familia, inclusiv audierile de catre instanta se fac in principial prin videoconferinta. Discutam permanent cu detinutii, li se explica situatia, oamenii au inteles care sunt problemele si care sunt solutiile. Am discutat special cu Consiliul Superior al Magistraturii pentru includerea eliberarilor conditionate in lista cauzelor urgente pe care instantele le vor judeca in aceasta perioada si asa s-a procedat, motiv pentru care multumesc CSM, e un semnal bun pentru starea de spirit din penitenciare. Pana acum am reusit sa protejam si colonia de prizonieri si angajatii penitenciarelor prin masuri specifice complexe.

E un merit care e, in primul rand, al conducerii, angajatilor, dar si al sindicatelor care ne-au sprijinit foarte mult in aceasta perioada. Nu vreau sa uit sa adaug pe aceasta lista si detinutii. Pentru ca realmente, pana acum, este o stare de spirit care ne-a demonstrat ca oamenii au inteles situatia, ca indura cu rabdare, ca asteapta sa trecem cu bine prin ea. Ati vorbit de Satu Mare si nu vreau sa ocolesc subiectul. Chiar si in acel caz dramatic a fost vorba de o revolta cu zece detinuti, care au primit o reactie negativa din partea celorlalti. Acestia s-au desolidarizat imediat si asta a demonstrat ca masurile luate au fost bune si intelese.

La un numar de aproximativ 20.000 de detinuti, poti sa ai si cazuri particulare deviante. Important este insa sa intervii cu promptitudine! Pana acum, lucrurile sunt in control, dar suntem in permanenta alerta. Este, intr-adevar, un punct sensibil si avem toata atentia, discut cred ca de trei sau patru ori pe zi cu directorul ANP, rapoarte pe situatie, pe masuri pe care le luam, ne consultam.

Realizator: In privinta personalului ati luat masuri? Pentru ca este si asta o cale de a patrunde virusul in penitenciare, adus de personal.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Au fost luate masuri, pe langa instructajul special de a respecta regulile sanitare, inclusiv dupa incheierea serviciului. S-au facut proceduri si algoritmi de rotatie a cadrelor astfel incat sa eliminam pe cat posibil contaminarile in cascada, care ne-ar pune intr-adevar o serioasa problema.

Realizator: Ati spus ca ati primit tot sprijinul CSM-ului, ca in instante se lucreaza cu celeritate pe cererile de eliberare conditionata. Cum functioneaza, in general instantele, in acest moment?

S-a optat corect in decret pentru solutia flexibila in care activitatea sa continue pentru un numar de cauze urgente si importante, stabilite de colegiile instantelor. Dar, tot in baza decretului, CSM, la randul sau, a emis ieri o hotarare de indrumare prin Sectia de judecatori. In baza acestei hotarari, infractiuni de flagrant, cele care aduc atingere sanatatii, liberarile conditionate, precum si alte cauze urgente se judeca. Serviciul public judiciar continua pentru ca e firesc sa continue. E momentul ca justitia sa arate mai pregnant decat in orice alt moment ca este o putere.

Realizator: Cum lucreaza Ministerul Justitiei in aceasta perioada? Ati trimis oamenii acasa? Lucrati pe email?

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Lucreaza la fel. La Ministerul Justitiei este mai tot timpul stare de urgenta, nu numai in aceasta situatie. Acesta este specificul activitatii si al competentelor. Am luat, din proprie initiativa, cateva reguli speciale de protectie in interior si apoi ne-am aliniat si integrat la regulile Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) si ordonantelor militare. E adevarat ca lucram online intre departamente, in minister printam mai putina hartie, dar e o metoda pe care incepusem oricum s-o practicam chiar si inainte de starea de urgenta. Acum, o parte din personal lucreaza in sistem de telemunca si am indesit foarte mult coordonarile rapide, comunicarile rapide cu secretarii de stat, directorii.

Daca e ceva nou, e avalansa de mesaje pe care le primim zilnic pe toate canalele. Fiecare dintre oficialii ministerului, si eu, si secretarii de stat, primim sute de mesaje, pe whatsapp, email, telefonic. Intre ele nu toate sunt urgente. Prima grija este sa facem un triaj al problemelor.

Toate ministerele lucreaza acum sub presiune maxima si o parte din presiune se descarca pe ministerul nostru cu ocazia actelor trimise la avizare si, de aceea, pe anumite departamente lucram non-stop, si nu exagerez, zilnic, pana tarziu in noapte pentru a gasi solutii. Uneori nu suntem foarte populari din cauza asta, pentru ca mai si respingem anumite initiative, sau le cenzuram, dar asta e in fisa postului si sper sa fim intelesi".

 

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*