MCV-ul poate si trebuie sa fie declarat prin justitia europeana ca fiind epuizat
Data: 14 November 2018, 13:23 | autor: Av. Adrian Toni NEACSU | 0 comentarii | 1941 afisari
Solicitarea de suspendare a efectelor unor legi in vigoare intr-un stat membru si a unor proceduri declansate in baza unor legi dintr-un domeniu in care UE nu are nici o competenta juridica a depasit orice limita.
MCV-ul poate si trebuie sa fie declarat prin justitia europeana ca fiind epuizat.
De asemenea, din perspectiva Tratatului UE, rapoartele emise de CE in baza acestui MCV sunt nule si neavenite, atat prin incalcarea comptentelor exclusive ale statelor membre, cat si ca urmare a unui abuz de putrere.
Si acum perspectiva juridica.
MCV-ul a fost instituit prin Decizia Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, in jurul a 4 obiective de referinta, stabilite in anexa.
Decizia, si implicit mecanismul de cooperare si verificare, a intrat in vigoare odata cu Actul de aderare a Romaniei la UE. Potrivit acestei decizii, daca Romania nu realiza progrese in ce priveste cele 4 obiective de referinta, Comisia Europeana putea aplica clauzele de salvgardare prevazute in art. 37 si 38 din Actul de aderare. Clauza de salvgardare (in esenta nerecunoasterea hotararilor judecatoresti) putea fi invocata doar in primii 3 ani de la aderare, deci pana in 2010. in prezent deci, Decizia prin care s-a instituit MCV nu mai are nici o finalitate. In drept nu exista obligatii fara sanctiuni.
Potrivit Deciziei de instituire a MCV, Comisia poate sa-si prezinte concluziile exclusiv cu privire la modul de indeplinire a celor 4 obiective de referinta. Noi obiective de referinta nu pot fi instituite decat prin modificarea excplicita a Deciziei CE din 13 decembrie 2006, lucru care nu s-a intamplat niciodata.
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii