MASURI PREVENTIVE
-
INLOCUIREA MASURII ARESTARII PREVENTIVE. CAZUL SORIN OPRESCU – TMB, incheierea din 25.09.2015: „Circumstantele personale ale inculpatului si starea de sanatate invocate de catre inculpat nu pot constitui temei al reconsiderarii privarii sale de libertate, ci trebuie evaluate in contextul gravitatii sporite a presupusei fapte de care este acuzat inculpatul si al scopului urmarit prin masura preventiva dispusa... Respinge cererea, ca neintemeiata”
Prin incheierea din 25.09.2015, Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala a respins cererea inculpatului Sorin Mircea Oprescu, primar general al Municipiului Bucuresti, de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura preventiva a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.
-
AVOCAT ARESTAT PENTRU TRAFIC DE INFLUENTA – CAB, incheierea din 05.01.2012 in dosarul nr. 65/2/2012: „Liberalismul profesiei de avocat nu poate fi inteles ca o posibilitate de a impiedica bunul mers al justitiei. Inculpatul are studii universitare juridice, situatie care nu l-a stopat din atitudinea sa de incalcare grosolana a legilor penale, cu intentia vadita de a obtine o suma importanta de bani, pentru care se contura obtinerea unei solutii nelegale intr-un dosar penal”
Prin incheierea din 05.01.2012, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a I-a penala a admis referatul DNA cu propunere de luare a masurii arestarii preventive fata de C.S., avocat in cadrul Baroului Bucuresti.
-
ARESTAREA PRIMARULUI SORIN OPRESCU. RESPINGEREA CONTESTATIEI – CAB, incheierea nr. 950/CO/DL din 14.09.2015: „Masura se impune si pentru a nu da posibilitatea inculpatului sa ascunda probele necesare efectuarii unei investigatii economice paralele si proactive care sa permita atat documentarea activitatii infractionale, cat si indisponibilizarea produsului infractiunii in vederea confiscarii speciale si a confiscarii extinse”. Luarea de mita (art. 289 CP)
Prin Incheierea nr. 950/CO/DL din 14.09.2015, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala a respins contestatia formulata de inculpatul Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucuresti, impotriva masurii arestarii preventive dispuse prin incheierea de sedinta pronuntata la data de 06.09.2015 de Tribunalul Bucuresti-Sectia I penala.
-
DOSARUL ALINA BICA 3 – ICCJ, incheierea nr. 635/02.09.2015: „Cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte (dare, luare de mita) si la producerea rezultatului, respectiv solutionarea dosarului nr. 335/D/P/2012 in favoarea mituitorului Simu Horia, apartine numitei Bica Alina Mihaela. Aceasta a determinat solutionarea dosarului prin clasare, in schimbul mitei. Demersul complicelui Pop Serban a fost de asemenea grav sub aspectul necesitatii arestarii preventive”
Prin incheierea nr. 635/02.09.2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia penala a admis referatul intocmit de procurorul sef sectie DNA Gheorghe Popovici cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive fata de fostul procuror sef al DIICOT Alina Bica si de fostul presedinte al ANAF Serban Pop, in dosarul nr. 95/P/2015.
-
RESPINGEREA PROPUNERII DE ARESTARE PREVENTIVA A UNUI MAGISTRAT – CA Oradea, incheierea nr. 2/IP/26.01.2013: „Este adevarat faptul ca inculpatul P.M. este cercetat in alte doua dosare de catre DNA-ST Oradea, insa curtea retine ca acesta se bucura de prezumtia de nevinovatie reglementata de Art. 6.2 CEDO, acest aspect neputand fi retinut in defavoarea sa”. Traficul de influenta (art. 257 alin. 1 CP 1969 cu aplic. art. 6 si 7 alin. 3 din Legea nr. 78/2000)
Prin incheierea nr. 2/IP/26.01.2013, Curtea de Apel Oradea-Sectia penala si pentru cauze cu minori a respins propunerea de arestare preventiva formulata de Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Oradea cu privire la inculpatii Marcel Pistuca si Mircea Puscas, judecator in cadrul Curtii de Apel Oradea, cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la trafic de influenta, respectiv trafic de inf ...
-
ARESTARE JUDECATORI – CAB, incheierea din 15.03.2013: „Din convorbirea purtata in mediul ambiental la 19.12.2012 intre C.A.A. si D.V. rezulta ca acestea poarta discutii cu privire la anumite dosare si la modalitatea de cumparare/ traficare a influentei asupra unor colegi judecatori, in schimbul unor foloase de ordinul zecilor de mii de euro, scopul urmarit constand in facilitatea obtinerii de catre anumite persoane cercetate in dosare penale a unor hotarari favorabile”
Prin incheierea din 15.03.2013, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala a admis, in parte, referatul procurorilor DNA cu propunere de luare a masurii arestarii preventive fata de sapte persoane, printre care doi magistrati - Viorica Dinu si Antonela Anemary Costache, judecatori in cadrul Curtii de Apel Bucuresti -, si a dispus arestarea preventiva fata de sase persoane, intr-un dosar avand ca obiect savarsirea unor fapte ...
-
CAZUL SORIN OPRESCU. INCHEIEREA DE ARESTARE A PRIMARULUI GENERAL AL CAPITALEI – Judecatoarea Daria Isabela Mihet de la TMB: „Probele administrate in cursul urmaririi penale contureaza teza potrivit careia, inculpatul O.S.M. a primit de la P.B.C. suma de 25.000 euro cu titlu de mita si nu cu titlu de 'imprumut' asa cum a sustinut inculpatul in mod cu totul neconvingator, in fata judecatorului”. Luarea de mita (art. 289 CP cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000)
Prin incheierea din 06.09.2015, Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala a admis referatul procurorului DNA Valina Calarasu cu propunere de luare a masurii arestarii preventive fata de Sorin Oprescu, primar general al Municipiului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.
-
ADMITEREA PROPUNERII DE ARESTARE PREVENTIVA DUPA FLAGRANT. CAZUL MIHAIL VLASOV – CAB, incheierea din 19.03.2014: "Judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca probele sunt temeinice, ele dovedind pana la acest moment presupusa fapta penala savarsita de inculpat (inregistrarea ambientala, declaratia soferului inculpatului, declaratiile denuntatorului s.a.)". Traficul de influenta (art. 291 alin. 1 CP rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000).
Prin incheierea din 19.03.2014, Sectia a I-a penala a Curtii de Apel Bucuresti a examinat si admis referatul procurorilor DNA cu propunere de luare a masurii arestarii preventive fata de Mihail Vlasov, fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.
-
CARACTERUL EXCEPTIONAL AL MASURII ARESTARII PREVENTIVE – CAB, decizia nr. 198/C/07.05.2014: „Curtea apreciaza ca perioada petrecuta de inculpat in stare de arest (peste 1 an si 5 luni) este de natura sa diminueze pericolul concret pentru ordinea publica si sa atenueze sentimentul de insecuritate indus in randul cetatenilor, mentinerea inculpatului in stare de arest creand aparenta unei executari de pedeapsa, iar nu a unei detentii provizorii”
Prin decizia nr. 198/C/07.05.2014, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a I-a penala a admis contestatia inculpatului Nelu Iordanche, a desfiintat, in parte, incheierea de sedinta din 07.04.2014 pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala si a dispus inlocuirea acestei masuri cu arestul la domiciliu. In pronuntarea acestei solutii, instanta de control judiciar a apreciat ca mentinerea inculpatului in stare de arest preve ...
-
PRELUNGIREA ARESTARII PREVENTIVE IN CAMERA PRELIMINARA. CAZUL RARINCA - TMB, incheierea din 03.07.2014: „Modul in care inculpata a actionat si urmarile care s-ar fi putut produce pe termen lung, mai ales asupra imaginii justitiei printr-unul dintre membrii sai etalon, sunt criterii de apreciere a starii de pericol social”. Santajul (art. 207 CP)
Tribunalul Bucuresti-Sectia a I-a penala, prin incheierea din 3 iulie 2014, pronuntata in camera preliminara, a constatat legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive si a dispus mentinerea masurii luate impotriva inculpatei Mariana Rarinca, in dosarul nr. 22674/3/2014, avand ca obiect santajul (art. 207 CP).
-
ARESTARE PREVENTIVA, DOSAR GALA BUTE - ICCJ, incheierea nr. 140/25.02.2015: Admite propunerea formulata de PICCJ-DNA privind pe Udrea Elena Gabriela pentru 3 infractiuni de luare de mita (art. 289 CP) si o infractiune de abuz in serviciu (art. 297 CP). Respinge propunerea pentru folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000)
Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a examinat referatul procurorilor DNA cu propunere de luare a masurii arestarii preventive fata de Elena Gabriela Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru 6 infractiuni, in dosarul „Gala Bute”.