Masura IGPR pentru arestati si avocatii lor (Document)
Data: 23 March 2020, 12:23 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1645 afisari
Inspectoratul General al Politiei Romane – condus de chestorul Liviu Vasilescu (foto) – a anuntat marti, 17 martie 2020, masura luata in aceeasi zi pentru persoanele retinute si arestate, ca urmare a decretarii starii de urgenta.
Astfel, in documentul comunicat decanului Baroului Bucuresti, Ion Dragne, IGPR precizeaza ca avocatii pot lua legatura telefonic cu clientii lor inainte ca acestia sa fie audiati prin videoconferinta de catre instante si parchete.
Comunicatul IGPR (vezi facsimil):
„Intrucat la data de 16 martie 2020, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, s-a publicat Decretul nr. 195 din 16.03.2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei care cuprinde, in Anexa nr. l – Masuri de prima urgenta cu aplicabilitate directa, dispozitii aplicabile domeniului justitie cu incidenta directa asupra subdomeniului executarii pedepselor si masurilor privative de libertate, la nivelul administratiei centrelor de retinere si arestare preventiva din subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane au fost dispuse masuri specifice, in contextul aplicabilitatii dispozitiilor executional-penale tuturor persoanelor private de libertate, indiferent de regimul juridic al custodierii.
Astlel, avand in vedere dispozitiile art. 234 alin. (1) din HG. nr. 157/2016 si cele ale art. 43 alin. (6) din Decret, potrivit carora ascultarea persoanelor private de libertate custodiate in centre se face prin videoconferinta la locul de detinere, fara a fl necesar acordul persoanei private de libertate, la nivelul administratiei centrelor de retinere si arestare preventiva din subordinea Inspectoratului General al Politiei Romane au fost dispuse masuri organizatorice astfel incat sa se obtina de la organul judiciar, in conditiile Codului de Procedura Penala, detaliile organizatorice (respectiv ziua si prezenta avocatului la locul de detinere sau la sediul organului judiciar in vederea desfasurarii actului procedural), ora si modalitatea tehnica de desfasurare a procedurii.
In acest context, avand in vedere faptul ca accesul liber la justitie al persoanelor private de libertate nu poate fi restrans, va comunicam, spre informarea membrilor, faptul ca administratia centrelor asigura, in baza cererii persoanei private de libertate, depusa in exercitarea dreptului la asistenta juridica, posibilitatea legaturii prin mijloace tehnice dintre persoana privata de libertate si aparatorul acesteia (preponderent telefonic, ca masura cu caracter de preventie, destinata eliminarii oricarui risc, atat pentru persoanele private de libertate si personalul centrului, cat si pentru eventualii contacti), anterior prezentarii ascultarii prin videoconferinta de catre organul judiciar”.
Sursa foto: Agerpres
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii