MApN, sanctionat de CNCD pentru discriminarea femeilor din invatamantul militar
Data: 05 April 2016, 16:51 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2039 afisari
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a dat publicitatii, marti 5 aprilie 2015, un comunicat de presa privind sentinta nr. 1090/01.04.2016, pronuntata de Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, prin care a fost respinsa cererea de chemare in judecata formulata de MApN pentru anularea sanctiunii primite ca urmare a constatarii, de catre CNCD, ca femeile din invatamantul militar sunt discriminate din cauza menstruatiei si pentru ca raman insarcinate.
Comunicatul CNCD:
„Curtea de Apel Bucuresti a hotarat vineri, 1 aprilie, ca excluderea nejustificata a femeilor de la mai multe specializari militare si oferirea unui numar extrem de mic de locuri pentru femei in invatamantul militar superior este discriminatorie. Marea majoritate a institutiilor de invatamant pre-universitar si universitar ale MApN ofera in continuare un numar de locuri disproportionat de mic pentru femei in comparatie cu barbatii, fara prezentarea unor justificari obiective, legitime si proportionale.
MApN a fost deja sanctionat prin avertisment de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in octombrie 2014 pentru aceasta diferentiere nefondata. In ciuda acestei sanctiuni, MApN a contestat decizia CNCD in iarna anului trecut, argumentand in fata Curtii de Apel Bucuresti ca femeile nu pot face parte din Armata Romana pentru ca au ciclu menstrual si, cateodata, fac copii:
'O abordare fara limitari si constrangeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere in unitatile si institutiile de invatamant militar poate conduce in situatia cea mai defavorabila, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de catre femei, la toate armele si specialitatile militare; prin reducere la absurd, intr-o perioada de 6-9 ani, poate aparea situatia conform careia o escadrila de avioane multirol sau elicoptere de lupta sa fie incadrata numai cu femei, ceea ce conduce, datorita structurii morfo-fiziologice si biologice a partii feminine, ca in fiecare luna, pentru o perioada de 4-5 zile escadrila sa fie neoperationala, iar pe perioada maternitatii, care se poate intampla pentru mai multe femei din acelasi escadrila situatia sa fie asemanatoare'.[1]
'Locurile segregate si existenta unui numar de locuri considerabil mai mic alocat femeilor pentru admiterea in cadrul institutiilor de invatamant din cadrul MApN ne arata inca o data ca in Romania accesul femeilor este restrictionat in anumite domenii doar pentru ca sunt femei, aspect de altfel intarit prin argumentele absurde folositede reprezentatii MapN', declara Andreea Braga, Presedinta Centrului FILIA.
Exemplul ales de MApN pentru a isi justifica practica discriminatorie este de-a dreptul ironic, mai ales pentru ca Romania a fost singura tara care a avut in Al Doilea Razboi Mondial o escadrila formata exclusiv de femei. Escadrila alba a ramas in istoria Armatei Romane prin faptele sale de arme, precum misiuni de evacuare a ranitilor in Batalia de la Odessa, Batalia de la Stalingrad si Batalia din Crimeea.
Semnatarii[2] petitiei depuse de 17 organizatii la CNCD au atras atentia ca impartirea inegala pe sexe a locurilor scoase la concurs in cadrul unitatilor de invatamant ale MApN nu a existat intotdeauna. Accesul fetelor in colegiile militare liceale, de exemplu, a fost permis pentru prima data in anul 2001. In perioada 2001 – 2004, nu au existat locuri de admitere separate pentru fete si baieti. Structura promotiilor de absolventi pentru perioada 2005-2008 demonstreaza faptul ca prezenta fetelor era cel putin la fel de numeroasa ca cea a baietilor, iar performantele lor scolare, atat la admitere, cat si la absolvire erau, de multe ori, superioare celor realizate de colegii lor baieti. in anul scolar 2016-2017, nu exista niciun loc pentru fete in invatamantul militar liceal.
'In lipsa unor justificari reale, bazate pe date stiintifice concrete care sa dovedeasca faptul ca persoanele de sex feminin nu pot face fata rigorilor profesiei si conditiilor de lucru respective, nu putem lega aceste cifre decat de traditie bazata pe stereotipuri si prejudecati, ceea ce nu este o explicatie rezonabila si acceptabila in contextul limitarii dreptului la educatie si formare profesionala pe criteriul sex', a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului si reprezentanta Coalitiei anti-discriminare. 'In baza acestui mod reductionist si retrograd de a privi viata femeilor, fosta Secretara de Stat Hillary Clinton ar fi trebuit sa isi ia concediu 4-5 zile pe luna, alaturi de toate femeile care muncesc, indiferent ca sunt judecatoare, inginere sau profesoare'.
Continuarea admiterii segregate pe sexe in invatamantul militar pentru anul scolar 2016-2017 arata ca sanctiunea prin avertisment nu are un impact real asupra celor care discrimineaza, mai ales luand in calcul faptul ca locurile rezervate femeilor raman in continuare extrem de putine. Coalitia Anti-discriminare, retea informala de lobby si advocacy care a sustinut acest caz in fata Curtii de Apel Bucuresti, atrage atentia ca planul de scolarizare pentru 2016-2017 este in continuare discriminatoriu, desi MApN a introdus locuri nesegregate pe sexe la anumite arme. Spre exemplu, Academia Fortelor Terestre 'Nicolae Balcescu' din Sibiu ofera doar 14 locuri pentru care concursul de admitere se organizeaza fara a fi luat in considerare genul. Arma in cauza este intendenta, adica serviciul din cadrul fortelor armate care asigura aprovizionarea trupelor cu hrana si cu echipament. Practic, MApN decide ca singurul domeniu in care barbatii si femeile pot fi la fel de bine pregatiti este organizarea unei popote militare. Din totalul de 212 locuri scoase la concurs de Academia Nicolae Balcescu, 34 de locuri (16%) sunt rezervate femeilor, in timp ce 178 sunt accesibile numai barbatilor.
Coalitia anti-discriminare solicita CNCD ca sanctiunile aplicate sa fie proportionale cu gravitatea faptei de discriminare si cu adevarat disuasive. Amintim ca CNCD poate sanctiona persoanele juridice cu amenda de pana la 2.000 pana la 100.000 RON pentru discriminare. Situatia nu se schimba pentru ca MApN nu a primit inca o sanctiune semnificativa, desi, conform hotararilor CNCD si a Curtii de Apel Bucuresti, blocheaza in continuare nejustificat accesul la educatie militara pentru intregi generatii de femei care isi doresc sa faca parte din Armata Romana”.
Minuta sentintei nr. 1090/01.04.2016 pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul nr. 919/2/2015:
„Respinge ca neintemeiata cererea de chemare in judecata. Cu recurs in 15 zile de la pronuntare. Pronuntata in sedinta publica, azi 01.04.2016”.
[1] Cerere de chemare in judecata a MApN nr DLJ 772 din 12.02.2015, disponibila aici.
[2] Organizatiile neguvernamentale Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, Centrul de Resurse pentru Participare Publica - CeRe, Asociatia Transcena, Asociatia Romano ButiQ, Societatea de Analize Feministe – AnA, Asociatia GRADO, Asociatia E-Romnja, Asociatia Pas Alternativ Brasov, Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania, Asociatia Romanian Women’s Lobby, Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”.
sursa foto: onlinereport.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii