Kovesi poate fi suspendata in trei situatii. Una este devastatoare
Data: 17 February 2019, 10:41 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1307 afisari
S-a pus in discutie in ultimele zile posibilitata ca fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto) sa fie suspendata din magistratura in urma declansarii urmaririi penale impotriva sa pentru luare de mita, abuz in servciu si marturie mincinoasa. Cu toate acestea, punerea sub acuzare nu este de ajuns pentru o asemenea masura. Exista doua situatii in care Kovesi poate ajunge suspendata din magistratura.
Prima dintre ele este punerea in miscare a actiunii penale si dispunerea masurii controlului judiciar fata de Kovesi. Un control judiciar care sa cuprinda insa interdictia de a-si exercita exercita profesia. De asltfel, aceasta posibilitate este prevazuta de art. 62 alin. (1) lit. a/2 din Legea 303 din 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: “Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (…) cand fata de acesta s-a luat masura preventiva a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune si organul judiciar a stabilit in sarcina sa obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a savarsit fapta”. Un caz concret de acest gen a fost cel al altor doi fosti procurori DNA, in speta Lucian Onea si Mircea Negulescu, care au primit control judiciar din partea PICCJ prin care li s-a interzis sa isi exercite profesia de procuror, ulterior fiind suspendati din functie de catre CSM.
Trimitere in judecata, cu confirmarea rechizitoriului in camera preliminara
O a doua situatie este cea care in Laura Kovesi ar fi trimisa in judecata. Dar nu doar atat, ci doar daca rechizitoriul ar fi confirmat de catre judecatorul de camera preliminara. Se stipuleaza acest lucru tot in Legea 303/2004, la art. 62 alin. (1) lit. a): “Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (…) cand a fost trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, dupa confirmarea judecatorului de camera preliminara”.
Pentru a exemplifica aceasta situatie, amintim de cazul procurorului Eugen Stoina, care a fost trimis in judecata, dar fata de care Sectia pentru procurori a CSM a decis amanarea suspendarii pana la confirmarea rechizitoriului in camera preliminara: “Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat amanarea analizarii suspendarii din functia de procuror, a domnului Stoina Eugen, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, pana la solutionarea cauzei in procedura de camera preliminara”.
Exista totusi posibilitata suspendarii
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii