Judecatorul Dan Anton si o grefiera din cadrul Judecatoriei Iasi au fost retinuti de DNA. In acelasi dosar este cercetat si un procuror
Data: 22 October 2015, 15:35 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2692 afisari
Directia Nationala Anticoruptie a dat publicitatii, joi 22 octombrie 2015, un comunicat de presa privind retinerea pentru 24 de ore a judecatorului Dan Anton (foto), de la Curtea de Apel Iasi-Sectia penala si pentru cauze cu minori, sub aspectul infractiunilor de trafic de influenta, violare a vietii private, instigare la abuz in serviciu, santaj si dare de mita.
Potrivit comunicatului DNA, in acelasi dosar, a fost retinuta si grefiera Mihaela Gabriela Prelipcean, de la Judecatoria Iasi, pentru favorizare a faptuitorului, in timp ce procurorul Mihaela Juravle, din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani, este cercetat sub masura controlului judiciar cu privire la savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe o durata de 24 ore, incepand de la data de 21 octombrie 2015, a inculpatilor:
ANTON DAN, magistrat in cadrul Curtii de Apel Iasi – Sectia penala si pentru cauze cu minori, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- trafic de influenta (2 infractiuni),
- violarea vietii private,
- instigare la abuz in serviciu,
- santaj,
- dare de mita;
PRELIPCEAN MIHAELA GABRIELA, grefier in cadrul Judecatoriei Iasi, cu privire la savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului.
De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 21 octombrie 2015, fata de inculpatii:
JURAVLE MIHAELA, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- cumparare de influenta,
- complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata (2 infractiuni);
HAUCA TEODOR, fost senator in Parlamentul Romaniei, in prezent administrator al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- trafic de influenta,
- cumparare de influenta,
- instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (2 infractiuni);
MOGLAN MARINA, concubina inculpatului Anton Dan (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca), cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la santaj,
- complicitate la dare de mita,
- dare de mita;
DEL GATTO RENATO, om de afaceri italian, cu privire la savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.
Totodata, procurorii anticoruptie au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii:
BADICA DOINA, consilier in cadrul Senatului Romaniei – Comisia Economica Industrii si Servicii, cu privire la savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata;
ZVINCA FLORIN-DANIEL, lucrator de politie in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stanca Costesti, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu;
LUPUSORU CARMEN-GABRIELA, medic primar neurologie psihiatrica pediatrica la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita;
POPUSOI CATALIN ION, agent de paza, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita.
Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:
In cursul anului 2014, urmare a faptului ca Parchetul de pe langa Judecatoria Husi a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a unei persoane (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca), sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda calificata in forma continuata, o ruda a acesteia a apelat la inculpatul Hauca Teodor pentru ca acesta sa isi foloseasca influenta asupra unor magistrati din cadrul Curtii de Apel Iasi, in vederea solutionarii favorabile a dosarului respectiv.
Astfel, la data de 14 mai 2014, cu ocazia unei intalniri organizate la un hotel din municipiul Iasi, la care au participat, printre altii, inculpatii Hauca Teodor si Anton Dan, acesta din urma le-a dat asigurari interlocutorilor sai ca poate interveni pe langa cei doi judecatori investiti cu judecarea cauzei respective.
In schimbul interventiei sale, dar si pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, inculpatul Anton Dan le-a cerut persoanelor interesate sa-i angajeze persoanei trimise in judecata, ca aparator, un apropiat al sau, avocat in cadrul Baroului Iasi.
In acelasi context, inculpatul Hauca Teodor si o alta persoana i-au asigurat, in datele de 09.10.2014 si 10.10.2014, cu titlu gratuit, magistratului Anton Dan, servicii hoteliere si de transport pe raza oraselor Balti si Chisinau din Republica Moldova.
In cursul lunii februarie 2015, magistratii Curtii de Apel Iasi a mentinut fata de aceasta pedeapsa de 4 ani si 6 luni de inchisoare si au desfiintat in integralitate, cu privire la latura civila, sentinta penala emisa de Judecatoria Husi, diminuand daunele materiale la care a fost obligata initial persoana trimisa in judecata pentru contrabanda.
Incepand cu data de 18 septembrie 2014, intre inculpatii Anton Dan si concubina acestuia, Moglan Marina si doi oameni de afaceri din Italia, unul dintre ei fiind inculpatul Del Gatto Renato, au avut loc mai multe intalniri al caror subiect il constituia facilitarea intrarii si dezvoltarii unor investitii in infrastructura pe piata din Republica Moldova, de catre acestia din urma.
Aceste tatonari s-au concretizat in cursul lunii august 2015, cand inculpatul Del Gatto Renato i-a promis magistratului Anton Dan o suma consistenta, dar neprecizata de bani, pentru sine, si un post de director la firma nou infiintata in Chisinau, Republica Moldova, pentru inculpata Moglan Marina.
Inculpatul Anton Dan a fost de acord cu 'oferta' omului de afaceri, angajandu-se ca va interveni in acest sens atat pe langa o persoana influenta din cadrul Parlamentului Republicii Moldova cat si pe langa unii membri din guvernul acestui stat.
Cei doi inculpati chiar i-au intermediat omului de afaceri o intalnire cu unul dintre ministrii guvernului din Republica Moldova.
La data de 27 februarie 2015, inculpatul Anton Dan, sprijinit de inculpata Moglan Marina, a patruns in locuinta fostului sot si, fara consimtamantul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de inregistrare video, disimulat intr-un ceas electronic, (achizitionat de catre o persoana de pe un site de vanzari on-line, din dispozitia inculpatului Anton Dan si platit de acesta din urma) in scopul obtinerii unor imagini care sa contina detalii din viata privata a acestuia.
Anterior, inculpatul Anton Dan, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, l-a inregistrat video, in mediul ambiental, in mod nelegal, intr-un loc public.
Aceste filmari urmau sa fie folosite ulterior de catre cei doi inculpati in vederea santajarii persoanei respective, dar si de a-l discredita pe acesta in fata diferitelor organisme ale statului.
In intervalul 29.12.2014-03.01.2015, inculpatul Anton Dan a facut demersuri, printr-un intermediar, pe langa suspectul Zvinca Florin Daniel, lucratorul de politie in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stanca Costesti, judetul Botosani, determinandu-l pe acesta din urma sa-si incalce, la data de 03.01.2015, atributiile de serviciu, precum si dispozitiile imperative ale din Legea 248/2005 (republicata), privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Concret, suspectul a permis iesirea din tara, pe la Punctul de trecere a frontierei Stanca, judetul Botosani, a inculpatei Moglan Marina insotita de cei copii minori (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca) ai acesteia, fara sa aiba o declaratie autentificata a celuilalt parinte, privind acordul in legatura cu efectuarea de catre copiii minori, a unei calatorii in afara granitelor statului roman, respectiv in Republica Moldova.
In cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Anton Dan, beneficiind de ajutorul concubinei sale, l-a cointeresat material, prin oferirea unor sticle cu bauturi alcoolice, pe suspectul Popusoi Catalin Ion, agent de paza la o firma care asigura securitatea unitatii scolare frecventata de cei doi copii minori ai inculpatei Moglan Marina.
In schimbul acestor bunuri, suspectul trebuia sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv sa-i semnaleze inculpatului Anton Dan orice vizita facuta de tatal minorilor in cadrul unitatii scolare, fiind 'pus in garda' in acest fel, cu privire la prezenta persoanei respective pe raza municipiului Iasi .
In cursul lunii mai 2014, dupa pronuntarea divortului si in conditiile in care, fostul sot al inculpatei Moglan Marina si-a manifestat intentia de a devoala in mass-media datele pe care le detinea privind imoralitatea judecatorului Anton Dan, a fost acostat de o persoana care a amenintat-o ca, in cazul in care isi va materializa intentiile de a expune in presa relatia extraconjugala a magistratului, va suferi consecinte de ordin fizic. Cateva luni mai tarziu fostul sot al inculpatei l-a vazut pe cel care-l amenintase in compania inculpatului Anton Dan.
Ulterior acestui eveniment, incepand cu data de 08.09.2014, persoana amenintata a formulat mai multe plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare care-l vizau pe judecatorul Anton Dan, adresate Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, Consiliului Superior al Magistraturii si Presedintiei Romaniei, date care au ajuns la cunostinta magistratului, inclusiv prin intermediul concubinei sale, Moglan Marina.
Pentru a-l descuraja si pentru a-l determina pe acesta sa inceteze demersurile initiate in justitie sau facute pe langa alte autoritati ale statului, inculpatul Anton Dan a initiat o campanie de hartuire a persoanei respective, prin interpusi, urmarind, in principal, privarea acesteia de dreptul de a lua contact cu cei doi copii minori, dar si pentru a se asigura ca nu vor mai exista actiuni care sa aduca atingere intereselor magistratului.
Concret, inculpatul Anton Dan a actionat pentru identificarea si determinarea unor medici abilitati in domeniul psihiatriei infantile sa intocmeasca, in fals, documente din care sa rezulte agresiuni de natura psihica exercitate de fostul sot al inculpatei Moglan Marina, asupra copiilor.
Astfel, data de 24 noiembrie 2014, inculpatul Anton Dan a contactat-o pe suspecta Lupusoru Carmen Gabriela, medic primar neurologie psihiatrica pediatrica la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, si, folosindu-se in mod explicit, de autoritatea functiei detinute, a actionat pentru influentarea deciziei acesteia.
In urma acestor demersuri, dar si ca urmare a remiterii cu titlu de mita de catre inculpata Moglan Marina a unor produse alimentare si bauturi alcoolice, in cuantum de 168 lei, medicul Lupusoru Carmen Gabriela a intocmit o scrisoare medicala neconforma realitatii, cu privire la unul dintre minori, conform careia copilul sufera de afectiuni generate de comportamentul violent al tatalui.
In acelasi scop, de discreditare a fostului sot dar si de decadere a acestuia din drepturile parintesti, inculpata Moglan Marina a inregistrat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi o sesizare in legatura cu presupuse abuzuri exercitate de tata asupra celor doi minori.
Ulterior, in data de 03.03.2015, inculpata Moglan Marina a inaintat Judecatoriei Iasi o cerere privind emiterea unui ordin de protectie si evacuare temporara a fostului sot din locuinta comuna, iar in data de 27.03.2015, o cerere de exercitare exclusiva de catre reclamanta a autoritatii parintesti asupra celor doi copii minori.
Aceste actiuni au fost bazate exclusiv pe documente eliberate de catre institutiile statului sau institutii particulare in baza presiunilor exercitate de catre inculpatul Anton Dan.
In intervalul 14.10-11.11.2014, inculpatul Hauca Teodor a pretins ca are influenta asupra membrilor Sectiilor de judecatori si de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, promitandu-i inculpatei Juravle Mihaela, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Darabani ca, prin intermediul cunostintelor din lumea judiciara sau politica, ii va determina pe membrii acestor sectii sa aprobe, fie transferul, fie numirea acesteia in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti sau Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava, respectiv judecator la Judecatoria Radauti, Judecatoria Suceava sau Judecatoria Botosani.
In schimbul traficarii influentei, inculpatul Hauca Teodor i-a pretins inculpatei Juravle Mihaela ca, in urma ocuparii uneia dintre aceste noi functii, sa ii asigure acestuia cat si firmelor administrate de acesta, protectia in plan juridic.
In acelasi context, in intervalul 15.10.2014-19.11.2014, inculpatul Hauca Teodor i-a solicitat suspectei Badica Doina, consilier in cadrul Senatului Romaniei – Comisia Economica Industrii si Servicii, sa redacteze si sa semneze in fals doua cereri in numele inculpatei Juravle Mihaela pe care sa le inregistreze la biroul registratura secretariat si arhiva din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Falsificarea semnaturilor olografe din cuprinsul celor doua cereri a fost executata cu stiinta si in complicitate cu inculpata Juravle Mihaela.
Printr-o hotarare din luna noiembrie 2014, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitatea voturilor valabil exprimate, a constat ca cererea de numire in functia de judecator la Judecatoria Botosani a numitei Juravle Mihaela este tardiva si ca aceasta nu indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea numirii in functia de judecator la Judecatoria Radauti sau la Judecatoria Suceava.
Printr-o alta hotarare emisa in aceeasi zi, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritatea voturilor valabil exprimate, a constat ca cererea de transfer in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Radauti sau la Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava a inculpatei Juravle Mihaela este tardiv formulata.
La data de 11 mai 2015, inculpata Prelipcean Mihaela Gabriela, grefier, a fost audiata de procurorii anticoruptie, in calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost intrebata in legatura cu natura mai multor mesaje text, tip 'sms', transmise de pe numarul sau de telefon mobil, pe numarul de telefon mobil al judecatorului Anton Dan.
Aceste mesaje cuprindeau in esenta amenintari formulate de catre inculpata la adresa lui Anton Dan, privind o viitoare denuntare a acestuia la Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor infractiuni de coruptie savarsite de catre magistrat si de care aceasta pretindea, in cuprinsul mesajelor, ca are cunostinta.
Inculpata a precizat in declaratia data la momentul respectiv ca acele amenintari nu aveau nici o baza reala, dar dupa incheierea audierilor, l-a contactat pe magistratul Anton Dan, printr-un intermediar pe care l-a instruit sa utilizeze un limbaj codat si sa-l avertizeze pe acesta ca este interceptat de catre Directia Nationala Anticoruptie, lucru care s-a si intamplat la data de 13 mai 2015.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Inculpatilor si suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.
La data de 22 octombrie 2015, inculpatii Anton Dan si Prelipcean Mihaela Gabriela urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale, respectiv punerea in miscare a actiunii penale reprezinta etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
sursa foto: ziaruldeiasi.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii