Judecatoarea Mirela Popescu ramane sefa Sectiei penale ICCJ

Data: 05 July 2018, 13:11 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1708 afisari

Decizii extrem de importante adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii miercuri, 4 iulie 2018, cand a avut loc sedinta Plenului, dar si sedinta Sectiei pentru judecatori, hotararile adoptate de judecatorii si procurorii din CSM fiind extrem de importante.


Una dintre solutiile Sectiei pentru judecatori viza prelungirea delegarii in functia de presedinte al Sectiei penale a Inaltei Curti si Casatie si Justitie a judecatoarei Mirela Sorina Popescu (foto), incepand cu data de 25 iulie 2018, pana la ocuparea functiei, dar nu mai mult de 6 luni. Prelungirea delegarii judecatoarei Mirela Popescu in functia de presedinte al Sectiei penale vine dupa ce la concursul organizat la inceputul anului 2018, aceasta nu a promovat examenul de pentru cel de-al doilea mandat in aceasta calitate, fiind de la acel moment delegata pe functie pentru 6 luni.

Totodata, Sectia pentru judecatori din CSM a suplimentat ordinea de zi, dispunand delegarea in functia de presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti a judecatorului Ionel Barba, incepand cu data de 10 iulie 2018, pana la ocuparea functiei prin concurs. Decizia vine in contextul in care in prezent se desfasoara concursul pentru ocuparea functiei de presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti, in concurs fiind inscrise judecatoarele Corina Corbu si Eugenia Marin.

O cerere aparte, care a fost respinsa de Plenul CSM a venit din partea judecatoarei suspendate din functie, Camelia Bogdan, care a solicitat CSM sa revoce protocolul CSM-SRI incheiat in 2012, respingand totodata si cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de aceasta.

In schimb, CSM si-a insusit cererea de aparare a independentei sistemului judiciar privitoare la unele declaratii facute de liderul PSD Liviu Dragnea in timpul mitingului PSD din 9 iunie 2018, si a hotarat admiterea acesteia. Fata de aceasta situatie, CSM a apreciat urmatoarele:

 

"Excesele de limbaj ale unor lideri politici, atat in discursul din cadrul intrunirii publice 'Stop abuzurilor din Justitie' din data de 09.06.2018, cat si din cadrul unei emisiuni tv din data de 10.06.2018, sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar."

De retint ca Plenul CSM a apreciat ca se impune amanarea discutarii unei solicitari formulate de judecatatoarea Gabriela Baltag din CSM, cu privire la referiri critice facute de procurorii din cadrul DNA, cuprinse in note de informare legate de legalitatea si temeinicia hotararii judecatoresti definitive de achitare, inclusiv referiri cu privire la judecatori.

Printre altele, CSM a hotarat organizarea a trei concursuri. Este vorba despre concursul de admitere in magistratura, la Bucuresti, care urmeaza sa se desfasoare in perioada 10 iulie-16 octombrie 2018, concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, acesta din urma fiind organizat in perioada 10 iulie-30 octombrie 2018 si concursul de promovare in functii de executie a judecatorilor si procurorilor la datga de 16 septembrie 2018.

Plenul CSM a mai decis, cu unanimitate, in sedinta din 4 iulie 2018 si aprobarea componentei comisiilor de evaluare a activitatii profesionale a procurorilor constitutite la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit minutei Plenului CSM, in sedinta din 4 iulie 2018 s-a decis si organizarea evenimentului "Centenarul Marii Unirii – o istorie a justitiei moderne, de la unitatea nationala la diversitatea europeana" – Alba Iulia, noiembrie 2018.


>>Minuta Plenului CSM

>>Minuta Sectiei pentru Judecatori a CSM

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*