Inspectia Judiciara a finalizat Raportul de control la DNA pe dosarele mai vechi de 1 an de la data primei sesizari
Data: 13 June 2018, 15:20 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1942 afisari
Directia de inspectia judiciara pentru procurori condusa de inspectorul sef adjunct, procurorul Gheorghe Stan (foto) a finalizat Raportul de control privind verificarea modului in care au fost remediate deficientele constatate la nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, in cazul dosarelor mai vechi de 1 ani de la prima sesizare.
Rezultatele Controlului desfasurat in perioada 16-20 aprilie 2018 au fost facute publice de Inspectia Judiciara in data de 13 iunie 2018 si prevad ca in luna mai 2018 la DNA se aflau in lucru un numar de 547 de cauze mai vechi de un an de la prima sesizare, spre deosebire de vara anului 2017, cand in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie existau 724 dosare mai vechi de un an de la data primei sesizari.
Pasaje din Raportul Inspectiei Judiciara:
"Din situatia tabelara transmisa, a rezultat ca, in cursul anului 2016, la nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, au fost pronuntate solutii de clasare, prin rechizitoriu sau ordonanta, in 34 cauze in care au fost dispuse masuri de supraveghere tehnica. Echipa de control a stabilit ca verificarea comunicarii acestor masuri, prevazuta in art. 145 Cod Procedura Penala, sa fie facuta in toate aceste cauze.
La data de 20 aprilie 2018, inspectorii judiciari au incheiat un proces-verbal, in care a fost consemnata modalitatea de verificare, precum si rezultatul verificarilor, semnat de inspectori si de conducerea Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.
Ca urmare a verificarilor efectuate, a rezultat urmatoarea situatie:
Din consultarea dosarelor sau a urmelor de dosar, s-a concluzionat ca un numar de 9 dosare nu fac obiectul controlului dispus, intrucat nu s-au pronuntat solutii de netrimitere in judecata prin rechizitorii. in cele 9 dosare fie s-a dispus trimiterea in judecata, fie s-a dispus trimiterea in judecata a unor persoane si disjungerea fata de altele, situatie in care aceste cauze vor fi scazute din numarul total prezentat.
S-a constatat ca, in cele 25 dosare in care au fost pronuntate solutii de clasare, au fost supuse masurilor de supraveghere tehnica 117 persoane.
In dosarele verificate s-a constatat existenta adreselor de comunicare, intocmite in termenul prevazut de lege si atasate la cauzele verificate.
Concluzii
In ceea ce priveste situatia dosarelor mai vechi de 1 an de la prima sesizare, se retine ca numarul acestei categorii de dosare a scazut, de la 724 la data de 25 august 2017, la 547 la data de 11 mai 2018.
S-a retinut preocuparea conducerii Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate si a Directiei Nationale Anticoruptie, precum si a procurorilor din cadrul sectiei, cu privire la reducerea stocului de dosare vechi.
Cauzele care au condus la nesolutionarea acestor cauze in intervale de timp mai mici sunt atat de natura obiectiva: durata mare de efectuare a constatarilor sau expertizelor, intarzierea efectuarii actelor solicitate prin comisii rogatorii, sustragerea persoanelor cercetate de la urmarirea penala etc., cat si de natura subiectiva; in acest sens, au fost constatate aspecte de natura disciplinara, in cazuri ce au fost detaliate anterior, generate de intarzierea nejustificata, in mod repetat, a solutionarii unor dosare.
Cu privire la situatia dosarelor redistribuite ulterior revocarii din functie a procurorului ……………, s-a retinut ca acestea au fost repartizate imediat dupa predarea acestora, procurorilor din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie; din cele 64 dosare, 19 au fost solutionate cu clasare si 2 au fost declinate; in aceste cauze au fost efectuate cercetari relativ ritmic, in functie de volumul de activitate si de prioritizarea cauzelor a caror solutionare impunea urgenta.
Cu privire la situatia dosarelor redistribuite ulterior revocarii din functie a procurorului ……………, s-a retinut ca acestea au fost repartizate dupa mai mult de 2 luni de la predarea acestora, procurorilor din cadrul ambelor sectii de urmarire penala din cadrul directiei dar si la Serviciul Teritorial Ploiesti; din cele 107 dosare, au fost solutionate 27; in aceste cauze au fost efectuate cercetari relativ ritmic, in functie de volumul de activitate si de prioritizarea cauzelor a caror solutionare impunea urgenta.
in ceea ce priveste situatia modului in care au fost respectate prevederile art. 145 Cod Procedura Penala, la nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, au fost pronuntate solutii de clasare, prin rechizitoriu sau ordonanta, in 25 cauze in care au fost dispuse masuri de supraveghere tehnica. Masurile au fost comunicate persoanelor vizate in termenul prevazut de lege, conform adreselor de comunicare atasate dosarelor verificate, care au fost prezentate inspectorilor.
Propuneri
- Monitorizarea cauzelor mai vechi de 1 an de la prima sesizare la nivelul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie. Verificarile vor fi efectuate de catre procurori anume desemnati din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, semestrial, informarea intocmita ca urmare a verificarilor urmand a fi transmisa Inspectiei Judiciare"
>>Raportul Inspectiei Judiciare
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii