INSELACIUNEA. TRIMITERE AVOCAT - Rechizitoriul din 07.08.2012 al PCA Iasi, pentru trimiterea in judecata a inculpatului Eduard Florin Hartingher, avocat in cadrul Baroului Iasi: „Activitatea infractionala a invinuitului s-a materializat sub urmatoarele aspecte: inducerea, respectiv mentinerea in eroare a partilor vatamate cu privire la exercitiul dreptului sau de a profesa avocatura (aspect esential pentru justitiabil), urmate de neindeplinirea oricarei activitati convenite cu partile vatamate”
Data: 08 October 2015, 12:15 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2012 afisari
Prin rechizitoriul din 7 august 2012, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Eduard Florin Hartingher, avocat in cadrul Baroului Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune. Cauza a fost trimisa spre judecare la Curtea de Apel Iasi.
Infractiunile retinute: inselaciunea – art. 215 alin. (1) si (3) CP 1969 cu aplic. art. 41 alin. (2) CP 1969.
Solutia: „In temeiul dispozitiilor art. 262 pct. 1 lit. a) CPP 1968, dispun punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului H.E.F., pentru savarsirea infractiunii de inselaciune (6 acte materiale)”.
Extras din rechizitoriu:
"In intervalul de timp aprilie 2011-noiembrie 2011, desi cunostea faptul ca i-a fost suspendat exercitiul dreptului de a profesa in calitate de avocat, invinuitul H.E.F. a indus si a mentinut in eroare partile vatamate: D.L.C (suma de 800 RON), G.N.(suma de 800 RON), M.P. (suma de 700 RON), E.P. (suma de 300 RON), I.V. (suma de 200 RON) si M.G. (suma de 700 RON), carora le-a precizat ca le va oferi asistenta juridica si reprezentare in fata organelor judiciare in calitate de avocat, in schimbul sumelor de bani mentionate anterior, fara a indeplini pentru acestea nicio activitate de asistenta juridica sau de reprezentare.
(...) In zona Baroului Iasi (uneori chiar in interiorul acestuia), partile vatamate il observau pe invinuitul H.E.F., imbracat in roba de avocat, caruia ii relatau problema juridica, iar invinuitul le propunea sa le asigure asistenta si reprezentarea juridica, in schimbul unor sume de bani.
Partile vatamate sunt persoane cu posibilitati materiale reduse, care au reusit cu dificultate sa adune sumele de bani necesare pentru angajarea unui avocat, din pensie sau din imprumuturi de la alte persoane.
Pentru a fi mai convingator, uneori invinuitul le prezenta partilor vatamate o carte de vizita cu numele sau si cu mentiunile 'Uniunea Nationala a Barourilor din Romania', 'cabinet de avocatura' si 'avocat', iar in alte situatii (dar nu in toate cazurile), la insistentele acestora incheia contracte de asistenta juridica si elibera chitante fiscale, dar nu le comunica faptul ca a fost suspendat din profesie.
Dupa acest moment, invinuitul nu indeplinea nici una dintre activitatile convenite cu partile vatamate si pentru care a primit sumele de bani, folosind diverse trucuri pentru a evita contactul cu acestea (nu raspundea apelurilor telefonice, le comunica sa astepte in liniste la domiciliu citatia din partea instantei, desi nu formulase nicio actiune, le prezenta termene de judecata care nu existau in realitate, le propunea diferite termene pentru restituirea sumelor de bani, situatie care nu mai avea loc etc.).
In concluzie, activitatea infractionala a invinuitului s-a materializat sub urmatoarele aspecte: inducerea, respectiv mentinerea in eroare a partilor vatamate cu privire la exercitiul dreptului sau de a profesa avocatura (aspect esential pentru justitiabil), urmate de neindeplinirea, in concret, a oricarei activitati convenite cu partile vatamate".
Nota: Inculpatul Eduard Florin Hartingher a fost condamnat definitiv prin decizia nr. 1917/05.06.2013 pronuntata de ICCJ-Sectia penala, in dosarul nr. 723/45/2012: "Admite recursul declarat de inculpatul Hartingher Eduard Florin impotriva sentintei penale nr. 218 din 17 decembrie 2012 a Curtii de Apel Iasi – Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori. Caseaza in parte sentinta penala, numai cu privire la cuantumul pedepsei aplicate inculpatului, si rejudecand: Reduce pedeapsa aplicata inculpatului pentru savarsirea infractiunii de inselaciune prev. de art. 215 alin. (1) si (3) Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. (2) Cod penal de la 2 ani si 6 luni inchisoare, la 1 an si 6 luni inchisoare. Reduce termenul de incercare pe durata caruia se suspenda conditionat executarea pedepsei, de la 4 ani si 6 luni la 3 ani si 6 luni. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei recurate care nu contravin prezentei decizii. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales, in suma de 50 lei, se va plati din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii