IJ a clasat sesizarea din oficiu care a starnit reactia vehementa a AMR si UNJR (cazul Colectiv)
Data: 03 December 2015, 12:25 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1620 afisari
Inspectia Judiciara a CSM a dat publicitatii, joi 3 decembrie 2015, un comunicat de presa in care a anuntat clasarea sesizarii din oficiu in cazul „Colectiv”.
Este vorba despre sesizarea din oficiu avand ca obiect posibile abateri disciplinare savarsite de judecatorul Constantin Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala in legatura cu modul in care magistratul a instrumentat si solutionat, la 11 noiembrie 2015, contestatia formulata de trei functionari din cadrul Primariei Sectorului 4 Bucuresti impotriva masurii arestarii preventive dispuse de Tribunalul Bucuresti, la propunerea DNA, in dosarul tragediei din Clubul Colectiv.
Comunicatul IJ:
"Inspectorii judiciari din cadrul Directiei de inspectie judiciara pentru judecatori au dispus, prin rezolutia din 2 decembrie 2015, clasare sesizarii din oficiu a Inspectiei Judiciare ca urmare a relatarilor mass media in cazul „COLECTIV”.
Din analiza efectuata a rezultat faptul ca nu exista indicii privind savarsirea vreunei abateri disciplinare de catre judecatorul investit cu solutionarea cauzei".
La 12 noiembrie 2015, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu in cazul „Colectiv”, ca urmare a relatarilor din mass-media privind posibile abateri disciplinare in legatura cu modul in care Curtea de Apel Bucuresti a instrumentat si solutionat cauza avand ca obiect masuri preventive in acest dosar:
"Avand in vedere relatarile recente din mass-media, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu, la data de 12 noiembrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare in legatura cu modul in care Curtea de Apel Bucuresti a instrumentat si solutionat, in data de 11.11.2015, cauza avand ca obiect masuri preventive.
Lucrarea a fost inregistrata distinct la Directia de inspectie judiciara pentru judecatori si Directia de inspectie judiciara pentru procurori.
Verificarile prealabile urmeaza a fi efectuate in conformitate cu dispozitiile art. 45 alin. (2), (3) si (4) lit. b) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata si ale art. 12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara.
Mentionam faptul ca etapa verificarilor prealabile este o etapa premergatoare cercetarii disciplinare, competenta Inspectiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) si (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, 'de a stabili daca exista indiciile savarsirii de catre magistrati a unei abateri disciplinare si de a se pronunta dupa caz, in functie de rezultatul verificarilor'."
Amintim ca sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare in acest caz a determinat reactia Asociatiei Magistratilor din Romania, conduse de Gabriela Baltag (foto dreapta), si a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, prezidate de Dana Girbovan (foto stanga).
>>UNJR: "Inspectia Judiciara incearca anihilarea independentei justitiei"
>>AMR, reactie la sesizarea IJ in cazul „Colectiv”: „O imixtiune evidenta in actul de justitie”
Cititi si:
>>Curtea de Apel Bucuresti, incheierea nr. 1167/11.11.2015
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii