Hotararile adoptate in sedinta CSAT (Comunicat)
Data: 27 June 2018, 14:22 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1266 afisari
La Palatul Cotroceni a avut loc, miercuri 27 iunie 2018, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care a fost condusa de presedintele Romaniei Klaus Iohannis.
Conform Administratiei Prezidentiale, una dintre temele sedintei CSAT a constituit-o analiza si aprobarea obiectivelor Romaniei pentru Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfasura in perioada 11-12 iulie 2018.
In aceeasi sedinta s-a decis suplimentarea fortelor armate care vor participa la misiuni si operatii in afara teritoriului statului. Astfel, Armata Romaniei va participa cu 2.098 de militari si civili, iar Ministerul Afacerilor Interne cu 932 de militari si politisti.
Pe de alta parte, CSAT a decis in cazul includerii “Peisajului cultural minier de la Rosia Montana” in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca aceasta problema sa fie gestionata de Guvernul Romaniei.
Comunicatul Administratiei Prezidentiale:
“Miercuri, 27 iunie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis.
Prima tema de pe ordinea de zi a constituit-o analiza si aprobarea obiectivelor Romaniei pentru Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfasura in perioada 11-12 iulie a.c. Reuniunea va reprezenta o oportunitate de exprimare concreta a unitatii si solidaritatii aliate, respectiv a relatiei transatlantice si a determinarii aliate in fata amenintarilor globale sporite.
Pentru tara noastra, Summitul prezinta o importanta deosebita din perspectiva avansarii proiectelor de consolidare a posturii de aparare si descurajare pe Flancul Estic al NATO, dar si a proiectarii stabilitatii in vecinatatea estica, mai cu seama in regiunea Marii Negre.
In cadrul sedintei CSAT, membrii Consiliului au analizat si aprobat, totodata, fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2019. Comparativ cu anul 2018, acestea sunt mai mari cu 305 militari din Armata Romaniei, ceea ce reprezinta o crestere de 11,7%.
Astfel, Armata Romaniei va participa cu un efectiv de 2.098 militari si civili la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 932 militari si politisti.
In incheierea sedintei, ministrul Culturii si Identitatii Nationale a informat membrii Consiliului cu privire la stadiul includerii 'Peisajului cultural minier de la Rosia Montana' in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Subiectul 'Rosia Montana', ca parte a patrimoniului cultural national si a patrimoniului cultural universal, a fost permanent in atentia Presedintelui Romaniei, atat din punct de vedere cultural, cat si sub aspect social, cu impact major intr-o zona istorica a Romaniei.
Tema supusa atentiei are o dimensiune patrimoniala, iar in baza cadrului legal existent, Guvernul Romaniei dispune de instrumentele si de institutiile abilitate pentru a gestiona intregul proces de includere a 'Peisajului cultural minier de la Rosia Montana' in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
In baza prevederilor constitutionale si legale, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au luat act de informarea facuta de catre ministrul Culturii si Identitatii Nationale, urmand ca problematica sa fie in continuare gestionata de catre Guvernul Romaniei”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii