Guvernul poate sesiza Curtea Penala Internationala privind Completele de 5, pentru infractiuni contra umanitatii
Data: 22 January 2019, 14:05 | autor: Av. Adrian Toni NEACSU | 0 comentarii | 2404 afisari
Sunt convins ca recentele condamnari constitutionale ale abuzurilor din justitia ultimilor ani de catre Curtea Constitutionala nu vor ramane fara efecte pe planul dreptului penal. Rar mi-a fost dat sa vad infractiuni de abuz in serviciu mai clare decat cele care rezulta din motivarile Curtii Constitutionale. O spun personal, desi probabil este cunoscut istoricul luptelor mele impotriva acestei infractiuni revolute din codul penal. Infractiunile, in continutul lor constitutiv, sunt descrise pana la detaliu in deciziile CCR. Pana acum n-am vazut sesizari din oficiu ale parchetelor pentru autorii actelor care au produs abuzurile teribile din justitie, asa cum au fost aratate de CCR, dar probabil nu e timpul trecut.
Cred insa, tehnic, ca trebuie mers chiar mai departe.
Unele dintre cele mai grave infractiuni din Codul penal sunt infractiunile contra umanitatii.
Intr-una din modalitatile ei, infractiunea consta in persecutarea unui grup sau a unei colectivitati determinate, prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestor drepturi, pe motive de ordin politic ori in functie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile in dreptul international.
Pedeapsa este detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani.
Pe plan international astfel de fapte sunt de competenta Curtii penale internationale, cu sediul la Haga, recunoscuta de Romania prin Legea nr. 111/2002.
Statutul Curtii penale internationale defineste persecutarea ca fiind denegarea cu intentie si grav de drepturi fundamentale cu violarea dreptului international, din motive legate de identitatea grupului sau colectivitatii care face obiectul acesteia.
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii