GRECO si MONEYVAL vor sa faca legea in Romania

Data: 06 March 2019, 12:04 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1177 afisari

Directia Nationala Anticoruptie tine cu orice pret sa arate ca Romania a legiferat de capul ei, fara acordul organismelor europene. Intr-un comunicat din 5 martie 2019, Directia condusa prin delegare de procurorul Calin Nistor (foto) transmite ca Secretariatul Executiv al GRECO – Grupul Statelor impotriva Coruptiei si Comitetul MONEYVAL, ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, au transmis intr-un raspuns DNA ca nu au fost consultate ori informate de catre autoritatile romane asupra adoptarii OUG 7/2019 privind modificarea legilor Justitiei.


Practic, GRECO si MONEYVAL se plang ca nu au fost consultate pe modificarea Legile Justitiei, in condititiile in care nu acesta este atributul lor, iar in ce ii priveste pe reprezentatii GRECO, acestia tin sa precizeze ca "situatia creata ca urmare a adoptarii Ordonantei 7/2019 va fi avuta in vedere la urmatorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019".

Chiar si asa, conform comunicatului DNA, in scrisoarea pe care au transmis-o conducerii Directiei Nationale Anticoruptie, reprezentantii GRECO si MONEYVAL atrag atentia asupra unor modificari facute prin OUG 7/2019, exprimandu-si in acelasi document si, atentie, opinia ca Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie trebuie desfiintata.

Comunicatul DNA:

"Secretariatul Executiv al GRECO – Grupul Statelor impotriva Coruptiei si cel al Comitetului MONEYVAL (Comitet de experti pentru evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, sustin ca nu au fost consultate ori informate de catre autoritatile romane asupra adoptarii OUG 7/2019 privind modificarea legilor Justitiei.

Intr-o scrisoare de raspuns adresata conducerii Directiei Nationale Anticoruptie, reprezentantii GRECO si MONEYVAL atrag atentia asupra unor recomandari anterioare, in sensul in care numirea judecatorilor si a procurorilor in functii de conducere trebuie facuta pe baza unor criterii adecvate, clare si obiective, luand in considerare experienta si rezultatele obtinute si, de asemenea, isi intaresc opinia ca nou infiintata Sectie pentru investigarea infractiunilor din justitie trebuie desfiintata.

In acelasi document, se reafirma ingrijorarea privind utilizarea excesiva a procedurii de legiferare prin ordonante de urgenta.

Romania este membru al GRECO din anul 1999 si incepand din 2017 face obiectul unei evaluari ad hoc din partea organizatiei, ca urmare a modificarilor succesive din ultima perioada aduse cadrului care reglementeaza legislatia din domeniul justitiei.

Reprezentantii GRECO sustin ca situatia creata ca urmare a adoptarii Ordonantei 7/2019 va fi avuta in vedere la urmatorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019.

Amintim ca, urmare a sedintei procurorilor DNA, intruniti in Adunare generala la data de 26 februarie 2019, in temeiul Hotararii nr. 95/20.02.2019 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a decis, intre altele sesizarea reprezentantilor GRECO – Grupul Statelor impotriva Coruptiei si a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experti pentru evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul in care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienta organelor de urmarire penala din perspectiva infractiunilor de combaterii coruptiei si a spalarii banilor".

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*