General avansat de Iohannis, refuzat de CSM (Hotararea)

Data: 18 March 2019, 16:56 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1798 afisari

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii condusa de Lia Savonea (foto) a dat publicitatii motivarea Hotararii 415 din 5 martie 2019 prin care a respins cererea de eliberare din functie, prin pensionare, a judecatorului militar general de brigada cu o stea Gabriel Gunescu de la Tribunalul Militar Bucuresti. Anterior refuzului CSM, presedintele Klaus Iohannis i-a acordat judecatorului Gunescu gradul de general de brigada cu o stea si a dispus trecerea in rezerva.


CSM arata ca judecatorul Gabriel Gunescu avea varsta de 64 ani, 3 luni si 25 zile si o vechime in magistratura de 20 ani si o luna, din care 14 ani, 7 luni si 23 zile in functia de judecator si 5 ani, 5 luni si 17 zile in profesia de avocat. Potrivit art. 82 alin.(1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, „judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii”.

Potrivit art 82 alin. (2) din aceeasi lege, „Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult”.
CSM arata in motivarea deciziei ca, pe de alta parte,

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*